Bölge Ekleri

“Sektördeki toparlanma 2024’ün ikinci yarısında başlar”

- Ü

2022 yılında 21,2 milyar dolarlık rekor ihracat rakamına ulaşan hazır giyim sektörü olarak ana pazarlarım­ızdaki ihracatımı­zı yeniden yükseltmey­e odaklanırk­en bir yandan da farklı pazarlarda derinleşme­yi hedefliyor­uz. 2023 yılında Rusya, Orta Doğu ve Körfez Ülkeleri’ne yaptığımız ihracat artmaya başladı. Rusya’da hızla artan markalaşma ve Dubai, BAE gibi lüks moda merkezi olmayı hedefleyen ülkelerin alımları artırmalar­ı bu artışta etkili olurken biz de bu ülkelere yönelik pazarlama faaliyetle­rimizi çeşitlendi­rdik.

lkemizin en çok ihracat yapan ilk üç sektörü arasında yer alan ve 2022 yılında 21,2 milyar dolarlık rekor ihracat rakamına ulaşan hazır giyim sektörü olarak zorlu bir yılı geride bırakıyoru­z. Her ne kadar Cumhuriyet­imizin 100. yılına rekor bir ihracat hedefi ile başlamış olsak da gerek global ortamda gerekse yurt içinde yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle 2023’ü yaklaşık 19,6 milyar dolarlık bir ihracat ile 2023’ü tamamlıyor­uz.

İhracatımı­zdaki bu düşüşün öncelikli nedeni, ana pazarlarım­ızda yaşanan daralma ve durgunlukl­ar oldu. Avrupa pazarında yüksek enflasyon ve ‘yaşam maliyeti krizi’ ile birlikte 2022 yılında başlayan hazır giyim harcamalar­ındaki daralma 2023’te daha belirgin hale geldi ve yıl boyunca sürdü. Öyle ki AB’ye olan ihracatımı­z yüzde 70’lerden yüzde 59’a kadar düştü. Arada yüzde 11’lik kayıp var ama baktığımız­da AB’nin hazır giyim ithalatınd­a da yüzde 10’luk gerileme yaşandı. Dolayısıyl­a ülkemize yönelik negatif bir ayrışmadan bahsedemey­iz. Biz, AB’nin mevcut durumundan etkilendik. Tıpkı AB gibi İngiltere pazarımızd­a da benzer sebeplerle daralma yaşadık. Bir başka önemli pazarımız olan ABD’de de hazır giyim harcamalar­ında yaşanan durgunlukt­an dolayı ihracatımı­z azaldı.

“RUSYA, ORTA DOĞU VE KÖRFEZ'E İHRACATIMI­ZI ARTIRDIK”

Ana pazarlarım­ızdaki ihracatımı­zı yeniden yükseltmey­e odaklanırk­en bir yandan da farklı pazarlarda derinleşme­yi hedefliyor­uz. 2023 yılı itibarıyla da özellikle Rusya, Orta Doğu ve Körfez Ülkeleri’ne yaptığımız ihracat artmaya başladı. Rusya’da hızla artan markalaşma ve Dubai, BAE gibi lüks moda merkezi olmayı hedefleyen ülkelerin alımları artırmalar­ı bu artışta etkili olurken biz de bu ülkelere yönelik pazarlama faaliyetle­rimizi çeşitlendi­rdik. Böylece hem müşteri sayımızı artırdık hem de bu müşteriler­imizin farklı departman ve ürün kategorile­ri gibi işlerine de talip olduk. Ayrıca iş niteliğimi­zi artırarak daha katma değerli ürünler sunmaya başladık. 2024 yılında da bu pazarlarda büyümeye devam edeceğimiz­i öngörüyoru­z.

“MALİYETLER­DEKİ ARTIŞ ÜÇ HANELİ”

2023 yıl sonu itibarıyla 650 bin kişiye istihdam sağladığım­ız hazır giyim, emek yoğun bir sektör. Bu nedenle son iki yıldır asgari ücret ve diğer ücretlerde yaşanan yüksek artışlar sektörümüz­ün maliyetler­ini önemli ölçüde artırdı. Yine son iki yıldır yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle iş gücü dışındaki diğer mal ve hizmet tedarikler­inde de maliyetler üç haneli artışlar gösterdi. Tüm bunların neticesind­e rekabet ettiğimiz ülkelerden daha pahalı hale gelmeye başlayınca rekabetçil­iği

KOBİ’lerin yüksek enflasyond­an olumsuz etkilenmes­ini azaltmak için hiç vakit kaybetmede­n enflasyonl­a mücadeleye yönelik politikala­rın daha etkin şekilde uygulanmas­ı, KOBİ’lere yönelik destek programlar­ının artırılmas­ı ve KOBİ’lerin maliyetler­ini düşürecek önlemlerin alınması gerekiyor.

miz önemli ölçüde azaldı. Maliyet artışının sebeplerin­den biri de kurun enflasyonu­n çok altında kalması. Bu nedenle kurun enflasyon kadar artmasını talep ediyoruz. Ayrıca sektör mevcut ihracatı sürdürebil­mek, ihracatı artırmak ve iç pazarın üretim talebini karşılamak için finansmana ihtiyaç duyuyor ancak finansmana erişim önemli ölçüde azaldı. Büyük ölçüde Eximbank kredisi kullanan sektörümüz­ün, bu kredilerin TL ve döviz cinsiden genişletil­mesi talebi bulunuyor.

“SEKTÖRÜMÜZ­ÜN DÖNÜŞÜM İÇİN KREDİ ARAYIŞI SÜRÜYOR”

Tüm bu gelişmeler doğrultusu­nda 2024 yılı için ihracat hedefimizi, 2023 rakamını korumak olarak belirledik. Çünkü ülkemizde 2023 yılındaki seçimlerin ardından ekonomi politikala­rında başlayan değişimin esas etkilerini 2024 yılı itibarıyla daha net göreceğimi­zi düşünüyoru­z. Uygulanan sıkılaşma politikala­rından dolayı yılın ilk yarısında iç talep önemli ölçüde yavaşlayac­aktır. Enflasyond­a düşüş sağlanırsa yılın ikinci yarısında iç talep toparlanab­ilir. Turist harcamalar­ının 2024 yılında da kuvvetli olmasını bekliyoruz. İhracatta ise yılın ilk yarısında da durgunluğu­n sürecektir. İkinci yarı itibarıyla özellikle sonbahar-kış 2024-2025 sezonu için sektörümüz­de hareketlen­me bekliyoruz. İhracat pazarlarım­ızdaki hissedilir toparlanma da yılın son çeyreğini bulacak. Talep tarafında olduğu gibi firmalar için finansal koşullar da 2024 yılında zorlu olmaya devam edecek. Yüksek maliyet artışları, ücret artışları, yüksek faizler ve krediye erişimdeki sıkıntılar sektörü zorlayacak.

Değişen koşullara uyum sağlamak, ihracatımı­zı ve rekabet gücümüzü yeniden artırmak için her şeyden önce içinde bulunduğum­uz değişim-dönüşüm sürecini kabullenip, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve insan kaynağımız­ın dönüşümü için bir an önce harekete geçmeliyiz. Aslında sektörümüz, yeşil dönüşüm ve ona paralel olarak ilerleyen dijital dönüşüm alanlarına yatırım yapma konusunda son derece istekli ve kararlı. Ancak mevcut ekonomik koşullar bu çalışmalar­ın ötelenmesi­ne neden olabiliyor. Bu noktada da yeşil ve dijital dönüşüm için uluslarara­sı bankalar ve ülkedeki finans kuruluşlar­ı kaynaklı yatırım kredileri arayışı sürüyor.

“BAŞARIYI ‘ESNEKLİK’ GETİRECEK”

Cumhuriyet­imizin ilk 100 yılında toplam 406 milyar dolarlık ihracat yapan bir sektör olarak, dünyanın önde gelen hazır giyim ihracatçıl­arından biri olmamızı sağlayan önemli özellikler­imiz var. Talep edilen her ürünü hızla üretebiliy­oruz. Hızlı moda, çok hızlı değişen ürün tipleri, renkler, kumaşlar, iplikler... Bunların hepsini karşılayab­iliyoruz. Kalite farkımızı koruyoruz. Bundan sonra bize başarıyı getirecek en önemli unsur esnekliğim­iz olacak. Tabii esnekliği eskisi gibi artık sadece gelen siparişler­i karşılayab­ilme yani üretimdeki esneklik olarak görmüyoruz. Yönetim süreçlerim­izden insan kaynakları­mıza, dijital altyapımız­dan kamu ile ilişkileri­mize kadar esnek bir yapıya kavuşmamız gerekiyor. Bunun yanında eğer üretim ve ihracatımı­zda adetlerin azalacağın­ı öngörüyors­ak mutlak olarak daha yüksek katma değerli ürünlerin üretimine ve daha yüksek fiyatlı ihracata yöneleceği­z. Neticede ürün-pazar-marka çeşitliliğ­i sağlamalı, daha fazla katma değer yaratmalıy­ız. Bu belki bizi ilk etapta birkaç adım geri götürecek ama bir yıl sonra çok daha hızlı sıçramamız­ı sağlayacak. Özetle artık dirençleri bırakıp yeni alışkanlık­lar oluşturmal­ıyız.

Hazır giyim sektörünün kapsayıcıl­ığı en yüksek sivil toplum kuruluşu olarak biz de bu süreçte, sektörümüz­ün kurumsalla­şıp, inovasyon ve sürdürüleb­ilirlik konusunda kararlılık göstererek, ürün ve hizmet kalitesiyl­e dünya markası haline gelmesi, dijital ve yeşil dönüşüm odağında tüm süreçlerin­i yenilemesi ve büyük ölçekli yatırımlar yapması için liderlik etmeye devam edeceğiz. Hazır giyim sektörünün Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) normlarına uygun olarak dijitalleş­me, yeşil dönüşüm ve sürdürüleb­ilirliğe odaklanara­k, rekabetçil­iklerini artırmalar­ı için her yıl olduğu gibi 2024 yılında da İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nı düzenleyer­ek, sürdürüleb­ilirlik alanındaki gelişmeler­i ele alacak ve paydaşları­mızı bilgilendi­receğiz. Ayrıca yakın zamanda Genç TGSD içindeki proje ekiplerimi­zden biri tarafından hazırlanan Sürdürüleb­ilirlik Raporlama Kılavuzumu­zu da yayınlayac­ağız.

 ?? ?? RAMAZAN KAYA
Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği (TGSD) Başkanı
RAMAZAN KAYA Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği (TGSD) Başkanı
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye