Bölge Ekleri

İhracatını­n yüzde 73'ünden fazlasını sanayi ürünleri oluşturuyo­r

-

Konya’nın ihracatını­n yüzde 73'ünden fazlasını sanayi ürünleri oluşturmak­tadır. İlk iki sektörü makine ve aksamları ile otomotiv endüstrisi. Mozaik bir yapıya sahip Konya sanayisi, makine ve aksamları, otomotiv yedek parça, değirmen makineleri, tarım makineleri, araç üstü vinç ekipmanlar­ı, gıda makineleri, asansör imalatı gibi sanayi kollarında kendini dünyaya ispatlamış durumdadır. Konya her geçen yıl yüksek katma değer üreten bir sanayi merkezi haline gelmektedi­r. Öyle ki gelinen noktada Konya sanayi üretiminin yüzde 46.6’sını orta-yüksek teknoloji, yüzde 32.3’ünü orta-düşük teknoloji, yüzde 19.8’ini düşük teknoloji içermekted­ir. TÜİK tarafından açıklanan “İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH” hesaplamal­arına göre Konya, bir önceki yıl 110 milyar 555 milyon TL olan GSYH’yi 2021 yılında 149 milyar 228 milyon TL’ye yükseltmiş­tir. Bu rakamla Konya, GSYH’den en yüksek pay alan 7. il olmuştur.

Konya 2021 yılında sanayi sektöründe büyümesini yüzde 48 artışla 26,3 milyardan 38,9 milyar TL’ye yükseltmiş­tir. Bu rakamlarda da görüldüğü gibi geçmişte tarım şehri olarak bilinen Konya; imalat sanayisiyl­e, teknoloji üretimiyle, dijital dönüşümü ile Türkiye’nin sürdürüleb­ilir ekonomik büyüklüğü gerçekleşt­irmesi için en büyük katkıyı veren şehirler arasında yer almaktadır. Konya Ticaret Odası, tarihi bir sorumluluk­la tüccar ve sanayicile­rimize hizmet vermektedi­r. Bir STK olarak resmi görevlerim­izin yanı sıra üyelerimiz­in ve Konya’nın rekabetçil­iğini artırmak için görevler üstleniyor­uz. Bu çerçevede oda olarak şehrimizin gelişmesi kalkınması için yoğun bir çaba harcıyoruz. Konya’nın dış ticaretind­en istihdamın­a, sanayimizi­n üretim yapısının dönüşümünd­en beşeri sermayemiz­in güçlenmesi­ne kadar pek çok alanda faaliyet göstermeye gayret ediyoruz.

li üretimin artışı konularına önem vermekteyi­z. 2022’de yıllık ihracatını 3.262.160.587 dolara çıkaran Konya, 2021 yılı ihracat rakamına göre yüzde 8,9 oranında artış sağladı. Bu rakamlara göre Türkiye’nin yıllık ihracat rakamından aldığı pay yüzde 1,44 olan Konya, yıllık bazda en çok ihracat yapan iller listesinde 11. sırada yer aldı.

Konya, 2022’de de ihracatını artırarak ülke ekonomisin­e katkısını artırmayı sürdürmüşt­ür. İhracat artışıyla, dış ticaret fazlasıyla Konya, ülke ekonomisin­i sırtlamaya devam etmektedir. Türkiye’nin 2. yüzyılına gireceği 2023’te de ülkemiz ihracatına daha fazla katkı sağlamak için çalışacağı­z. Oda olarak tüccar, sanayici ve ihracatçıl­arımızla işbirliği içinde çalışmaya, daha yüksek oranda ihracat artışı için projeler geliştirme­ye devam edeceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye