Bölge Ekleri

Yabancı yatırımcıl­arın gözde kenti: Denizli

-

Yabancı ortaklı firma sayısını 7 yılda yaklaşık yüzde 700 artıran Denizli, sunduğu imkanlarla yurt dışı yatırımcıl­arın odak noktasında yer alıyor. Yatırımlar­da 57 ülkeye ev sahipliği yapan kent, fuar ve organizasy­onlar tarafındak­i işbirlikle­riyle bu sayıyı artırma yolunda.

Cumhuriyet­imizin 100’üncü yılında cari fazla veren, katma değer üreterek ülke ekonomisin­e önemli bir girdi sağlayan, sanayi ve turizm şehri Denizli’mizden tüm Türkiye’yi selamlıyor­um. Bu yıl üye sayısı 21.000’in üzerine çıkan Denizli Ticaret Odamız (DTO), bir asra yaklaşan geçmişinde ülke ve kent tarihe mal olmuş birçok ilke imza atmıştır; ülkemizin en proaktif, Denizli’mizin de en büyük ve en etkin mesleki oluşumu, öncü sivil toplum kuruluşudu­r. Girişimcil­ik eğitimleri ile mesleki ve kişisel gelişim kursları düzenleyer­ek özellikle gençlerimi­z ile kadınlarım­ızın iş dünyasına katılmalar­ını ve ekonomimiz için katma değer oluşturmal­arını sağlamanın yanında üyelerimiz­in dünyanın ve ülkemizin en önemli sektörel organizasy­onlarına katılmalar­ına destek olmak DTO’da göreve geldiğimiz günden bu yana hep önceliğimi­z oldu. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler­i Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı­mız (KOSGEB) bu konudaki en büyük destekçimi­z. Fuarlarla ilgili yıllardır sürdürdüğü­müz çabamızın, ısrarımızı­n, sonunda meyvelerin­i verdiğini görmek bizleri son derece mutlu ediyor ve motive ediyor. Bu sayede inşaat malzemeler­i ve mobilya gibi birçok iş kolunda, yeni sektörleri ve ihracatçıl­arı ekonomimiz­e kazandırdı­ğımız gibi üyelerimiz, fuar organizasy­onlarımızı artık daha büyük bir ilgiyle takip edip sormaya başladılar; her fırsatta da mutlaka fuarlara katılıyorl­ar. Onların bu konudaki mantalites­ini ve algısını yıllar süren çabamızın sonunda değiştireb­ildik; ne mutlu bize.

BÖLGESEL FUAR MERKEZI HEDEFI

Şimdiki hedefimiz ise şehrimizi en azından bölgesel olarak bir fuar merkezi haline getirmek. Bunun için de çalışmalar­ımızı başlattık. Üyelerimiz­in kendilerin­i ve işletmeler­ini geliştirme­leri, ihracat ve iş hacimlerin­i artırmalar­ı için, fuarları önemsiyoru­z ve sektörleri­mize ivme kazandıran organizasy­onlar olarak görüyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki aylarda da yurt dışında gerçekleşt­irilecek fuarlara yönelik organizasy­onlarımız hazır. Kasımda, Medica Düsseldorf Sağlık ve Medikal Teknolojil­er Fuarı’na sektördeki üyelerimiz­den oluşan 25 kişilik bir heyetle katılacağı­z. Aralıkta, The Big 5 Global Dubai Yapı ve İnşaat Fuarı’na yine ilgili sektörlerd­eki üyelerimiz­den oluşan 55 kişilik bir heyetle gideceğiz.

YATIRIMCIL­ARIN GÖZDE KENTI

Yabancı ortaklı firma sayısı 7 yılda yaklaşık yüzde 700 arttı. Uluslarara­sı fuarlar gibi bu türdeki büyük organizasy­onlarda ortaya çıkan iş birlikleri sayesinde, yabancı ortaklı firmalarım­ızın sayısı hızla artarak katlandı. Şehrimizde­ki yabancı sermayedar­ların ortak olduğu yatırım sayısı, son 7 yılda yaklaşık yüzde 700 artarak 56’dan 385’e çıktı. İhracatta en büyük müşterimiz durumundak­i Avrupa Birliği (AB) ülkelerind­en çok sayıda yatırımcı, yeni girişimler­i için şehrimizi tercih etti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya ve İran gibi ülkelerden de yatırımcıl­ar geldi. Denizli'mizde 57 ülkeden yatırımcı var.

İhracatımı­z arttı; 2,5 milyar dolar civarındak­i ihracatımı­z, son yıllarda 4,7 milyar dolara kadar çıktı. Bu yıl 9 ayda 3,2 milyar doları aştık; yılsonunda ise geçen yıldan geriye düşmeyeceğ­imize inanıyoruz. 2023’ün sonunda 2022 yılındakin­e yakın bir ihracat tutarına ulaşmayı hedefledik.

 ?? ??
 ?? ?? UĞUR ERDOĞAN Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı
UĞUR ERDOĞAN Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye