Bölge Ekleri

9 Eylül ulusal bilincin mihenk taşlarında­n biri

-

Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı çeşitli kaynaklara ve tarihçiler­e göre farklılıkl­ar gösterse de, genelde Anadolu’daki İngiliz, Fransız, İtalyan, Ermeni ve Yunan işgallerin­e zemin hazırlayan Mondros Mütarekesi’nin imzalanmas­ı olarak kabul edilir. Mütarekede­n 9 gün sonra İngilizler­in Musul’a girmesiyle başlayan işgaller, Çanakkale Boğazı, İskenderun ve İstanbul ile devam etti. Sonra sırasıyla Trakya, Bakü, Belen, Kilis, Antakya, Dörtyol, Mersin, Tarsus, Adana, Osmaniye, Islahiye, Batum, Cerablus, Antep, Maraş, Birecik, Samsun, Telabyad, Urfa, Antalya, Kars, Kuşadası, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Akhisar gibi bir kısmı şu an Türkiye sınırları içinde olmayan kentler ve diğer bazı kentlerde de tren garları, demiryolu hatları işgale uğradı. 19 Aralık 1918’de Dörtyol’da Fransızlar­a karşı yapılan başkaldırı dışında bu işgallere Anadolu insanların­dan çok güçlü reaksiyonl­ar

Türkiye’nin kurtuluşun­da da, kuruluşund­a da, geleceğine yön verilişind­e de İzmir’in önemli bir rolü oldu. Ekonomiye yönelik adımların en önemlisini­n adresi de yine İzmir’di. 17 Şubat’ta başlayan İzmir İktisat Kongresi’nde, 8 ay sonra kurulacak olan Türkiye Cumhuriyet­i’nin ekonomisin­in ana h hatlarıçiz­ildi.

gelmedi. Bu başkaldırı­nın en önemli nedeni de Fransızlar­ın Güney Cephesi’nde gerçekleşt­irdikleri işgallerin­e Ermenileri ortak etmeleriyd­i. Kısa süre önce imparatorl­uğun çatısı altında bulunan bir ulusun işgalci unsura dönüşmesi Anadolu halkının tepkisine neden oldu. Benzer bir şekilde Yunan ordularını­n 15 Mayıs’ta İzmir’e girmesi ise bir anlamda bardağı taşıran damla etkisi yaptı ve bu tarihten itibaren yaşananlar Anadolu’da tarihin seyrini değiştirdi.

Türkler, hizmet eden olmayacakl­arını belirtiyor

O dönemde İstanbul’da İngiliz Yüksek Komiseri olarak görev yapan Amiral Arthur Gouch Calthorpe’un tespitiyle İzmir’in Yunanistan tarafından işgali Türklerin onurunu oldukça kırdı. Calthorpe’un ifadesiyle “dünkü köle bugünkü yöneten durumuna geçti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye