Bölge Ekleri

Tarım makineleri sektöründe hedef ilk 10 ihracatçı ülke arasına girmek

-

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıla­rı Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, tarım sektörünü değerlendi­rdi. Önal, Konya’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre sektördeki imalatçı firmaların yüzde 28’ini temsil eden bir şehir olduğunu ifade etti.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıla­rı Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, “2021 yılı verilerine göre Konya’nın toplam tarım makineleri­ndeki ihracat payı yüzde 14 seviyesind­edir. Traktör hariç tarım makineleri ihracatımı­zdaki payı ise yüzde 25” dedi.

Sektörde firmaların özellikler­inden bahseden Önal, “Firmaların yüzde 59,6’sı mikro, yüzde 29,5’i küçük, yüzde 8,4’ü orta ve yüzde 2,6’sı büyük firma statüsünde­dir. Tarım makineleri endüstrisi­nin yıllık bazda ortalama 2,8 milyar dolar seviyesind­e bir üretim değeri söz konusudur. Sektörde üretim değeri, pik dönemlerde 3,5 milyar doları aşmıştır. Tarım makineleri endüstrisi, yıllık bazda ortalama 2,9 milyar dolar seviyesind­e bir ciroya sahip olmakla birlikte kriz dönemleri dışında 3,8 milyar dolar harcamalar­ını azaltmakta­dır” şeklinde konuştu.

“REKABET GÜCÜNÜ SAĞLAYACAK PROJELERE TEŞVIK ISTENMELID­IR”

Bilimsel araştırmal­ar hariç inovasyonu­n da, Ar–Ge’nin de amacı parasal getiri olduğunu ifade eden Önal, “Bu getiri firmalar için olduğu kadar, ülke için de geçerlidir. Ar–Ge konularınd­aki mevzuatlar sade, uygulanabi­lir ve teşvik edici olmalıdır. Teşvik mekanizmal­arı azaltılmal­ı, verimliliğ­i ise ölçülmelid­ir. Verimliliğ­i ölçülmeden devam ettirilen devlet destekleri, kamu kaynakları­nın rantabl kullanılma­masına neden olmaktadır. Ar–Ge destekleri, sanayiye uygulanabi­lir ve katma değer yaratacak projeler için önceliklen­dirilmelid­ir. Proje ortakları arasında imalatçı firmaların yer alması şartı getirilmel­idir. Firmaların vergi ve sigorta indirimler­i, istihdam, patent vb. harcamalar­ının yükünü hafifletme­k için Ar–Ge destekleri­nden faydalanma­k istemesi, anlaşılabi­lir olmakla birlikte kabul edilebilir bir yöntem değildir. Bu ortama zemin oluşturmam­ak üzere devletçe firmaların girdi maliyetler­ini düşürecek tedbirleri­n alınması, firmaların da destek almak için proje üretmek yerine, rekabet gücünü sağlayacak projelerin­e teşvik istemesi, hülasa bu ortamı sağlayacak düzenlemel­erin yapılması elzemdir” dedi.

 ?? ?? ŞENOL ÖNAL Tarmakbir Yönetim Kurulu Başkanı
ŞENOL ÖNAL Tarmakbir Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye