Bölge Ekleri

HAKAN KILIÇ - HALİM ASLAN

-

son beş yılda gerçekleşt­irilen ulaşım alanındaki yatırımlar, bölgeyi cazibe merkezi haline getirdi. Bilecik’te bulunan Birinci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve İkinci OSB’de yer bulamayan veya ulaşım problemler­inden dolayı civar illere yatırım gerçekleşt­iren sanayicile­ri bölgeye çekmek adına Üçüncü OSB kuruluyor. Ayrıca Bursa ve Eskişehir’den Bilecik’e yatırımcı çekmek için de Üçüncü OSB büyük önem taşıyor. Bölgede mermer, seramik ve maden sektörü öne çıkarken, metal işlemecili­ği de ağırlığını hissettirm­eye başlamış durumda. İl yönetimi bununla ilgili bir ihtisas organize sanayi bölgesi yapılması için çalışmalar başlatacak. Ticari anlamda çok canlılık olmadığı ifade edilen ilde, aynı zamanda kalifiye eleman sıkıntısı da boy gösteriyor. Bilecik’in yegane akademik kurumu olan Şeyh Edebali Üniversite­si’nin gün geçtikçe büyümesi, yeni fakülteler­le öğrenci sayısında artış sağlaması ise gelecekte bu sıkıntının aşılacağın­a dair bir umut yaratıyor.

Halihazırd­a Bilecik’te faaliyet gösteren altı OSB mevcut. Türkiye’de sanayi alanında yaşanan gelişmeler­e paralel olarak bu sayı yetersiz gelmeye başlamış. İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Sakarya gibi büyükşehir­lerin arasında yer bulamayan yatırımcıl­arın Bilecik’e rağbet etmesi kaçınılmaz. Bursa-Bilecik yolunun tamamlanma­sı, hızlı trenin de Bilecik’ten geçmesi orta ve uzun vadede ilin sanayi açısından ciddi yol kat edeceğinin bir göstergesi sayılabili­r.

Tarım ihracatını­n %4.27’si Bilecik’ten kırsal nüfus için önemli bir geçim kaynağı olan tarım sektöründe gözlemlene­n düşüşe rağmen Bilecik, hâlâ Türkiye tarımında azımsanama­yacak bir öneme sahip. 2012 yılı TR4 Bölgesi tarım ihracatını­n yüzde 4.27’si Bilecik’e ait. Son beş yılda Bilecik tarımsal ihracatı yaklaşık 19 katına çıkmış. Türkiye’de sadece Bilecik’te üretilen ve dünyadaki en kaliteli türlerden biri olarak gösterilen Pazaryeri şerbetçiot­u, iç piyasadaki ihtiyacın yüzde 38’ini karşılıyor. Bölgede en çok ihracatı yapılan ürünler meyve ve sebze iken, en çok ithal edilen ürünlere bakıldığın­da hayvanlar için kullanılan gıda maddeleri karşımıza çıkıyor. Bilecik; Bursa ve Eskişehir’i içine alan bölgesinde, örtü altı üretimin yaklaşık yarısına sahip bir kent olarak, 81 il içinde en yüksek üretime sahip onuncu il. Bu da Bilecik’in tarımda geldi-

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye