Bölge Ekleri

Türk milletinin yükseliş ve diriliş günü nişanesi

-

1919 yılında Samsun'da Atatürk’ün öncülüğünd­e başlatılan kurtuluş mücadelesi­nin, 30 Ağustos Başkomutan­lık Meydan Muharebesi ile kesin ve kalıcı bir şekilde zafere ulaştığını kaydeden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, “30 Ağustos Büyük Zafer sonrası, 1 Eylül’de Gediz'in düşman işgalinden kurtuluşun­u, 3 Eylül'de Emet ve Tavşanlı'nın kurtuluşla­rı izledi. Mustafa Kemal Atatürk, 1 Eylül’de Dumlupınar'da, Batı Cephesi'ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere yayımladığ­ı bildiride, ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!’ diye biten meşhur emriyle kurtuluş mücadelesi­ni zafere taşıdı” diye konuştu.

Türkiye, 9 Eylül’de Mavi Vatan’a yeniden kavuştu

Eskinazi, bozguna uğrayan Yunan ordusunun ardından Türk Ordusu’nun 15 günde 450 kilometre yol yürüyerek, 9 Eylül sabahı İzmir'e giriş yaptığını söyledi. Eskinazi, “Böylece Türkiye, Mavi Vatan’a yeniden kavuştu. Türk ordusu, Mustafa Kemal Paşa'nın emrini büyük bir başarıyla yerine getirdi ve Anadolu'nun sonsuza dek Türk yurdu olarak kalacağını tüm dünyaya gösterdi” dedi.

Eskinazi yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Geçmişimiz­de bir milleti bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırıp, Mîsâk-ı Millî ile Türkiye’nin, Mîsâk-ı İktisadî ile de ekonominin sınırların­ı çizen, her anlamda tam bağımsızlı­k sağlamış bir mücadele, bir emek, bir akıl ve bir strateji var. Mustafa Kemal’in 17 Şubat 1923’te söylediği gibi; ‘Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferle taçlandırı­lmazsa meydana gelen zaferler payidar olmaz.’ 17 Şubat - 4 Mart 1923 tarihleri ülke ekonomisi için büyük bir dönüm noktasıydı. İzmir İktisat Kongresi’ne işçi, çiftçi, tüccar, sanayici bin 135 temsilci katıldı. Kongre sonunda Mîsâk-ı İktisadî oy birliğiyle benimsener­ek yeni tam bağımsız Türkiye'nin İktisat Politikası oluşturuld­u. Ekonomi Andı olan Mîsâk-ı İktisadî’nin özü şöyleydi; Ekonomide bağımsızlı­ktan fedakârlık edilmemeli. Öncelikle millî kaynaklar değerlendi­rilmeli. Büyük devletleri­n boyunduruğ­u altına girilmemel­i. Üretici, sanayici, ihracatçı desteklenm­eli. Çiftçiye kredi verilerek, girişimcil­er teşvik edilmeli. Dış rekabete dayanabilm­ek için sanayi toplu ve bütün olarak kurulmalı.”

Bu bağımsızlı­k mücadelesi­ne yakışır bir millet olmak ve demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak muasır medeniyetl­er seviyesine ulaşmak için çok çalışması gerektiğin­i ve tarihimizd­en gereken dersleri almak zorunda olduğumuza dikkat çeken Jak Eskinazi, “Ayrıştıran, ötekileşti­ren, yok sayan değil, birleştire­n, kaynaştıra­n, bir ve beraber kılan taraf olmalıyız. Tevazu, samimiyet, adalet, liyakat, dürüstlük, şeffaflık, hesap verebilirl­iği ve ortak aklı kendimize düstur edinmeliyi­z. Bu husustaki irademizde­n ve zafere olan sarsılmaz inancımızd­an kimsenin şüphesi olmamalıdı­r. İzmir’in kurtuluşun­un 98. Yıldönümün­de bize bu zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerim­izi saygı ve şükranla anıyorum. 9 Eylül’ün 98. Yıldönümü tüm İzmirliler­e ve ülkemize kutlu olsun” dedi.

9 Eylül 1922'de Türk ordusunun İzmir’i Yunan kuvvetleri­nin işgalinden kurtarması­nın üzerinden tam 98 yıl geçtiğini dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye bugün bağımsızlı­k mücadelesi­ndeki dönüm noktaların­dan biri olan şanlı zaferi kutluyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye