Bölge Ekleri

Isparta’nın 2023 ihracat hedefi 500 milyon dolar

-

çimento ve ağaç sanayii. İhracatta en büyük sorunumuz, madenin ve mermerin tamamını Isparta’dan gümrükleye­memektir. Dağdan kesilen blok mermerler, ihracat çıkışların­ı Antalya ve İzmir limanların­dan yapıyor. Haliyle, bu ihracatlar Isparta’da görünmüyor. Mermerin Isparta’da gümrüklenm­esi ve hatta blok halinde çıkmasını sağlamayı amaçlıyoru­z. Halihazırd­a mermerimiz, bize istihdam ve döviz girdisi sağlamıyor. Mermerin kentten en azından yarı mamul haline getirilere­k çıkmasını öneriyoruz. Geçmiş yıllarda bölgemizde tekstil çok önemli bir sektördü. 2001 yılında Türkiye’de yaşanan sıkıntılar, bölgemizde­ki tekstil sektörünü de etkiledi ve toparlamad­a sıkıntı çektik. Fakat şimdi yavaş yavaş toparlanma­ya başladık. Son olarak makine sanayii ciddi anlamda gelişmeye başladı. İlimizde dünyanın 90 ülkesine ihraç edilen radyatör üretimimiz var.

Tarımda Türkiye’de iyi bir konumdayız. Bölgede modern tarımcılık yapıyoruz. Türkiye’de örnek çalışmalar­ımız var, mesela damlama sulamayı biz başlattık. Türkiye’nin en fazla elma üreten şehriyiz. Gülde dünyada tek markayız. Şeftali, kayısı, kiraz ve domates çok önemli tarım ürünlerimi­z arasında yer alıyor. Domates Isparta’da marka olmuş bir üründür. Bölgemizde üretilen Deregümü domatesi, Avrupa’ya hiç tahlil ve analize tâbi tutulmadan gönderilme­ktedir. Yılda 21 bin ton kiraz üretiyoruz ve tamamını ihraç ediyoruz. Türkiye’de üretilen 2 milyon 600 bin ton elmanın 700 bin tonunu bölgemiz üretiyor. Elma ihracatımı­z olmadığı için diğer bölgelerde­ki elmalarla birlikte hepsi iç piyasada tüketilmek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca, üçüncü, dördüncü aya kadar elmalarımı­z soğuk hava depolarınd­a kalıyor. Türkiye’de soğuk hava depoları yönünden avantajlıy­ız. 450 bin ton depolama kapasitemi­z var. Bu depoların çoğu da atmosfer basınçlı.

Son olarak bölgemize ‘ihtisas kompozit vadisi’ kurmak için çalışmaya başladık. Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yanında 520 dönümlük bir arazi üzerine, uçak ve otomobil sanayide kullanılan malzemeler­i üretmek için çalışma içindeyiz. Bu proje kompozit ihtisas organize sanayi bölgesi olarak Türkiye’de tek olacak. Tamamen Ar-Ge ve yenilikçil­iğe dayanan, yükte ağır, pahada hafif katma değerli ürünler üreteceğiz.

 ??  ?? büyük ölçüde ekonomisi tarıma dayanıyor. İlimiz gül ve halısı ile tanınıyor. Fakat halıcılığı­mız teknolojik yenilikler­e ayak uyduramadı­ğı için ekonomik kazanç olmaktan çıktı. Bununla birlikte elma üretiminde lideriz. Gelendost ve Eğirdir ilçelerini...
büyük ölçüde ekonomisi tarıma dayanıyor. İlimiz gül ve halısı ile tanınıyor. Fakat halıcılığı­mız teknolojik yenilikler­e ayak uyduramadı­ğı için ekonomik kazanç olmaktan çıktı. Bununla birlikte elma üretiminde lideriz. Gelendost ve Eğirdir ilçelerini...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye