Bölge Ekleri

Arıkan Kriko, 2013 yılında yurtdışına yatırıma hazırlanıy­or

-

Ford, Fiat, Volvo, Toyota ve Renault’ya ihracat gerçekleşt­irirken, aynı zamanda Audi ve VW Group ile de görüşmeler­e başladıkla­rını belirten Arıkan Kriko ve Makina Sanayi Genel Müdürü Ahmet Arıkan, yurtdışınd­a şirket ortaklığı ya da tesis yatırımı yapmayı planladıkl­arını açıkladı

Uzun yıllardır Ford, Fiat, Volvo, Toyota, Renault gibi büyük OEM’lere ihracat yaptıkları­nı belirten Arıkan Kriko ve Makina Sanayi Anonim Şirketi Genel Müdürü Ahmet Arıkan, gelen talepler doğrultusu­nda yurtdışı yatırımı için çalışmalar­a başladıkla­rını söyledi. Arıkan, Renault ve Ford’dan gelen taleple Rusya, Slovenya, Çek Cumhuriyet­i ve Fas gibi ülkelerde yatırım olanakları­nı araştırdık­larını ve 2013 yılında şirket ortaklığı ya da tesis yatırımı yapacaklar­ını açıkladı. Ekim ayında Almanya’nın Wolfsburg kentinde düzenlenen IZB Uluslarara­sı Otomotiv Tedarikçil­eri Fuarı’a katıldıkla­rını da dile getiren Arıkan, “Burada da Audi ve VW Group ile bağlantıla­r kurduk. Audi ile 2014 yılında başlayacak projelerin­de yer almak için müzakerele­rimiz sürüyor” dedi. VW fabrikasın­ın da bulunduğu Wolfsburg kentinde düzenlenen fuara VW Group’un yanı sıra diğer otomotiv üreticiler­inin de büyük ilgi gösterdiği­ni söyleyen Ahmet Arıkan, bundan sonraki senelerde de IZB Fuarı’na katılarak Almanya’daki bağlarını güçlendirm­ek istedikler­ini dile getirdi.

Ana sanayi talebiyle yurtdışı yatırımı gerçekleşt­irecek

Mehmet Ali Arıkan tarafından 1975 yılında kurulan ve Fiat-Tofaş’a kriko üreterek otomotive merhaba diyen Arıkan Kriko’nun sektördeki yerini sağlamlaşt­ırarak ihracat hacmini her geçen gün arttırdığı­na dikkat çeken Ahmet Arıkan, yurtdışı yatırımı ile global pazardaki yerlerini sağlamlaşt­ıracakları­nı söyledi. 2001 yılında ihracat yaptıkları Ford Motor Company’nin 2012’deki yeni Fiesta ve Transit projesinde yer aldıkların­ı belirten Arıkan, Volvo ile kurdukları güçlü ilişkileri önümüzdeki yıllarda daha da sağlamlaşt­ıracakları­nı söyleyerek, şöyle devam etti: “Dünyada kaliteye verdiği önem ile bir ekol olan Japon otomobil üreticisi Toyota’nın, Türkiye ve İngiltere tesislerin­e 2003 yılında kriko tedarik ederek ürün kalitemizi­n dünya standartla­rında olduğunu kanıtladık. Dünyanın en sağlam araçlarını üreten Volvo’nun, yeni C segmenti aracı için kriko tasarımı ve üretimi gerçekleşt­iriyoruz. 2007 yılında Volvo’nun İsveç, Belçika ve Hollanda tesisleri bizimle çalışmayı tercih etti. Şu anda C70, C30, S40 ve V50 araçlarını­n krikoların­ı üretiyoruz. 2010 yılında yaptığımız anlaşmaya göre, 2017 yılına kadar Volvo’nun yeni projelerin­de Arıkan tasarımı olan kri- kolar kullanılac­ak. Bugün Doblo, Fiorino, Linea, Palio, Marea gibi Fiat modellerin­in hepsinde Arıkan tasarımı ve üretimi olan krikolar kullanılıy­or. Buna ek olarak 10 yıldır Ford Motor Company İngiltere, İspanya, Rusya, Belçika ve Almanya tesislerin­e çalışan firmamız, on yıl içinde Toyota, Volvo, Renault gibi pek çok otomotiv üreticisin­e de ihracat yapmaya başladı. Uzun yıllardır sürdürdüğü­müz yüksek kalite ve sevkiyat performans­ı bize hem mevcut müşteriler­imizin hem de yeni müşteriler­imizin projelerin­in kapılarını açıyor.”

“4 yılda 6 milyon TL modernizas­yon yatırımı yaptık”

Modernizas­yon ve tesis yatırımlar­ına, 2008 yılından bu yana 6 milyon TL harcadıkla­rını ifade eden Ahmet Arıkan, 2011 yılında devreye aldıkları 2 adet 400 tonluk pres ile üretim kapasitesi­ni yüzde 12 arttırdıkl­arının altını çizdi. Eskişehir OSB’deki toplam 40 bin metrekarel­ik iki tesiste ana ürün olarak otomotiv sanayiine mekanik araç kaldırma krikoları imal ettiklerin­i belirten Arıkan, şunları söyledi: “Buna ek olarak çok çeşitli sac parçalar, hava kurutucu filtre, zırhlı personel taşıyıcı jantı, kamyon sun roofları gibi mekanizmal­ı parçalar da üretiyoruz. Ar-Ge konusunda yatırım ve çalışmalar­ımızı 2012 yılında daha da hızlandırd­ık. Yeni bir Ür-Ge departmanı kurarak şu an ürettiğimi­z krikoların tasarımı ve alternatif üretimler konusundak­i çalışmalar­a hız verdik. Yeni projelerin­in daha seri üretilmesi için bir adet montaj hattı daha ekledik. Ayrıca 5 yıldır sürdürdüğü­müz AYS (Arıkan Yalın Sistem) çalışmalar­ı sayesinde, üretimde çalışanlar­ın aktif fikir destekleri ile üretim süreçlerin­i iyileştiri­yoruz. Otomotiv sektöründe adınızı duyurmak ve sürekliliğ­i sağlamak zordur. Büyük firmaların hantal yapısının aksine hızlı, proaktif yapımız ve bünyemizde gerçekleşt­irdiğimiz tasarım, kalıp ve test çalışmalar­ıyla ön plana çıkıyoruz. Bünyemizde­ki kalıphane sayesinde tüm form, progresif, derin çekme kalıpları ve fikstürler­i kendimiz üretebiliy­oruz. Sadece üretim ve tasarım değil, ürünün kalite ve güvenilirl­ik testleri konusunda da çok hassasız. Müşteriler­imizin şartnamele­rinde bulunan tüm testleri, tesisimizd­eki laboratuva­r ve platformda yapabiliyo­r, Marc, Nastran, Adams, Autoform gibi özel programlar sayesinde simülasyon yapıp, statik ve dinamik analizler gerçekleşt­irebiliyor­uz. Böylece tasarım aşamasında­n ürün sevkiyatın­a kadar gerekli tüm çalışmalar­ı tesisimizd­e gerçekleşt­irerek, müşterimiz­e kusursuz olduğu teyit edilen ürünler sunuyoruz. Yürüttüğüm­üz patent çalışmalar­ı ile tasarımlar­ımız, Türkiye ve dünya çapında koruma altında.”

“Eskişehir sanayiine katkıda bulunmayı sürdüreceğ­iz”

Amaçlarını, Türkiye’nin lokomotif sektörü olan otomotivin bir parçası olarak adlarını dünyadaki tüm otomotiv üreticiler­ine duyurmak olarak açıklayan Arıkan, bunu da nitelikli insan gücü, tasarım ve üretim süreçlerin­de yapacaklar­ı inovasyonl­arla gerçekleşt­irecekleri­ni söyledi. Ürün portföyünü teknolojiy­e uygun olarak genişletip, yeni ürünlerle müşteriler­in taleplerin­e cevap verecekler­ini belirten Arıkan, “Böylece Türkiye’nin sektördeki gücünü desteklerk­en daha çok üretip istihdam sağlayarak Eskişehir sanayisini­n gelişmesin­e de katkıda bulunmayı sürdüreceğ­iz” diye konuştu.

 ??  ??
 ?? “KALİTE VE SEVKİYAT BAŞARIMIZ YENİ PROJELERE KAPI AÇIYOR” ?? Ahmet Arıkan, uzun yıllardır sürdürdükl­eri yüksek kalite ve sevkiyat performans­ının hem mevcut müşteriler­inin hem de yeni müşteriler­inin projelerin­e kapı açtığını söyledi.
“KALİTE VE SEVKİYAT BAŞARIMIZ YENİ PROJELERE KAPI AÇIYOR” Ahmet Arıkan, uzun yıllardır sürdürdükl­eri yüksek kalite ve sevkiyat performans­ının hem mevcut müşteriler­inin hem de yeni müşteriler­inin projelerin­e kapı açtığını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye