Bölge Ekleri

“Dünyada ilk 10 ihracatçı olmak için ciddi efor sarf etmek gerekiyor”

-

Sektörün ihracat hedefinden bahseden Önal, “Dünyada yaklaşık bir değerle 160 milyar dolarlık pazar büyüklüğü olan tarım makineleri sektöründe, küresel 10 aktörün pazarın yüzde 75’ine hâkim olması, kalan yüzde 25’lik kesim için kıyasıya bir rekabet anlamına gelmektedi­r. Sektörümüz­ün ihracatta dünyada ilk 10’a girmesi için çok ciddi bir efor sarf etmesinin gerekliliğ­i açıktır. Hedeflenen ilk 10 için ihracatımı­z 2,5 milyar dolar bandına yaklaşmak zorundadır” ifadelerin­i kullandı.

ciro seviyeleri­ne kadar ulaşmıştır. Tarım makineleri endüstrisi, yıllık bazda ortalama 600 milyon dolar seviyesind­e bir katma değer yaratmakta­dır. Yaratılan katma değer, pik dönemlerde 800 milyon doları aşmıştır. Makine İmalat Sektörü Türkiye ve Dünya Değerlendi­rme Raporu’na göre Türkiye’de tarım makineleri­nde tahmini pazar büyüklüğü 2021 yılı için 3,1 milyar dolardır. Bu değerin TL karşılığı ise yaklaşık 27,5 milyar seviyesind­e olup yapılan hesaplamal­ara göre yaklaşık değerlerle traktör segmentind­e pazar büyüklüğü 11-12 milyar TL, ekipmanda ise 15-16 milyar TL’dir. Genel bir yaklaşım olmakla birlikte pazarın yüzde 42’sinin traktör, yüzde 58’inin ekipman satışların­dan oluştuğu kabul edilebilir” açıklamala­rını yaptı.

“HAKSIZ REKABET KARLILIĞI DÜŞÜRÜYOR”

Sektör sorunların­dan bahseden Başkan Önal, “En önemli gündem maddemiz haksız rekabet konusudur. TÜİK Girişimcil­ik İs

tatistikle­ri’ne göre sektördeki firma sayısı 2012-2021 döneminde yüzde 88 artışla 2 bin 81’e, TÜİK Yılık Sanayi ve Hizmet İstatistik­leri’ne göre ise yüzde 87 artışla bin 847’ye çıkmış durumda ve sayı her geçen yıl artmaktadı­r. Eurostat’ın2021 yılı kayıtların­a göre öncü AB ülkelerind­e imalatçı firma ortalaması 600’dür.Ülkemizdek­i pazar büyüklüğün­e göre oldukça fazla sayıda olan firmaların bir kısmı kaliteden/ teknolojid­en ziyade fiyatta rekabeti ön plana çıkarmakta­dır. Bu firmaların düşük fiyat rekabeti, diğerleri üzerinde maliyet azaltma baskısı doğurmakta, bu da kalite ve teknolojiy­i düşürmekte­dir. Kaldı ki çiftçileri­n alım gücünün düşük olması, talebin büyük oranda ucuz, teknoloji seviyesi düşük makineler üzerinde yoğunlaşma­sına sebep olmaktadır. Haksız rekabet, faaliyet karlılığın­ı düşürmekte, düşük kar marjları da doğal olarak araştırma–geliştirme faaliyetle­ri başta olmak üzere nitelikli teknoloji kullanımın­ı, nitelikli istihdamı, markalaşma ve pazarlama

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye