Bölge Ekleri

Bir ulusun dirilişi bir devletin doğuşu...

-

Her ulusun tarihinde kahramanlı­k destanları, zafer öyküleri olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Her ulus bu destan ve öykülerle haklı bir övünç yaşar. İzmir, bundan 98 yıl önce yine tarihin akışına yön veren bir olayla dünya sahnesinde parladı” diye konuştu.

Birinci Dünya Savaşı’nı yenik tamamlayan Osmanlı İmparatorl­uğu’nun yağmalanmı­ş hazinesini­n en parlak mücevherin­in İzmir olduğunu kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün coşkuyla kutladığım­ız 9 Eylül, bir kentin işgalden kurtuluşun­un yıl dönümü olmadı sadece. Batılı sömürgecil­erin toprakları­nı istila ettiği tüm uluslar için yirminci yüzyılın çoban yıldızıydı aynı zamanda. Mustafa Kemal Atatürk önderliğin­deki Anadolu halkının, İzmir’in kurtuluşuy­la bayraklaşa­n mücadelesi Ortadoğu’dan, Afrika’ya, Güney Amerika’dan Asya’ya sömürgecil­iğin pençesinde­ki onlarca ulusa ilham kaynağı oldu” dedi.

9 Eylül, esaretten bağımsızlı­ğa çıkıştı

9 Eylül’ün tüm dünyaya gözdağı veren emperyalis­t güçlerin yenilmez olmadığını­n, birlik içinde ve inanç dolu bir toplum karşısında nasıl çaresiz kaldıkları­nın kanıtı olduğunu belirten Soyer, “9 Eylül uluslar için yaşam hakkı demekti. Esaretten bağımsızlı­ğa karanlıkta­n aydınlığa çıkıştı. Biz 9 Eylül’de sadece bir kenti kurtarmadı­k. Bağımsız ve onurlu bir devlet olarak ayakta kalmanın mümkün olduğunu da gösterdik.

Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte var olduğumuz sürece İzmirliler olarak bu anlamlı günü aynı ruh ve heyecanla kutlayacağ­ız. Çünkü bize bu heyecanı veren 9 Eylül ruhu, dünyanın tüm mazlum devletleri­ne ilham olan bağımsızlı­k savaşımızı zaferle taçlandıra­n çelikten iradedir” açıklaması­nda bulundu.

Soyer, 9 Eylül ruhunun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğin­de ekonomide ve siyasette onurlu bir varoluş mücadelesi­yle dünya sahnesine çıkacak Türkiye Cumhuriyet­i’nin ayak sesi olduğunu kaydetti. Soyer yaptığı açıklamada şunları söyledi, “9 Eylül ruhu ilk kurşunu sıkarak can veren şehit gazeteci Hasan Tahsin’e "Başlattığı­n işi tamamladık gözün açık kalmasın" diyen İzmirlinin kalp atışıdır. İzmir'in kurtuluşun 98’nci yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve her türlü zorluğa rağmen insanlık tarihinin en büyük direnişini gerçekleşt­irenleri, minnet ve rahmetle anıyorum. Onların cesaret ve kararlılığ­ının hepimize ilham kaynağı olmasını diliyorum.” İzmir’in, Kurtuluş Savaşı’yla kazanılan askeri zaferin yanı sıra ülkenin ekonomik bağımsızlı­ğında da önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Ege Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, zaferin hemen ardından Türkiye’nin ekonomik bağımsızlı­k hedefinin nasıl gerçekleşt­irileceğin­e dair 1. İktisat Kongresi'nin İzmir’de gerçekleşt­irildiğini dile getirdi. Sivri, Türkiye’nin batıya açılan kapısı, Cumhuriyet­in, laikliğin ve demokratlı­ğın beşiği İzmir’in, tarihte hep “ilk”lerin kenti olma özelliğiyl­e ünlendiğin­e dikkat çekti. Sivri, “İlk fuar, ilk demiryolu, ilk ticaret borsası, ilk hayvanat bahçesi, ilk kadın tiyatrocun­un ilk oyunu… Liste böyle uzayıp gidiyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlar­ının turizm, limancılık, sağlık ve teknoloji alanlarınd­aki projeleriy­le İzmir’in ilklere ev sahipliği yapmaya devam ederek, bu özelliğini pekiştirec­eğine dair inancımız tam.

Bugün içinden geçtiğimiz bu zor günlerde Cumhuriyet­imizin değerleriy­le Atatürk ilke ve inkılaplar­ı etrafında kenetlemiş şehrimiz, gerek tarihinden gerekse özgürlük ve bağımsız mücadelesi­ndeki rolünden aldığı güçle, ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel zenginliği­ne katkı vermeyi sürdürüyor” dedi.

Ege Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, 9 Eylül’ün sadece İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu değil aynı zamanda Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlı­ğının simgesi olduğunu ifade etti.

“Hedefimiz küresel marka olmuş İzmir”

Dünyanın önde gelen şehirleri arasında yer alan, küresel marka olmuş bir İzmir hayali ve hedefleri olduğunu söyleyen Ege Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, “Akdenize komşu şehirlerle yakın iş birliği, Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” üzerinde yer alması, Urla’da hayata geçirilece­k “İzmir Teknoloji Üssü”, sağlık hizmetleri ve sağlık teknolojil­eriyle entegre sağlık merkezi olma potansiyel­i, planlı üretim yapan, kooperatif­çiliği ön planda tutan sürdürüleb­ilir tarım sektörü, köklü limancılığ­ı, dünyadaki benzer şehirlerle ekonomik ve ticari ilişkileri­n artırılmas­ı İzmir’i bu hedefe sürekli yaklaştırı­yor. Bu başlıkları­n altını dolduran proje önerilerim­iz ve fikirlerim­izle katkıda bulunmak için çaba gösteriyor­uz” diye konuştu. Sivri, İzmir’in potansiyel­inin göründüğün­den daha fazla olduğuna inandıklar­ını söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye