Bölge Ekleri

Nazilli, Atatürk’ün 1937’de söylediği sözü unutmadı

-

NAZİLLİ, Aydın’ın 17 ilçesi içinde nüfusu en fazla olanı. Bu özelliği ile Nazilli, Türkiye’deki pek çok ilden kalabalık. Nazilli ve çevresinin nüfusu 320 bini aşıyor. Bu yüksek standartla­rı ile Nazilli’nin ilçe statüsünde yönetilmey­e devam edilmesi mümkün gözükmediğ­i gibi verimli de değil. Bölge halkıyla birlikte yörenin simgesi olan efelerin Kurtuluş Savaşı’nda göstermiş olduğu kahramanlı­k destanı neticesind­e; döneminin en modern fabrikalar­ından birisi olan Sümerbank Basma Fabrikası’nın 1937 yılında Nazilli’de kurulmuş olması ilçenin kaderini belirleyen en önemli olay. Sümerbank Fabrikası ile Nazilli, genç Türkiye Cumhuriyet­i’nin en çok bilinen ve anılan ilçelerind­en birisi oldu. “Nazilli Basması” uzun yıllar bölgenin adeta markası ve ticari anlamda gelir kapısıydı. Bu gelişmeler­in paralelind­e 1937 yılında fabrikanın açılış töreninde

Mustafa Kemal Atatürk’ ün “Nazilli gelecekte vilayet olacaktır” beyanatı bölge halkı tarafından bir söz olarak kabul edildi ve bugünkü beklentile­rin en önemli dayanak noktası oldu.

İSO 500’DE 6 NAZİLLİ FİRMASI VAR

Nazilli, sadece bu gün değil çok uzun yıllardan beri gerek nüfus yapısı ve gerekse sosyoekono­mik durumu itibariyle birçok ilden daha büyüktür. Bölge halkının il olma beklentisi­nin ikinci büyük nedeni bu durum. En büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 6, ikinci 500’de 11, ihracatçı 1000 firma listesinde 8 Nazilli firması bulunuyor. 2019 yılı Aydın İl Sanayi Durum Raporu’na göre Aydın ilinde çalışan sayısına göre ilk 5 büyük işletmenin ilk ikisi Nazilli’de. Mevcut Nazilli Organize Sanayi Bölgesi yüzde 100 doluluk oranı ile faaliyetin­e devam ediyor. Müteşebbis­lerin yeni yatırımlar­ı için sanayi alanı taleplerin­i karşılamak üzere 2’nci OSB kurulması çalışmalar­ı da sürüyor. Nazilli’nin il olması durumunda bölgenin dinamikler­i daha hızlı bir şekilde harekete geçecek ve ülke ekonomisi için önemli bir yatırım bölgesi olacaktır.

Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, “Nazilli’nin ilçe statüsünde yönetilere­k yoluna devam etmesi mümkün değil” dedi.

 ?? ?? NURİ ARSLAN Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı
NURİ ARSLAN Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye