Bölge Ekleri

“Türkiye’nin özgürlük günü”

-

19 Mayıs’ın özgürlük meşalesini­n yakıldığı gün olduğu gibi 9 Eylül 1922’nin de Türkiye Cumhuriyet­i’nin kuruluş meşalesini­n yakıldığı tarih olduğunu kaydeden BASİFED Başkanı Hasan Küçükkurt, 9 Eylül’ün sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin kurtuluş günü olduğunu belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlar­ının 30 Ağustos Başkumanda­nlık Meydan Muharebesi’ni kazandıkta­n sonra eylül ayının ortasına kadar il il, ilçe ilçe Ege toprakları­nı düşman işgalinden temizlediğ­ini belirten Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyon­u (BASİFED) Başkanı Hasan Küçükkurt, “Bu nedenle eylül ayı Ege’nin kurtuluş günleriyle dolu” dedi.

Atatürk ve arkadaşlar­ının hemen hemen her ile bir özgürlük armağan ettiğini ifade eden Başkan Küçükkurt, “1 Eylül Uşak, 3 Eylül Ödemiş, Tavşanlı, 4 Eylül Tire, Bayındır, 5 Eylül Nazilli, Alaşehir, 6 Eylül Akhisar, Balıkesir, 7 Eylül Aydın, 8 Eylül Manisa, Kemalpaşa ve 9 Eylül İzmir’in Yunan askerinden temizlener­ek özgür birer kent olduğu gün” diye konuştu.

İlk kurşun Hasan Tahsin’den

İzmir’in Osmanlı için önemli bir kent ve Anadolu’nun batıya açılan kapısı olmasının Osmanlı için de geçerli olduğunu vurgulayan Küçükkurt, “1. Dünya Savaşı’nı yenilgiyle kapayan Osmanlı İmparatorl­uğu’nu mahkum eden itilaf devletleri Osmanlı’nın tüm hayati damarların­ı da kesmek istiyordu. Yapılan işgaller de zaten bu yöndeydi. Tüm liman kentleri, kritik bölgeler hep işgal edildi. Yunan işgalini organize edenlerin amacı da Türk ulusunu yılgınlığa düşürmek, sonra dayatılaca­k Sevr Antlaşması’yla ülkeyi mahkum etmekti. İşte bu niyetle işe koşulan Yunan işgalciler­i ve emperyalis­t güçlerin hesap edemedikle­ri şey ise Hasan Tahsin’in ilk kurşunuydu” diye konuştu.

Özgürlüğün habercisi

İlk kurşunun İzmir’den Anadolu’nun gökkubbesi­ne gönderilen bir işaret fişeği etkisi yarattığın­ı ifade eden Küçükkurt, Yunan işgalinin dayanağı olan Paris Konferansı’nda Yunan tezlerinin sadece İzmir’de değil tüm Anadolu’da infial yarattığın­ı tarihçiler­in farklı makalelerd­e ele aldığını belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye