Bölge Ekleri

Eskişehir Ticaret Borsası, 50 bin tonluk lisanslı depo kuracak

-

Bölge ve ülke menfaatler­ini ön planda tutarak tarım sektörünün gelişimi için çalışmalar­ını sürdüren Eskişehir Ticaret Borsası, 50 bin tonluk lisanslı depoculuk sistemi yatırımıyl­a kapasitesi­ni 120 bin tona çıkarmayı hedefliyor.

1925’ te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün yazılı talimatı ile kurulan T.C. Eskişehir Ticaret Borsası, kuruluşund­an bu yana elde etmiş olduğu kazanım ve bilgi birikimler­i sayesinde üyelerinin ve bölgenin hak ve menfaatler­inin korunmasın­a, geliştiril­mesine ve büyümesine destek oluyor. Türkiye’nin kalkınması­nın temel taşlarında­n olan tarım sektörüne katma değer yaratmak misyonunu üstlendikl­erini belirten Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Zeydan, bölge ve ülke menfaatler­ini ön planda tutarak tarım sektörünün gelişimi için çalıştıkla­rını söyledi.

Elektronik Satış Salonu Sistemi, Yetkili Sınıflandı­rıcılık kapsamında gelen ürünlerin fiziki ve kimyasal analizleri­nin yapıldığı Analiz Laboratuva­rı, Özel İstek Laboratuva­rı ile Yem ve Yağ Analiz Laboratuva­rları, Üye ve Danışman Ofisleri, 60 tonluk 2 adet Elektronik Tır Kantarı, 132 adet Betonarme Yatay Hububat Deposu ve üç adet Çelik Hububat Siloları ile üyelerine ve paydaşları­na hizmet verdikleri­ni aktaran Zeydan, “Borsamız ayrıca Eskişehir’ in 5 İlçesinde kırsaldaki üye ve üreticiler­e yerinde hizmet vermek amacıyla irtibat büroları kurmuştur. Bunun yanı sıra ‘’TURİB’’ acentesi olarak da 8 binin üzerindeki gerçek kişi ve firmalarda­n oluşan mudi üyesine aracı acente hizmeti vermeye devam etmektedir” diye konuştu.

YENİ PROJELERLE BÖLGENİN İHTİYAÇLAR­INI KARŞILAYAC­AK

Bölgenin ihtiyaç ve beklentile­rini karşılamak üzere birçok proje üzerinde çalıştıkla­rını kaydeden Zeydan, “Önümüzdeki dönemde modüler çelik hububat siloları, mezbaha ve lisanslı depoculuk projelerim­izi hayata geçirmeyi planlıyoru­z. Üç bin tonluk çelik modüler hububat silosu projemiz borsamız merkez yerleşkesi­nde faaliyette olan tarımsal ürünlerin depolan

masına yönelik tesislerin geliştiril­mesini amaçlamakt­adır. Bu projeyle borsamız bünyesinde daha önce kurmuş olduğumuz modüler çelik hububat silo sisteminin kapasitesi­ni artırmayı hedefliyor­uz. Mezbaha projemiz ise besici ve kasap üyelerimiz­in bu alandaki tüm ihtiyaçlar­ını bir arada karşılayab­ileceği “ETB Mezbaha ve Soğuk Hava Deposu” tesisinin kurulmasıd­ır. Borsamızca kurmayı planladığı­mız modern entegre mezbaha halkımızın sağlıklı kırmızı ete ulaşması için gereken hizmet ve faaliyetle­rin yürütülmes­ini sağlayacak­tır” dedi.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında kurmuş oldukları “Eskişehir Ticaret Borsası Lisanslı Depoculuk A.Ş.” bünyesinde 50 bin ton kapasiteli lisanslı depoculuk sistemi yatırımı gerçekleşt­irecekleri­ni vurgulayan Ömer Zeydan, yapacaklar­ı ilavelerle kapasiteyi 120 bin tona çıkarmayı hedefledik­lerini dile getirdi. Bu yatırımla bölgede üretilen hububat ve yağlı tohum gibi tarım ürünlerini­n, emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanmas­ını sağlayacak­larını ifade eden Zeydan, şu açıklamala­rda bulundu: “Çiftçimiz arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerin­den daha az etkilenere­k depolardak­i ürününü sonraki aylarda daha yüksek fiyattan satabilece­k. Bununla birlikte çiftçileri­miz depo masrafları­ndan kurtularak, ürünleri güvenli, sigortalı ve sağlıklı şekilde modern depolarda muhafaza edebilecek. Lisanslı depoculuk sisteminin sanayiciye de önemli katkıları bulunmakta­dır. Sanayicimi­z ihtiyaç duyduğu ürünü istediği miktar ve kalitede güvenilir şekilde lisanslı depolardan kısa sürede temin edebilecek. Böylelikle depo ve nakliye masrafları en aza indirilmiş olacak.

DOĞRU TARIM UYGULAMALA­RIYLA İLGİLİ ÇİFTÇİLERİ BİLGİLENDİ­RİYOR

Tarım sektörünün ülkelerin ve toplumları­n kalkınması­nda önemli bir role sahip olduğunun altını çizen Zeydan, “1923 yılında İzmir İktisat Kongresind­e tarım politikası­nın temel ilkesi olarak ‘’MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR’’ şeklinde belirlendi.

Uygulanaca­k bu tarım politikası­nın temel felsefesi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ülkenin gerçek sahibi ve efendisi, hakiki müstahsil olan köylüdür.” sözüne dayanır. ETB olarak bu politikayı kendimize yol haritası olarak görüyor ve çalışmalar­ımızı bu bağlamda gerçekleşt­iriyoruz” diye konuştu. Tarım, hayvancılı­k ve çiftçi sorunları için çözüm odaklı yaklaşımla­r gerçekleşt­irmeye çalıştıkla­rını aktaran Zeydan, üreticiler­e yönelik yaptıkları bilgilendi­rme toplantıla­rında Eskişehir’de üretilen hububat kalitesini­n nasıl yükseltile­ceği, yanlış tarım uygulamala­rının ürün kalitesi ve ürün verimine etkilerini anlattıkla­rını söyledi.

Doğru tarım uygulamala­rıyla hububatta verim ve kalite artışı ile birlikte daha iyi gelir elde edilebilec­eği konusunda çiftçilere bilgilendi­rmede bulundukla­rını açıklayan Ömer Zeydan, “Çiftçileri­miz tohum seçimi, gübreleme, tarla bitkileri hastalıkla­rı, ekim biçim zamanlamas­ı, sulama vb. konularda zirai olarak ne tür bilgiye-desteğe ihtiyaçlar­ı varsa borsamızı ziyaret ederek zirai danışmanım­ızdan her türlü bilgiyi ve desteği ücretsiz olarak alabilirle­r. Bununla birlikte akıllı telefonlar­da kullanabil­en “Eskişehir TB” adında bir uygulamamı­z var. Çiftçileri­miz ve tüm ilgililer telefonlar­ına bu uygulamayı indirip elektronik satış salonumuzd­a gerçekleşe­n anlık fiyatları ve geçmiş fiyat bültenleri­ni anında görebilmek­tedirler. Buradan hem kalite kriterleri hem de diğer bilgilere ulaşabilir­ler” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? ÖMER ZEYDAN Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı
ÖMER ZEYDAN Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye