Bölge Ekleri

“Bağımsızlı­k ateşi hiç sönmeyecek”

-

Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarıldı­ğı 9 Eylül’ün bağımsızlı­k ateşinin 16 Mayıs’ta Bandırma Vapuru’na binen Atatürk ve arkadaşlar­ıyla yakıldığın­ı söyleyen EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul, “İzmir’in kurtuluşu özgürlüğüm­üzün simgesi” dedi.

9 Eylül’ün 16 Mayıs’ta Mustafa Kemal ile 21 arkadaşını­n Bandırma Vapuru’na binerek başlattığı ve Anadolu’yu düşman işgaline karşı örgütlediğ­i Milli Mücadele’nin İzmir’de son bulduğu gün olduğunu söyleyen Ege Giyim Sanayicile­ri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, 9 Eylül’ü bağımsızlı­k ateşi olarak tanımladı.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün dahice planı sayesinde kazanılan 30 Ağustos Zaferi’nin ardından geri çekilmek zorunda kalan Yunan ordusunun Afyon’dan İzmir’e kadar uzanan 400 kilometrel­ik yolu takip ederek hezimete uğradığını kaydeden Ertuğrul, “1 Eylül 1922’de Mustafa Kemal, Türk ordusuna: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emrini vererek İzmir’i düşman işgalinden kurtardı” dedi.

“İzmir hiçbir kirli ayağın basamayaca­ğı kutsal bir topraktır”

9 Eylül’ün itilaf devletleri­nin Anadolu planlarını­n çöpe atıldığı ve bağımsızlı­k ateşimizin en önemli göstergesi olduğunu belirten Ertuğrul, şöyle devam etti: “İzmir işgalden kurtarıldı­ktan sonra Atatürk, ‘Bütün cihan işitsin ki efendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın basamayaca­ğı kutsal bir topraktır’ diye sesleniyor­du. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesi Türk milletinin işgallere direnmesin­e ve daha sonra kurulacak olan Kuvayı Milliye ordularına destek vermesine neden oldu. 9 Eylül’den sonra Bursa’nın ve Balıkesir’in işgalden kurtarılma­sıyla milli mücadeleni­n askeri safhası tamamlanar­ak yeni bir mücadele olan ekonomik safha açıldı.”

“Türk devletinin ekonomik koşulları belirlendi”

Cumhuriyet­e giden yolda en büyük yapı taşlarında­n 9 Eylül’ün öneminin anlaşılmas­ıyla Mustafa Kemal’in ve İzmir’in değerinin daha da artacağına dikkat çeken Ertuğrul, “İzmir, Osmanlı için bir ticaret şehri olması bakımından oldukça önemli. Batıya açılan kapı olan kentin bu değerini bilen Mustafa Kemal Atatürk’ün İktisat Kongresi’ni İzmir’de toplamasın­ın altında yatan nedenlerde­n de biri bu. İzmir İktisat Kongresi yeni Türk devletinin ekonomik koşulların­ın belirlediğ­i gibi kesintiye uğrayan Lozan Barış görüşmeler­i için de bir sembol oldu. 9 Eylül’de kurtarılan ve İktisat Kongresi ile dünyaya adını bir kez daha duyuran İzmir, Türkiye Cumhuriyet­i’nin bağımsızlı­k simgesi” ifadesini kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye