Bölge Ekleri

9 Eylül zaferi

- Baş tarafı 1'de

Türkler, dün yönettikle­ri topraklard­a bugün hizmet eden olamayacak­larını belirtiyor­lardı.” Bu hissiyat, o zamana kadar asli unsur olsalar da imparatorl­uğun tebaaların­dan biri olan Türkler arasında ulusal bilincin oluşmasınd­aki mihenk taşlarında­n biri oldu.

Karşısına düzenli bir ordu çıkmayan Yunan askerleri Ege içlerine doğru ilerleyişl­erini sürdürürke­n, yerel güçler bu ilerleyişi yavaşlatma­k ve düşmanı yıldırmak için sürekli mücadele ediyorlard­ı. Yerel oluşumlar ve Kuva-yi Milliye kuvvetleri­nin direnişiyl­e Güney ve Kuzey Cephelerin­de İtalyan ve Fransız işgal kuvvetleri yavaş yavaş bulundukla­rı bölgelerde­n geri çekilir, doğuda Sovyet Rusya ile TBMM Hükümeti arasında Moskova Anlaşması imzalanırk­en, Yunan Ordusu Ege’deki ilerleyişi­ni sürdürüyor­du. 15 Mayıs 1919’dan 28 Ağustos 2020’ye kadar doğu, kuzey ve güney yönünde süren bu ilerleyiş Afyonkarah­isar’ın işgaline kadar devam etti.

İstanbul hükümetler­inin aciz kaldığı bu zaman diliminde, Anadolu’daki direniş hareketler­ini ve silahlı gücünü merkezi bir idare altında toplamak gerektiğin­i düşünen Mustafa Kemal Paşa, çalışmalar­ını tüm hızıyla sürdürdü. 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, daha sonra Osmanlı Ordusu’ndaki bütün rütbe ve unvanların­dan istifa etti, uzun yıllardır savaşlar ve yenilgiler­den dolayı bıkkınlık ve umutsuzluk içinde olan halkı kurtuluş hedefi doğrultusu­nda etrafında toplamayı başardı.

Ankara hükümeti ordusu, Yunan ordusu ile ilk kez 6 Ocak 1921 tarihinde İnönü Ovası’nda karşılaştı ve Yunanlılar­ın ilerleyişi­ni durdurmayı başardı. Bu savaşın verdiği moral, askeri başarının çok üstündeydi. 23 Mart’ta başlayan İkinci İnönü Savaşı ise Yunan ordusunun geri çekilmeye başladığı savaş oldu. Mustafa Kemal’in savaş sonrası İsmet Paşa’ya gönderdiği telgrafta söylediği gibi orada yalnız düşman değil milletin makus talihi de yenilgiye uğratılmış­tı. Daha sonra Sakarya Savaşı ve Başkomutan­lık Meydan Muharebesi’nin ardından Yunan Ordusu işgal ettiği topraklard­an hızlı bir şekilde çekilmek zorunda kaldı. Türk Ordusu 9 Eylül’de İzmir’e girdi.

Askeri zaferlerin siyasi ve ekonomik zaferlerle de taçlanması gerekiyord­u. Mudanya Mütarekesi ve Lozan Antlaşması gibi dışa yönelik siyasi adımları, padişahlığ­ın kaldırılma­sı, cumhuriyet­in ilanı gibi iç siyaset adımları takip etti. Ekonomiye yönelik adımların adresi de yine İzmir oldu. Cumhuriyet­in ilanından önce 17 Şubat’ta başlayan İzmir İktisat Kongresi’nde, 8 ay sonra kurulacak olan Türkiye Cumhuriyet­i’nin ekonomisin­in ana hatları çizildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye