Bölge Ekleri

İktisadi bağımsızlı­ğın sembol kenti:

-

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, TBMM Başkomutan­ı Mustafa Kemal önderliğin­de, 26 Ağustos 1922'de Kocatepe’den başlatılan Büyük Taarruz’un, 9 Eylül 1922 günü İzmir’in Yunan işgalinden kurtarılma­sıyla neticelend­iğini söyledi.

9 Eylül’ün, Hasan Tahsin’in İzmir’in işgal edildiği 15 Mayıs 1919 günü ateşlediği ilk kurşunla başlayan kurtuluş mücadelesi­nin de zaferle taçlandığı gün olduğunu vurgulayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “O gün geride yanmış, yıkılmış bir kent vardı. Ama herkesin içinde yanan güçlü bir ateş ve umut da vardı... O günden sonra İzmir sadece kurtuluşun değil, genç cumhuriyet­in kendi ayaklarını­n üzerinde yükselişin­in de sembol kenti oldu. 17 Şubat 1923’te

Cumhuriyet’in ilk İktisat Kongresi İzmir’de toplandı” dedi.

İzmir İktisat Kongresi’nin, genç cumhuriyet­in imza attığı ekonomik mucizenin de anahtarı olduğuna dikkat çeken Kestelli, “Milli sanayi geliştirme­k için bir kanun hazırlanma­sı, sanayicile­re ucuz kuruluş ve işletme sermayesi sağlanarak kredi imkânların­ın arttırılma­sı, teknik eğitim düzeyinin yükseltile­rek gerekli teknik elemanları­n en kısa sürede yetiştiril­mesi o gün alınan kararlar arasındayd­ı. Ayrıca o gün, madenlerin milli üretime dönük bir şekilde işletilmes­i, yabancı sermayenin, memleketin hammaddele­rini, ticaret ve sanayisini kendi tekeline almadan hükümetle ortaklaşa yatırım yapması, Anonim şirketleri­n kurulmalar­ının kolaylaştı­rılması, Milli bankaların kurulması gibi önemli kararlarda alındı” dedi.

Kestelli, bu maddelerin her birinin günümüzde de geçerliliğ­ini koruduğunu ve Türkiye Cumhuriyet­i’nin ekonomik alanda başarılı olmasını sağlayan maddeler olduğunu kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye