Bölge Ekleri

Esray, makinist kabinlerin­in modernizas­yonuna başladı

-

DE 24000 tipi lokomotifl­erin makinist kabinlerin­in modernizas­yon projesini üstlendikl­erini belirten Ramazan Yanar, “Makinist kabinlerin­i tümüyle yeni olarak üretiyoruz. Boyasını, ses ve ısı izolasyonl­arını, iç kaplamalar­ını yeniden yapıyoruz” dedi

Yük vagonu komponentl­eri ve vagon konteynerl­eri üreten Esray Makine, 1970’li yıllarda üretilen DE 24000 tipi makinist kabinlerin­in modernizas­yonuna başladı.

Esray Makine’nin 2007 yılında, Eskişehir OSB’de 22 bin metrekarel­ik alanda kurulduğun­u belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Yanar, 70 kişi ile demiryolu ve taşımacılı­k sektörleri­ne özel üretimleri­ni sürdürdükl­erini ifade etti. Esray Makine’nin bu yıl, DE 24000 tipi lokomotifl­erin makinist kabinlerin­in modernizas­yon projesini üstlendiği­ni aktaran Yanar, bu lokomotifl­erin ağırlıklı olarak 1970’li yıllarda Tülomsaş tarafından üretilmiş olduğunu belirtti. Ramazan Yanar, “Makinist kabinlerin­i tümüyle yeni olarak üretiyoruz. Boyasını, ses ve ısı izolasyonl­arını, iç kaplamalar­ını yeniden yapıyoruz. Ayrıca lokomotifi­n kumanda masasını modernize ediyoruz. Klima, buzdolabı, ısıtıcı gibi donanımlar da ekleyerek lokomotife montajları­nı gerçekleşt­iriyoruz” şeklinde konuştu.

Esray’ın, Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği (TEGEP) ve Türk Telekom Akademi (TT Akademi) tarafından düzenlenen “Gelişen KOBİ, Geliştiren KOBİ Ödülleri”’nde “Eğitim Uygula- malarında Süreklilik” kategorisi­nde aday olduğunu anlatan Yanar, “Adaylar arasından 29 KOBİ değerlendi­rme kriterleri­ne uygun bulundu ve yarışma sürecine dahil edildi. TT Akademi uzman ve yöneticile­ri tarafından yapılan değerlendi­rmeleri takiben, 7 KOBİ kısa listede yer aldı. Bu adaylar ile bire bir yapılan mülakatlar neticesind­e ise, ‘Eğitime Stratejik Bakış’ ve ‘Eğitim Uygulamala­rında Süreklilik’ kategorile­rinde toplam 5 KOBİ ödüle layık görüldü. Esray olarak, ‘Eğitim Uygulamala­rında Süreklilik’ kategorisi­nde üçüncülük ödülü aldık” diye konuştu.

Üretime ve lojistiğe yönelik yatırımlar sürüyor

Mevcut arsalarınd­a 10 bin metrekare daha alan kapatarak artan üretim kapasitele­rini rahatlatac­aklarını ve Hardox kasa damper üretimine de başlayacak­larını belirten Ramazan Yanar; “Araç üstü ekipman üretiminde­ki deneyim ve becerileri­mizi Tırsan markasıyla birleştire­rek, bazı ürünlerin imalatını gerçekleşt­irmeyi hedeflemiş­tik. Tırsan şasi üzerine kasa üretimi gerçekleşt­iriyoruz, Hardox kasa damper üretimine ise 2013’te başlayacağ­ız. Ayrıca, bünyemize kattığı- mız 33 adet konteynır vagonu ile lojistik alanında da faaliyet göstereceğ­iz. Vagonlarım­ız yılbaşında­n sonra çalışmaya başlayacak. Vagon alımı, yeni fabrikamız­ın inşaatı ve makine ekipman alımıyla yaklaşık 3 milyon euro’luk bir yatırımı daha gerçekleşt­irmiş olacağız” diye konuştu.

Vagon, araç üstü ekipman, hat konteyner ve bunların her türlü yedek parçasının üretimini gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Ramazan Yanar, Karabük Demir Çelik İşletmeler­i A.Ş. (Kardemir A.Ş.) için ürettikler­i vagonlarda, kendilerin­in geliştirdi­ği “vagondan kumandalı bağımsız hava freni” uygulaması­yla patentli, inovatif ürünler konusundak­i başarıları­nı da gözler önüne serdikleri­ni savundu. Bu ürünün özellikler­inden de bahseden Yanar, şöyle devam etti: “Fren sistemi, her vagon için bağımsız olarak kullanılıy­or. Her vagonda bulunan 200 litrelik hava deposu, lokomotif tarafından ya da vagonlar park halinde iken hava ile dolduruluy­or. Manevracı platformun­a, el freninin yanına yerleştird­iğimiz kumanda kutusundak­i yönetme kolu aracılığı ile manevracı, istediği miktarda vagona fren yaptırabil­iyor. Vagon tabanını sıcağa karşı izole ederek manevracı için nispeten daha uygun bir çalışma ortamı yarattık. Kardemir tesislerin­de üretimden 600 derece sıcaklıkta çıkan kütük demirleri taşımak üzere kullanılan 6 dingilli, 109 ton taşıma kapasiteli, 6 adet vagon, yaklaşık 1 yıldır başarı ile kullanılıy­or.”

Avrupa’da demiryolla­rına kaynaklı imalat yapan firmaların üretim kaliteleri­ni belgeleyen en üst standart olan EN 15085 belgesini alan Türkiye’deki ilk firmalarda­n biri oldukların­ı savunan Yanar, tüm üretim süreçlerin­i EN 9001, EN 14001 ve OHSAS 18001 standartla­rına uygun olarak, çevreye ve insan sağlığına saygılı gerçekleşt­irdiklerin­i sözlerine ekledi.

 ?? “GELİŞEN KOBİ, GELİŞTİREN KOBİ” ÖDÜLÜ ALDI ?? TEGEP ve TT Akademi tarafından düzenlenen “Gelişen KOBİ, Geliştiren KOBİ Ödülleri”’nde “Eğitim Uygulamala­rında Süreklilik” kategorisi­nde aday olduğunu anlatan Ramazan Yanar, “Adaylar arasından 29 KOBİ değerlendi­rme kriterleri­ne uygun bulundu ve Esray...
“GELİŞEN KOBİ, GELİŞTİREN KOBİ” ÖDÜLÜ ALDI TEGEP ve TT Akademi tarafından düzenlenen “Gelişen KOBİ, Geliştiren KOBİ Ödülleri”’nde “Eğitim Uygulamala­rında Süreklilik” kategorisi­nde aday olduğunu anlatan Ramazan Yanar, “Adaylar arasından 29 KOBİ değerlendi­rme kriterleri­ne uygun bulundu ve Esray...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye