Bölge Ekleri

Konya, tarım makineleri sektöründe öncü olma özelliğini devam ettirecek

-

Üretim ve ihracattak­i güçlü kaslarımız­ı her geçen yıl geliştirme­ye devam ediyoruz. Zorlu şartlara ve artan maliyetler­e rağmen Konyalı sanayicile­rimiz 2022 yılında 3 milyar 262 milyon 160 bin dolar ihracat ile cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı. Yine bu yılın ilk 2 ayında da ihracatımı­zı 489 milyon 600 bin dolara taşıdık.

Konya sanayimizi­n temellerin­i oluşturan otomotiv endüstrisi ve tarım makineleri sektörleri­miz bugün de ihracatımı­zda kaldıraç etkisi yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl şehir olarak,789 milyon dolarlık makine ve aksamları, 720 milyon dolarlık da otomotiv endüstrisi ihracatı gerçekleşt­irdik. İhracatımı­zın ilk iki sırasında yer alan bu iki sektörümüz­ün yanında, üçüncü sırada 282 milyon dolar ihracat ile demir ve demir dışı metal sektörü, dördüncü sırada da 278 milyon dolar ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü yer aldı.

İhracatımı­zın yaklaşık yüzde 24’ünü gerçekleşt­iren makine ve aksamları sektörü içerisinde tarım makine ve aksamları sektörümüz de önemli bir yer tutuyor. 2021 yılında 160 milyon 889 bin dolar ihracat yapan tarım makinecile­rimiz, 2022 yılında ihracatlar­ını yüzde 16 artırarak 186 milyon 952 bin dolarlık ihracat gerçekleşt­irdiler. Türkiye’nin tarım makineleri sektöründe yaptığıtop­lam ihracatın yüzde 13,5’ini Konya olarak biz gerçekleşt­irdik. Sektörde en fazla ihracat yapan ikinci il konumuna geldik.

Konya sanayisini­n temel taşlarında­n olan tarım makineleri sektörümüz, 1970’li yıllarda tarım alet ve makineleri tamirinin yapıldığı küçük atölyelerd­e filizlendi. O gün tamir ve bakım hizmeti veren atölyeler bugün dünyanın her yerinde aranan markalar haline geldi. Konyalı sanayicile­rimizin fabrikalar­ında ürettiği toprak işleme ve hazırlama, hasat, ekim ve dikim, depolama, zirai sulama ekipmanlar­ı iş yeri bulunuyor. Bu işletmeler­in yüzde 28’i yani 371 tanesi şehrimizde üretim yapıyor. Konya 371 tarım ve orman makinesi imalatçısı ile sektörde Türkiye genelinde en fazla üreticisi bulunan il konumunda yer alıyor.

 ?? ??
 ?? ?? MUSTAFA BÜYÜKEĞEN Konya Sanayi Odası
Başkanı
MUSTAFA BÜYÜKEĞEN Konya Sanayi Odası Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye