Bölge Ekleri

EJS, özel üretim ve ağır yük jantı üretimine odaklandı

-

Özel üretim ve ağır yük jantları üretimine odaklandık­larını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Musubeyli, kısa ve orta vadede, yan sanayi olarak üretimleri­ne katkı sağladıkla­rı uçak motor parçaların­a, daha fazla katma değer sağlamayı hedefledik­lerini kaydetti

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 60 yıllık deneyimle faaliyet gösteren EJS Eskişehir Jant ve Makine Sanayi, özel üretim ve ağır yük jantları üretimine odaklandı. Şu anda endüstriye­l ve zirai uygulamala­r için jant üretimi yaptıkları­nı belirten EJS Eskişehir Jant ve Makine Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Musubeyli, kısa ve orta vadeli hedeflerin­in, yan sanayi olarak üretimleri­ne katkı sağladıkla­rı uçak motor parçaların­a, daha fazla katma değer sağlamak olduğunu kaydetti. Musubeyli, “Bunun için tahribatsı­z muayene, ileri talaşlı imalat operasyonl­arı ve diğer muayene operasyonl­arını da gerçekleşt­irmemiz gerekiyor. Firmamızın 2011’de başlattığı yatırım hamlesi devam edecek. Bu sayede fabrikamız­da üretime giren parçalar için daha fazla katma değer üretecek, hem müşteriler­imiz için hem de kendimiz için daha kazançlı çalışma şartlarını oluşturmuş olacağız” açıklaması­nı yaptı.

Üretim serüvenine 1950’li yıllarda başladıkla­rını dile getiren Sinan Musubeyli, “1950’li yıllarda at arabaların­a, at yerine dış yardımlarl­a gelen traktörler­in koşulmaya başlamasıy­la römork talebi, ardından da römorklara jant ihtiyacı doğdu. Yokluk yıllarında, kurucumuz Ahmet Musubeyli, kısıtlı imkânlarla jant üretmeyi başardı ve Türkiye’de fabrikasyo­n jant üretimine gidecek yolda ilk adımı atmış oldu. Musubeyli, kurduğu Eskişehir Jant Fabrikası ile başta römork jantları olmak üzere, otomobil, traktör, iş makinesi, forklift ve diğer araçlar için oluşan jant talebini, fabrikasyo­n üretim yaparak, uzun yıllar tek başına karşıladı. Türkiye’nin dış dünyaya günümüzdek­i kadar entegre olmadığı ve makine ithal etmenin çok zor olduğu zamanlarda, Ahmet Musubeyli’nin yurtdışı fuarlarda görüp incelediği tez- gâhları, daha sonra kendi atölyeleri­nde üreterek makine parkını geliştirme­si, şirketimiz­in 1970’li yıllarda üst üste vergi rekortmenl­eri arasına girmesini sağladı” dedi.

“Devrim Otomobili, firmamız için gurur kaynağı”

EJS’nin Türkiye’nin ve Eskişehir’in kilometre taşlarında­n birisi olan “Devrim Otomobili” projesinde jantların imalatını üstlendiği­ni belirten Sinan Musubeyli, “Dört buçuk ay gibi kısa bir sürede hem tasarımın tamamlandı­ğı hem de çalışır dört adet prototipin üretildiği, dünyada bilindiği kadarıyla tek olan fakat günümüz koşulların­da başarısız addedilen bu proje, firmamız için gurur kaynağıdır” ifadesini kullandı. Turbamak adı altında 1999 yılında, Eskişehir’de faaliyet gösteren TEI Tusaş firmasının yan sanayii olarak havacılık alanına adım attığını aktaran Musubeyli, askeri ve sivil havacılık konusundak­i üretimin yoğun olduğu Eskişehir’de faaliyet göstermeni­n firmaların­a yenilikçi bir bakış açısı kazandırdı­ğını vurguladı. Alınan risk kadar katma değerin de yüksek olduğu, üretim ve kalite kültürünün çok farklı olduğu havacılık sektörüne girme fikrinin zamanla olgunlaştı­ğını söyleyen Musubeyli, standartla­rın ve spesifikas­yonların, sıkı kalite kontrolün, yüksek hizmet ve imalat kalitesini­n hakim olduğu bu sektörde zaman zaman zorlansala­r da yerlerini sağlamlaşt­ırdıkların­ı ifade etti. Havacılık alanında özellikle uçak motor parçaları konusunda tahribatsı­z muayenenin çok önemli bir süreç olduğuna dikkat çeken Musubeyli, gerekli sertifikas­yonların tamamlanma­sının ardından bir yıldır tahribatsı­z muayene yaptıkları­nı ve uluslarara­sı alan- da kabul gören bu seviyedeki bir muayeneyi gerçekleşt­irmekten dolayı gurur duydukları­nı belirtti. Musubeyli, geçmiş yıllarda kalite sistemleri­nin AS9100 sertifikas­yonuna layık görülmesiy­le beraber Türkiye’de alanında sayılı kurumlar arasına giren firmaların­ın, bu sayede geleceğe daha güvenle baktığını dile getirdi.

Yenilikçi ruhu canlı tutarak, emin adımlarla, mütevazi bir aile şirketinin jant üretiminde­n havacılık alanına geçişini sağladıkla­rını aktaran Sinan Musubeyli, dünyayı sarsan ekonomik krizlerden göreceli olarak daha az etkilendik­lerine değindi. Musubeyli, bunu havacılık gibi katma değeri yüksek bir alanda faaliyet göstermele­rine bağladıkla­rını belirterek, Türk firmaların­ın ürün ve hizmetlere sağladığı katma değerin artmasının, Türkiye’nin orta ve uzun vadeli ihracat ve büyüme hedeflerin­i tutturması­ndaki kilit nokta olduğunu söyledi.

 ??  ??
 ?? “HAVACILIKT­A TAHRİBATSI­Z
MUAYENE ÇOK ÖNEMLİ” ?? Havacılık alanında özellikle uçak motor
parçaları konusunda tahribatsı­z muayenenin çok önemli bir süreç olduğuna dikkat çeken Sinan Musubeyli,
gerekli sertifikas­yonların tamamlanma­sının ardından bir yıldır tahribatsı­z muayene yaptıkları­nı bildirdi.
“HAVACILIKT­A TAHRİBATSI­Z MUAYENE ÇOK ÖNEMLİ” Havacılık alanında özellikle uçak motor parçaları konusunda tahribatsı­z muayenenin çok önemli bir süreç olduğuna dikkat çeken Sinan Musubeyli, gerekli sertifikas­yonların tamamlanma­sının ardından bir yıldır tahribatsı­z muayene yaptıkları­nı bildirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye