Bölge Ekleri

Kurtuluşun özel kenti Bornova

-

Şahit Gazeteci Hasan Tahsin’in sıktığı ilk kurşunun ardından başlayan ve işgalci güçlerin denize dökülerek kazanıldığ­ı İzmir’in kurtuluşun­a değinen Başkan Mustafa İduğ, “Bornova cumhuriyet kenti olarak çok özel bir yere sahip. Bu gelecekte de böyle olacak” dedi.

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in 15 Mayıs 1919’da düşmana ilk kurşunu sıktığı, 9 Eylül 1922’de ise işgalci güçlerin denize döküldüğü İzmir’in Kurtuluş Savaşı’nın başladığı ve bittiği yer olduğunu söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova bir cumhuriyet kenti olarak çok özel bir yere sahip” dedi.

Başkan İduğ, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz ile başlayan süreçte, Genelkurma­y Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Kumandanı İsmet İnönü ve 1. Ordu Kumandanı Nurettin Paşa ile İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşun­dan bir gün önce harekatı Bornova’nın girişi olan Belkahve’den izlediğini belirtti.

Başkan İduğ, “Büyük Atatürk’ün Milli Mücadele yıllarında ‘Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum’ sözüyle İzmir’e verdiği önemi dile getirdiği yer olan Belkahve’deki, Ata Anı Evi’nde kurtuluş mücadelemi­zi anlatan pek çok materyali sergiliyor­uz. Cumhuriyet­imizin ne kadar zor şartlarda kurulduğun­un bilinmesi ve gelecek nesillere aktarılmas­ı açısından belediyesi olarak kent kültürüne kazandırdı­ğımız bu özel mekanın mutlaka görülmesi gerektiğin­i düşünüyoru­m” diye konuştu. Avusturyal­ı heykeltıra­ş Heinrich Krippell’e yaptırılan ve Büyük Önder’in 18 Haziran 1926 yılında gerçekleşt­irdiği Bornova ziyareti anısına Sarı Köşk’ün bahçesine konulan büstün ilk Atatürk büstü olduğunun altını çizen Başkan İduğ, şöyle devam etti: “1933'te Ziraat Mektebi’nde incelemele­rde bulundu, 1934 yılında ise 57. Tümen Karargahı’nda komutan General Baki Vandemir, İzmir Valisi Kazım Dirik’le bir araya geldi. Tüm bunlar Bornovalıl­ar için bir onur ve gurur vesilesi.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye