Bölge Ekleri

Denizli, kurumsalla­şmayla ekonomik gücünü 4 katına çıkarabili­r

-

Pamukkale Üniversite­si (PAU) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, kurumsalla­şmanın kalkınmada önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak, “İnsanı odağa alan bir ekonomi rekabet gücü elde eder. Denizli bu konuda büyük bir atılım içinde. Firmalar kurumsalla­şma çalışmalar­ını hızlandırd­ı. Denizli’nin süper lige yükselmesi için istihdamda yenilikçi yaklaşımla­ra ihtiyacı var. Kurumsal, rekabetçi bir Denizli, mevcut ekonomik potansiyel­i 3- 4 katına çıkartır. Kazanan kent, bölge ülke ve insanımız olur” dedi.

Denizli sanayinde ikinci hatta üçüncü kuşak görev almaya başladı. Birinci ve ikinci kuşaktan aldıkları bayrağı daha ileri taşımak isteyen ikinci ve üçüncü kuşak iş dünyası temsilcile­ri vizyoner, dünyaya entegre dil avantajı ile kurumsalla­şmaya ağırlık verirken, kurucu aileler, aile şirket anayasası oluşturmay­a başladı. Şirketi kurumsalla­ştırma çalışmalar­ında ise yenilikçi yaklaşım içerisine girmedikle­ri takdirde rekabetçi gücü kaybedecek­lerini fark ettiler. Bu farkındalı­ğı destekleye­n önemli bir unsur da işletmenin sahip olduğu oldu. Marka değerini de korurken en önemli unsur ise insan kaynağı. 1980 sonrası izlenen dışa açık büyüme modeli ile birlikte ihracata yönelerek büyük bir ivme yakalayan Denizli sanayinde işletmeler, kamu göreviyle kente geldiğim günlerden hatırlıyor­um. 1990’lı yılların ortasında kente geldiğimde kamyonları koltukla üstü kapalı servis araçlarına çevirmişle­rdi. Şimdi işçi servisleri­nde klimalı otobüsler kullanılıy­or. Denizli şunun farkına vardı. Biz insan onuruna yaraşır işleri yaygınlaşt­ırırsak işçiyi elimizde tutarız. Yoksa öbür türlü işçi elimizden kaçıyor. Esasında işçiyi memnun ederseniz; işçi de sizi memnun ediyor.

KAYITDIŞI ISTIHDAMLA MÜCADELEDE ÖNCÜ

Denizli Sanayi Odası, Pamukkale Üniversite­si ile beraber kayıtdışı istihdamın önüne geçilmesi için 2017- 2018 yıllarında kayıtlı istihdamı teşvik için çalışma başlattık. istihdamıt­eşvik.com adlı bir internet sitesi kurduk. Bin 500 kişiyi eğitim verdik. Türkiye ortalaması­nın yüzde 45’lerde olduğu o dönemde Denizli’ nin istihdam teşvikleri­nden yararlanma oranı yüzde 38’den yüzde 76’ya çıktı. Denizli istihdam teşvikleri­nden o günün rakamlarıy­la 70- 75, bugünün rakamlarıy­la 500 milyon TL daha fazla yararlandı. Kayıtdışı istihdam Denizli’ de çok azaldı. Kayıtdışı ile mücadele o kadar önemli ki ilk olarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunuyor. İnsanların neden emeklilik düşüncesi var. Çalışma koşulları kötü. Çalışma koşulların­ı iyileştiri­rseniz emeklilik kararların­ı da öteliyorla­r. Bu sosyal güvenlik

kurumunun sürdürüleb­ilirliğine etki ediyor. Hızla küreselleş­en dünyada, rekabetçil­iğini devam ettirmesi ve Denizli’ nin süper lige yükselmesi için yenilikçi yaklaşımla­ra her zamankinde­n fazla ihtiyaç var. Bu yenilikçi yaklaşımla­rda istihdamla ilgili kararlar çok önem kazanıyor. İkinci sırada yer alan konu marka yaratmak bir diğeri ise kümelenmed­ir.

HAMLELERIN BIRI DIĞERINI DESTEKLIYO­R

Marka yaratmanız lazım, alt tedarikçi olarak ama bizim de marka yaratmamız lazım. Birçok firma bunu yapmaya çalışıyor.. Bunun avantajını kullanmamı­z lazım. Tekstile özellikle kümeleme. Denizli ticaret odası nın güzel bir uygulaması oldu. Teknik tekstil. Ona yönelmek gerekir. Bir m2 havluyu örneğin 50 sente satıyorsun­uz, ama uçakların dış cephesinde ya da iç dizaynında kullanılan tekstil malzemesin­i fiber karbondan üreten firma m2’si 3 bin dolardan satıyor. Bu firmanın gelirini artırırken, işçilerin aldığı ücretlerin artışını sağlıyor. İşçinin ücreti artınca, işçi sinemaya, restorana gidiyor. İmalat sektöründe teker bir döndüğünde hizmetler sektörü 10 birim dönüyor. Dolayısıyl­a bu hareket, kent içinde berekete dönüşüyor. Kent ekonomisi hareketlen­iyor, büyüyor herkes kazanıyor. O nedenle bizim üretmemiz lazım. Üretmeden bir yere varamayız.

KENTE ÖZEL UYGULAMA FIRSATLARI

Denizli’nin işgücü piyasasını­n kendine has özellikler­i bulunuyor. Kırla bağlarını koparmamış Denizlili. Yaz döneminde 2 ay işçi bulamıyors­unuz. Neden? Hasat zamanı. Bu noktada toplu izin uygulaması­nı kullanmak lazım. Bir işyeri örneğin 450 çalışanı var, işçilerini 150’şer gruplar halinde izne çıkarıyor. Ama bu tip izin uygulamala­rı istenen sonuçları veremeyebi­liyor. Oysa iş kanunu da nisan- ekim ayları arasında toplu izin yapabilirs­iniz diyor. Tedarikçil­erinizle, müşteriler­inizle anlaşırsın­ız. Çalışanlar­ın 3 hafta hepsini izne gönderdiği­niz zaman fabrikanın bakım onarımını yapıyor, iş kazalarını azaltıyors­unuz. İşçiler geldiği zaman hepsi dinlenmiş geliyor. Yani Denizli tatile çıkıyor desek, ilk başta 2 hafta olarak denesek alınan sonuca devamını tartışsak yerinde olur. Üretim zamanımızd­a Denizli’nin özellikler­ini dikkate alarak düzenlemel­ere yapmamız lazım. İş Kanunu işletmeler­e bir sürü imkan sunuyor. Yenilikçi yaklaşımla­ra hazır bir işveren gurubu da var ama iş hukuku noktasında bilgi eksiklikle­ri olabiliyor. Aslında maliyet gördüğümüz şeyler ileride daha büyük maliyetler olarak karşımıza çıkıyor. Küçük iyileştirm­eler büyük karlılıkla­ra, verimlilik­lere yol açıyor.

ÜNVERSITE- SANAYI IŞBIRLIĞI ADIMLARI

Denizli hevesli, talep yavaş yavaş oluşmaya başladı. Ama üniversite sanayi işbirliği çerçevesi içinde akademik olarak bizler alana sürekli

 ?? ?? Pamukkale Üniversite­si İktisadi İdari bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı
Pamukkale Üniversite­si İktisadi İdari bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı
 ?? ?? PROF. DR. OĞUZ KARADENIZ
PROF. DR. OĞUZ KARADENIZ
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye