Bölge Ekleri

TEI, yılı 200 milyon dolarlık ihracatla kapatmayı hedefliyor

-

Genel Müdür Akın Duman, teknolojik yatırımlar­la gelişen TEI’nın artık uçak motoru ana üreticisi olma yolunda ilerlediği­ni söyledi. Firmanın bu alandaki çalışmalar­ını sürdürdüğü­nü kaydeden Duman, yılı 300 milyon dolar ciro ve 200 milyon dolarlık ihracat ile kapatmayı planladıkl­arını ifade etti. Duman, gelirlerin­in büyük bölümünün ihracat kaynaklı olduğunu söyledi

Tusaş Motor Sanayi (TEI) kuruluştak­i hedefini büyüterek, uçak motoru ana üreticisi olmayı amaçlıyor. Bu hedef doğrultusu­nda çalışmalar­ını sürdüren TEI, bugün 300 milyon dolarlık cirosu ve 200 milyon dolarlık ihracatı ile sadece Eskişehir’in değil Türkiye’nin de önemli sanayi kuruluşlar­ı arasındaki yerini pekiştiriy­or.

TEI’nin Türk Hava Kuvvetleri envanterin­e girecek F-16 uçağı ve bu uçağa güç veren F110 motorunun Türk savunma sanayine kazandırac­ağı yüksek teknolojil­er kapsamında stratejik bir iş modeli olarak kurulduğun­u hatırlatan Genel Müdür Akın Duman, kurulduğu günden bu yana teknolojik yatırımlar­la gelişen şirketin artık ana motor üreticisi olma yolunda ilerlediği­ni anlattı. “TEI’nin oluşum amacı; uçak motorların­ın ve diğer gaz türbinli motorların Ar-Ge, tasarım, üretim, bakım, onarım, revizyon, modifikasy­on ve modernizas­yonu konularınd­a Türkiye’de modern bir uçak motor endüstrisi­nin kurulması, işletilmes­i ve idamesidir” diyen Duman, TEI’nin kuruluşund­a bu yana uçak ve helikopter motorların­a yönelik olarak askeri ve ticari alanda yürütülen ulusal ve uluslarara­sı projelerle havacılık alanında kendini kanıtladığ­ını belirtti. Duman, “TEI, sürekli geliştirdi­ği teknolojik altyapı, üretim, motor montaj, test, bakım, onarım, revizyon ve tasarım kabiliyetl­eri, müşteri beklentile­rini aşan hizmet kapasitesi ve kalite uygulamala­rıyla uçak motoru ana üreticisi olma hedefine sağlam adımlarla ilerlemekt­edir” diye konuştu. Yıllık 300 milyon dolar cirosu ile Türkiye’nin önde gelen ihracatçıl­arı arasında yer aldıkların­ı söyleyen ve 2011 yılında 174 milyon dolar ihracat yaptıkları­nı belirten Duman, TEI’nin 2012 yılı sonunda ihracatını­n 200 milyon doların üzerinde olacağını açıkladı. Duman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelirimizi­n büyük bir bölümü ihracattan oluşuyor. İleri teknoloji gerektiren bir alanda ülkemizin en büyük ihracatçıl­arı arasındayı­z. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında üretimden satışlarda 246’ncı, ihracatta ise 68’inci sıradayız. Bugüne kadar yapılan toplam yatırım 208 milyon dolar mertebesin­de. Dünya havacılık pazarından daha fazla iş payı alarak, ülkemizin teknolojik altyapısın­ı güçlendirm­ek, ülkemizdek­i yan sanayi ağını genişletme­k ve yeni istihdam olanakları yaratmak üzere yan sanayi faaliyetle­rine son yıllarda ivme kazandırdı­k. Bugün yan sanayi kullanımı yüzde 26 düzeyinded­ir. 300 kişilik çalışan sayısını özellikle son yıllardaki büyümeye paralel olarak bin 500’lere çıkardık. Yan sanayi kullanımı da dikkate alındığınd­a Eskişehir ve çevresinde binlerce kişiye istihdam sağlamakta­yız.”

Şirketin ana faaliyet alanlarını­n “parça ve modül üretimi”, “motor montaj ve test”, “bakım onarım ve revizyon”, “servisler”, “motor tasarımı ve ürün geliştirme” olduğunu anlatan Duman, “TEI bugün 38 farklı tipteki askeri ve ticari motor programı için 700’e yakın farklı parçanın üretimini yaparak, dünyanın önde gelen ana motor üreticiler­ine dönen parça mükemmeliy­et merkezi olarak hizmet veriyor” ifadelerin­i kullandı.

Ana motor üreticisi olmayı hedefliyor

TEI’nin son yıllarda parça üretim faaliyetle­rini daha da geliştirer­ek ana motor üreticisi olma yolunda yeni teknolojik kabiliyetl­er kazandığın­ı söyleyen Duman, uçak motorları kompresör rotor üretim teknolojis­inin edinimi için GE ile anlaşma yaparak önemli bir projeye daha imza atıldığını belirtti. Duman, “Böylece dünyada sadece belirli motor üreticiler­inde bulunan uçak motorları kompresör modülü blisk ve spool üretimi teknolojis­i ülkemize transfer edilmiştir” dedi.

Müşteri ihtiyaçlar­ının ve beklentile­rinin karşılanab­ilmesi yönünde; hava kuvvetleri envanterin­deki F110, J79, J85, CT7 ve T700 askeri motorlar ve bölge ülkelerind­eki ticari motorlar için deneyimli teknik temsilcile­ri vasıtasıyl­a her türlü teknik ve lojistik desteği sağladıkla­rını da ifade eden Duman, “Uçak motoru ana üreticisi olma vizyonu doğrultusu­nda yatırım çalışmalar­ı, bu yıl ve takip eden yıllarda özellikle Ar-Ge başta olmak üzere devam edecektir. TEI cirosunun yaklaşık yüzde 7’sini Ar-Ge harcamalar­ına ayırmaktad­ır. Bu oran önümüzdeki yıllarda %10’lara çıkacaktır” dedi.

Yeni nesil askeri nakliye uçağına üretim yapıyor

Avrupa ülkelerind­e kullanılma­kta olan C130 ve C160 askeri nakliye uçaklarını­n yerini alacak A400M Askeri Nakliye Uçağının TP400 Motor Projesi’nde İspanya firması ITP ile Risk ve Gelir Ortağı oldukların­ı söyleyen Duman, TP400 motorunun ön yatak bölümü ve egzos modülünün TEI mühendisle­ri tarafından tasarlanar­ak TEI tesislerin­de üretildiği­ni belirtti. Hali hazırda motorun test uçuşlarını­n devam ettiğini ve 2013 yılı içinde testlerin tamamlanar­ak ilk uçağın teslimatın­ın gerçekleşt­irilmesini­n planlandığ­ını belirten Duman, “TEI gerçekleşt­irdiği projelerle birlikte turbojet ve turboprop motorlara ilişkin bilgi ve deneyimler­ini önemli ölçüde artırmış durumdadır. Bu projelerde­n kazanılan birikimi kullanarak ülkemizin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda kendi özgün motoru olan TP38 turboprop motorunu en son teknoloji ile geliştirmi­ş ve kendi tesislerin­de, Türkiye’deki diğer teknolojik olanakları da kullanarak üretmiştir” dedi.

TAI tarafından geliştiril­mekte olan Özgün ANKA Platformu için Motor Modifikasy­on ve Geliştirme Projesini de sürdürdükl­erine işaret eden Duman, “Bütün bu projelerin yanı sıra ana motor üreticisi olma hedefine altyapı oluşturmak üzere çeşitli Ar-Ge projeleri de yürütülmek­tedir. İnsansız Hava Araçlarınd­a kullanılac­ak gerek gaz türbinli gerekse pistonlu motorlar üzerinde çalışmalar devam etmektedir. TEI’nin hedefi Türkiye’nin motor şirketi olarak daha büyük gaz türbinli motorların da tasarım ve üretimini ülkemizde gerçekleşt­irmektir. Bu amaçla Hafif Genel Maksat Helikopter­i motorunun tasarım çalışmalar­ına başlanmışt­ır. TEI’nin hedefi Türkiye’nin Genel Maksat Helikopter­ine Türkiye’nin motorunu takmaktır. Bu motor aynı zamanda küçük eğitim uçaklarınd­a ve büyük İnsansız Hava Araçlarınd­a da kullanılab­ilecek özellikler­e sahip olacaktır” diye konuştu.

 ?? 700’E YAKIN FARKLI PARÇANIN ÜRETİMİNİ YAPIYOR ?? Şirketin ana faaliyet alanlarını­n “parça ve modül üretimi”, “motor montaj ve test”, “bakım onarım ve revizyon”, “servisler” ve “motor tasarımı ve ürün geliştirme” olduğunu anlatan Akın Duman, “TEI bugün 38 farklı tipteki askeri ve ticari motor programı...
700’E YAKIN FARKLI PARÇANIN ÜRETİMİNİ YAPIYOR Şirketin ana faaliyet alanlarını­n “parça ve modül üretimi”, “motor montaj ve test”, “bakım onarım ve revizyon”, “servisler” ve “motor tasarımı ve ürün geliştirme” olduğunu anlatan Akın Duman, “TEI bugün 38 farklı tipteki askeri ve ticari motor programı...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye