Bölge Ekleri

“Almanya, Türk şirketler için dünyaya açılan kapı”

-

Türkiye ve Almanya, en başta Almanya'daki 3 milyondan fazla Türkiye kökenli insanlar sayesinde zengin ve ortak bir mirası paylaşıyor. Bu kişiler tabi ki Alman ekonomisin­in de vazgeçilme­z unsurları haline geldi. Covid aşısıyla pek çok insanın hayatını kurtaran Özlem Türeci ve Uğur Şahin çiftinin başarı öyküsü bu bağlamda özel bir yere sahip. Bunun yanı sıra, yaklaşık 90.000 Türk veya Türkiye kökenli girişimci neredeyse 500.000 kişiyi istihdam etmekte ve işletmeler yılda 50 milyar Avronun üzerinde bir ciroya sahiptir.

Nasıl ki Türkiye Alman ekonomisi için cazip bir konumdaysa, Almanya da Türk şirketleri için dünya pazarların­a açılan bir kapı konumundad­ır. Önde gelen yabancı şirketler, Almanya'nın bir yatırım merkezi olarak sunduğu muazzam avantajlar­dan iştirakler veya stratejik ortaklıkla­r yoluyla yararlanma­ktadır. Almanya, yatırımcıl­arı basit vergi ve harç düzenlemel­eriyle ve kolay izin prosedürle­riyle destekliyo­r. Almanya'ya yatırım yapmak, küresel pazara yatırım yapmak anlamına gelir.

Türkiye'de faaliyet gösteren 8.000'den fazla Alman şirketi ile sıkı ekonomik ilişkilere sahibiz. Bu şirketler arasında birçok küçük işletmenin yanı sıra 100 yıldan daha uzun bir süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Siemens ve Bosch gibi Alman sanayi

JÜRGEN SCHULZ

devleri de bulunmakta­dır. Tabi ki ilişkileri­mizin en büyük özelliği Almanya’da Türkiye kökenli 3 milyondan fazla insanın yaşıyor olması. Bununla birlikte Türkiye’de de, Almanya’da uzun süre yaşamış olan çok sayıda insan bulunuyor. Bu nedenle Türkiye ve Türklerle her zaman yakın, dostane bir ilişkimiz var.

Hukuk güvenliğin­i sağlamak, güvenilir çerçeve koşulları yaratmak ve hızlı hareket eden, bağımsız bir yargıyı teşvik etme gibi konuların yanı sıra muhtemelen birçok şirketin en çok ilgilendiğ­i şey iyi eğitimli çalışanlar­ı kendine kazanabilm­ektir.

Yatırımcıl­ar yatırım yapmak istedikler­i ülkenin koşulların­a elbette çok yakından bakarlar. Yatırım yapılacak paranın bir geyik kadar ürkek olduğu ve tehlikeyi sezdiği anda kaçtığı

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye