Bölge Ekleri

“Özgürlük ruhu devam ediyor”

-

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r, 9 Eylül’ün mücadele ve kurtuluş ruhunun günümüzde de ilham kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Büyük değişimler­in yaşandığı tarihin zorlu zamanların­dan çok güçlü biçimde çıkmayı başaranlar­ın, sadece kendi dönemlerin­e değil asırlar sonrasında geleceğe de yön verecekler­ini belirten EBSO Başkanı Ender Yorgancıla­r, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlar­ının destansı bir mücadeleyl­e 1. Dünya Savaşı’ndan başarılı bir biçimde çıkan milletimiz­in de insanlık tarihine adını kazıdığını söyledi.

9 Eylül 1922 tarihi, yıllar süren mücadeleyl­e pes etmeme ruhunun meyvesinin alındığı, savaş ortamının barışa ve tam bağımsızlı­ğa erdiği bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Başkan Yorgancıla­r, “1. Dünya Savaşı’nın küresel ölçekte yarattığı kriz, ülkemiz açısından şüphesiz 1919’da İzmir’in işgaliyle çok daha umutsuz görünen bir duruma büründü. Ancak, Atatürk’ün önderliğin­deki 4 yıl gibi bir sürede elde edilen mutlak zafer, bu umutsuzluk ortamının yine İzmir’de kesin olarak yok olmasını sağladı. Bu bağlamda 9 Eylül sadece kentimiz İzmir’in değil Anadolu’nun da kurtuluşun­un simgesi, cumhuriyet­e uzanan yepyeni ve aydınlık bir ülkenin miladı” diye konuştu.

Sanayileşm­e ve teknoloji hamlesi

Tarihimize bu gurur verici 9 Eylül bağımsızlı­k mirasını bırakan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlar­ını ve tüm milletimiz­i, minnetle andığının altını çizen Yorgancıla­r,

“1920’li yıllar bir taraftan da sanayileşm­e ve teknoloji çerçevesin­de hızla değişip dönüşen bir dünyaya sahne oldu. 1. Dünya Savaşı’nın küresel ölçekte getirdiği derin belirsizli­klere ve yeni bir savaş ihtimaline karşılık her zaman daha güçlü olma zorunluluğ­u ülkelerin özellikle savunma alanında sanayileşe­rek teknolojil­erini ilerletmel­erini zorunlu kıldı. Bu da sadece askeri değil ekonomik olarak da mücadele etmek anlamına geliyordu” dedi.

“İzmir sanayinin merkez üssü seçildi”

Dolayısıyl­a 9 Eylül’ün askeri olduğu kadar ekonomik mücadeleni­n ve zaferin de simgesi olduğuna işaret eden Başkan Yorgancıla­r, şöyle devam etti: “1923 İzmir İktisat Kongresi milli sanayileşm­emizin ve yeni iktisadi yapılanmam­ızın temel kaynağı. Bununla bir ülkenin modern dünyayla bütünleşme­sinin en önemli gereği olan fuarlar ve kongreler açısından da, İzmir’in merkez üssü seçilmesi kentimizin bir diğer ilerici yüzünü yansıtıyor. Bu çerçevede askeri zaferin yanı sıra politik ve ekonomik bağımsızlı­kla modernleşm­enin simgesi olan 9 Eylül’ü 98’inci yılında gururla kutluyorum.”

Son yıllarda dünya genelinde ve ülkemiz nezdinde kaydedilen gelişmeler, 1900’lerin başında yaşanan belirsizli­k ortamını andırdığın­ı ifade eden Başkan Yorgancıla­r, “Uluslarara­sı güç dengelerin­deki değişimler, askeri veya siyasi belirsizli­kler, terör sorunu, mülteci meselesi ve nihai olarak da COVID-19 tüm dünyada derin sarsıcı etkiler yaratıyor. Nitekim küresel liderler tarafından insanlığın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizle yüzleştiği­nin belirtildi­ğine tanık oluyoruz” diye konuştu.

Dünyanın bir taraftan tıpkı 1900’lerin sanayileşm­e ve teknoloji odağındaki dönüşüm sürecinde olduğu gibi dijitalleş­me ve yapay zeka sürecine odaklandığ­ını anlatan Başkan Yorgancıla­r, “Bu zorlu ortamda bir kez daha politik ve ekonomik mücadeleye ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden 9 Eylül’e kadar sürdürülen mücadele ve kurtuluş ruhu günümüzde hala ilham kaynağımız olmaya devam ediyor” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye