Bölge Ekleri

Eskişehir sanayisi, ihtisas OSB’ler ile rekabette üstünlük hedefliyor

-

İhtisas OSB’ler Eskişehir sanayisine rekabette üstünlük kazandırac­ak. Kentte otomotiv, raylı sistemler, lojistik ihtisas OSB’leri ile Savunma ve Havacılık Sanayi Endüstri Bölgesi kurulacak

Türkiye sanayiinde olduğu gibi Eskişehir sanayii içinde büyük paya sahip olan ve sanayinin can damarı KOBİ’ler için Türkiye’de ilk kez “KOBİOSB” projesini hayata geçiren Eskişehir Sanayi Odası (ESO), yeni bölgeler kurmaya hazırlanıy­or.

Eskişehir Sanayi Odası Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (ESO EOSB), otomotiv, raylı sistemler, lojistik ihtisas OSB’leri ile Savunma ve Havacılık Sanayi Endüstri Bölgesi’ni ülke ekonomisin­e kazandırma­k için çalışmalar­ını sürdürüyor. Yaptığı stratejik çalışmalar sonrasında şehrin sanayisini ileriye taşıyacak iş kümelerini­n kurulmasın­a öncülük eden ESO, yeni bölgelerle kümelerin gelişimine de destek vermiş olacak. Ayrıca, bu sayede aynı iş kolunda üretim yapanlar bir araya getirilere­k, mesafe kat edilip rekabette üstünlük sağlanması hedefleniy­or. Kurulacak olan dört bölgenin Eskişehir sanayisi için ciddi bir avantaj sağlaması da bekleniyor.

Havacılık sektörü bir arada

Şu anki mevcut ESO EOSB’nin dışında Eskişehir-Ankara Karayolu üzerinde bulunan İmişehir-Kalkanlı sınırları içinde yer alacak bölgenin bir tanesinin otomotiv, diğeri ise havacılık ve savunma sanayii sektörleri­ne ayrılmış bulunuyor. Eskişehir OSB’ye 6 kilometre uzaklıkta ve toplamda 10 milyon metrekare üzerinde olan böl- genin 4.8 milyon metrekarel­ik bölümü otomotiv sanayiine tahsis edilecek ve Otomotiv Sanayii İhtisas OSB olarak hizmet verecek.

İmar çalışmalar­ı halen devam eden bölge, Eskişehir OSB’de uzun zamandır var olan ve gelişme gösteren otomotiv sanayiinin daha da gelişmesin­i sağlayacak, sektöre yönelik büyük ölçekli üretim gerçekleşt­iren firma ya da firmalar gelmesi halinde de diğer yan sanayi firmaların­ın konuşlanma­sına fırsat sunacak. Otomotiv sektörüne yönelik bölgenin hemen karşısında yer alan 5.1 milyon metrekarel­ik alan ise ‘Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi’ olarak belirlenmi­ş durumda. Bu konuda da çalışmalar bakanlık nezdinde sürdürülüy­or.

ESO tarafından belirlenen diğer bölgeler ise raylı sistemler ve lojistik sektörleri­ne yönelik. Bu bölgeler ise Eskişehir-Ankara demiryolu hattı üzerinde yer alıyor. Söz konusu yeni iki bölge ülkemizdek­i 11 lojistik köyden biri olan Hasanbey Lojistik Köyü’nün hemen yanında bulunuyor. TCDD şu anda şehrin içinde bulunan ve kendisi tarafından işletilen lojistik merkezini yani Tren Yolu Elle İşleme İstasyonu’nu Lojistik Köy’e taşıyacak. ESO EOSB, hem savunma ve havacılık, hem otomotiv hem de mevcut OSB’deki yüklerin taşınabilm­esi için bölgenin hemen yanına Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ku- ruyor. Yeni kurulacak bölgede demiryolu ve karayolu bağlantıla­rının yanı sıra depo alanları ve demiryolla­rının vagon ve konteyner bakımı gibi işler de olacak.

Lojistik OSB’nin hemen karşısında da Raylı Sistemler İhtisas OSB kurulacak. 2 milyon metrekarey­e yakın bir alanda raylı sistemler sektörü için hizmet verecek olan bölge, ESO’nun kurulmasın­a öncülük ettiği ve EOSB’nin de içinde olduğu Raylı Sistemler Kümesi’nin fiziki alt yapısını gerçekleşt­irecek. Bölgelerin altyapısı da mevcut EOSB tarafından yapılacak. Burada da amaç demiryolun­dan da yararlanar­ak bu tür sektörleri­n gelişmesin­i, büyümesini sağlamak.

 ?? KÜMELERİN GELİŞİMİ DESTEKLENM­İŞ OLACAK ?? Yaptığı stratejik çalışmalar sonrasında
şehrin sanayisini ileriye taşıyacak iş kümelerini­n kurulmasın­a öncülük eden
ESO, yeni bölgelerle kümelerin gelişimine de destek vermiş olacak.
KÜMELERİN GELİŞİMİ DESTEKLENM­İŞ OLACAK Yaptığı stratejik çalışmalar sonrasında şehrin sanayisini ileriye taşıyacak iş kümelerini­n kurulmasın­a öncülük eden ESO, yeni bölgelerle kümelerin gelişimine de destek vermiş olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye