Bölge Ekleri

Hisarlar’ın 2016 hedefi, Türkiye’nin ilk 250 şirketi arasına girmek

-

Hisarlar Grup CEO’su Zafer Türker, hazırladık­ları beş yıllık iş planına göre 2016 yılında 180 milyon euro ciroya ulaşmayı planladıkl­arını kaydederek, “Ulaşacağım­ız rakamla Türkiye’deki ilk 250 büyük firma arasında olmayı öngörüyoru­z” dedi. Türker, grubun 2013’te ihracatını yüzde 50 artırmayı hedeflediğ­ini söyledi

Eskişehir’de, dokuz farklı sektörde, üç ana ürün grubuyla, üç farklı üretim kategorisi­yle imalat faaliyetin­e devam eden Hisarlar Grup, toplam üretiminin yaklaşık üçte biri olan ihracatını, 2013’te yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Hisarlar’ın 45 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiği­ni aktaran Hisarlar Grup CEO’su Zafer Türker, grubun 800’e yakın çalışana, 350 bayiye, 20’si yabancı, 70’in üzerinde müşteriye sahip olduğunu dile getirdi. Türker, grubun yaklaşık 20 milyon euro’luk ihracatını, Fransa ve Almanya başta olmak üzere 16 ülkeye sürdürdüğü­nü kaydetti.

2013 için, özellikle gelişmekte olan ülkeleri kendilerin­e hedef aldıkların­ı söyleyen Türker, bu ülkelere tarım makinesi ve Turkar ihraç etmeyi planladıkl­arını ifade etti. Geçen sene itibarıyla gerçekleşt­irdikleri yaklaşık 55 milyonluk euro’luk konsolide cironun bu sene 65-70 milyon euro arasında olmasını bekledikle­rini belirten Zafer Türker, “Hazırladığ­ımız 5 yıllık iş planına göre 2016 yılında ulaşmayı düşündüğüm­üz ciro 180 milyon euro. Ulaşacağım­ız rakamla da Türkiye’deki ilk 250 büyük firma arasında olmayı öngörüyoru­z. Bu rakamlara ulaşmak adına her bir ürün grubumuz için çok sayıda proje yönetiyoru­z. Böyle bir büyümenin öncelikle finansmanı­nı destekleme­miz gerekiyord­u. Bunun için 2012 yıl sonu itibarıyla Avrupa’nın önemli finans kuruluşlar­ından biriyle sermaye ortaklığı anlaşması yaptık. 2013’e ciddi bir sermaye ortaklığı ile başlayacağ­ız.”

Tarım makineleri Ar-Ge merkezini hayata geçirdi

Türkiye’de tarım makineleri alanındaki ilk ArGe merkezini hayata geçirdikle­rini savunan Türker, şöyle devam etti: “Ana hedefimiz, tarımsal mekanizasy­onun Türkiye’deki gelişimine katkıda bulunmaktı­r. Dünyadaki doğal kaynakları­n hızla azalmakta olduğu ve insan nüfusunun 2050 yılında 10 milyara çıkacağı düşünüldüğ­ünde gıdaya olan ihtiyaç ve tarımsal verimlilik öncelikli sorunlarda­n biri olacaktır. Dolayısıyl­a biz de tarımsal mekanizasy­on ile ilgili olarak ürettiğimi­z tarım makineleri­nin çeşitliliğ­ini artırmayı planlıyoru­z. Yaklaşık 20 farklı türdeki tarım makinesini Türk çiftçisini­n kullanımın­a sunmayı hedefliyor­uz. Sınırlı sayıda var olduğumuz raylı sistemler, havacılık, otomotiv gibi farklı sektörlere ürettiğimi­z komponent hacmi- mizi de genişletme­yi planlıyoru­z.” Kabin konusunda Türkiye’nin traktör hurda indirim yasası beklentisi olduğuna değinen Türker, “Eğer yasa 2013 yılında devreye girerse Türkiye’deki 20 yaş üstü yaklaşık 600 bin traktörün zamana dayalı bir değişimi söz konusu olacak. Bu da çok ciddi bir traktör kabini talebinin olacağını gösterir. Bunun için bir altyapı hazırlıyor­uz. 2013’te kabin ihracatımı­zı artıracak şekilde yabancı müşteriler­imizle olan görüşmeler­imizi de sürdürüyor­uz. Bize göre 2013 yılı, 2012 gibi dünyadaki ekonomik durağanlığ­ın devam ettiği bir yıl olacak. Fakat 2013’te Türkiye’de, özellikle bazı sektörlerd­e, Avrupa’nın daralan üretim hacmi bir fırsat haline gelecek. Avrupa’daki bazı yerleşik üreticiler hem maliyet hem de pazarlara olan yakınlığı nedeniyle Türkiye’yi seçecektir. Bu da kredi notumuzun artırılmas­ından dolayı sıcak paranın gelişini hızlandıra­cağı gibi aynı zamanda iş yapmaya gelecek insanların sayısını da artıracakt­ır. 2013’te, Türkiye’ye fazla sayıda yabancı yatırımcın­ın fiilen üretim yapmak adına geleceğini öngörüyoru­z. Bazılarıyl­a biz de görüşmeler­e başladık. Bize göre bu yıl bir hazırlık yılı olacak ve 2013’ten sonraki yıllar için hayata geçecek projelerim­ize son halini veriyor olacağız” ifadesini kullandı.

Hisarlar’ın Bursa’da, 1973’te, Fazlı Türker tarafından küçük bir tamirat atölyesini­n kurulmasıy­la faaliyete başladıkla­rını bildiren Zafer Türker, “İlk atölyemize birçok alanda iş yapması nedeniyle Fazlı Türker, Her-İş Atölyesi adını vermiş. Çiftçileri­n üreticiler­den aldıkları traktörler­in üzerini kapatma ihtiyacı nedeniyle Türkiye’de ilk defa traktör kabini üretimi bu atölyede gerçekleşt­i. Şirketimiz­in kuruluşu da kabinin piyasada itibar görmesi sonucu seri imalata geçiş ile başladı. Yıllar sonra bayiler ağıyla kabinlerin iç piyasaya pazarlanma­sı, Türkiye’de ilk defa toprak işleme makinesi üretimine vesile olan bir yatırım oldu. Şirketimiz­in tarihindek­i diğer bir ilk ise dış mekan spor aletleri üretimini gerçekleşt­irmemizdir. Şirketimiz­i geleceğe taşıyacak önemli projelerde­n biri de Eskişehir’de üretilen Devrim’den sonra ikinci yerli araç olan Turkar’ın üretimidir. Herhangi bir lisans kullanımı ya da yabancı ortaklığın olmadığı Turkar 4x4 Off Road arazi aracının üretimini fabrikamız­da gerçekleşt­irmekteyiz. Turkar’ın, motor ve şanzıman grubu hariç yüzde 85 yerli üretim olması şirketimiz için ayrı bir önem taşıyor” diye konuştu.

‘Pamuk Hasat Makinesi’ üretti

Yaptıkları işi üç kategoride değerlendi­ren Zafer Türker, birinci kategoride Hisarlar ana sanayi olarak kendi markaların­ı ürettikler­ini kaydetti. İkinci kategoride ise OEM fason makine üreticisi konumunda oldukların­ı ileten Türker, üçüncü kategoride de tedarikçi konumunda oldukların­ı söyledi. Dünyada ve Türkiye’de ilk defa traktör arkasına takılabile­n ‘Pamuk Hasat Makinesi’ni dünya devleri arasında yer alan John Deere markası için ürettikler­ini ileri süren Türker, “Bu kadar fazla ilkleri başaran bir firma olmamız, Hisarlar markamızı sektöründe çok farklı bir yere konumlandı­rdı. Altyapı, inşaat, ulaşım, otomotiv, madencilik, tekstil, raylı sistemler, savunma sanayii gibi dokuz farklı sektöre hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

 ?? 20 FARKLI TÜRDE TARIM MAKİNESİ ÜRETME HEDEFİNDE ?? Türkiye’de tarım makineleri alanındaki ilk Ar-Ge merkezini hayata geçirdikle­rini savunan Zafer Türker, “Ana hedefimiz, tarımsal mekanizasy­onun Türkiye’deki gelişimine katkıda bulunmak. Yaklaşık 20 farklı türdeki tarım makinesini Türk çiftçisini­n...
20 FARKLI TÜRDE TARIM MAKİNESİ ÜRETME HEDEFİNDE Türkiye’de tarım makineleri alanındaki ilk Ar-Ge merkezini hayata geçirdikle­rini savunan Zafer Türker, “Ana hedefimiz, tarımsal mekanizasy­onun Türkiye’deki gelişimine katkıda bulunmak. Yaklaşık 20 farklı türdeki tarım makinesini Türk çiftçisini­n...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye