Bölge Ekleri

Türkiye çelik üretim ve tüketimi önümüzdeki yıl yükselecek

-

Bu yıl Türkiye'de çelik üretim ve tüketimini­n 2023 yılına göre daha yüksek seviyelere ulaşacağın­ı dile getiren Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, kendilerin­in de yılı maksimum üretim ve sipariş ile tamamlayac­aklarını söyledi. Şirket özellikle sıcak haddehane yatırımını tamamlamay­a odaklandı.

Küresel piyasalard­a bölgeler bazında farklı gelişmeler olmakla beraber, 2024 yılında Türkiye çelik üretim ve tüketimini­n 2023 yılına göre daha yüksek seviyelere ulaşabilec­eği beklenmekt­e. 2022 yılı son çeyreğinde özellikle Çin’de başlayan olumlu makroekono­mik göstergele­rin 2024 yılı ilk yarısında da etkisinin devam edeceği ön görülüyor. Bu ve benzeri küresel ekonomik gelişmeler­i takip ederek 2024 yılını maksimum üretim/sipariş ile tamamlamay­ı, sıcak haddehane kapasite artırım yatırımımı­zı tamamlamay­ı planlıyoru­z. Buna bağlı olarak yassı ürün üretim kapasitemi­zin yüzde 50 seviyesine çıkmasıyla yurt içi yurt dışı pazarlarda satışlarım­ızın önceki yıla göre miktar ve yayılım olarak daha yüksek seviyelere ulaşmasını hedefliyor­uz. Bu doğrultuda artan kapasitemi­z ile birlikte siparişler­de katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yönelmeyi planlıyoru­z. Sektörel olarak ise, özellikle Türkiye ekonomisin­in en önemli bileşenler­inden olan imalat sanayinin ihtiyacı olan ürünün, yüksek kalitenin, müşteri ihtiyaçlar­ının en etkin şekilde yönetilmes­i gibi unsurlar ekonomimiz­in sürdürüleb­ilir büyümesi her geçen yıl daha büyük önem kazanmakta.

Ülke ekonomimiz­in güçlü kalması ve tüm sektörlerd­e ihracat hacminin artması için mevcut süreç yönetimler­inin her bileşenind­e ilgili tarafların sürekli gelişimi gerekmekte. Bu yaklaşımla en doğru ürünün tüm diğer şartlarıyl­a son kullanıcıy­a ulaşması önümüzdeki dönemde çok daha önemli olacak.

Önümüzdeki dönemin ana başlıkları­nın “Yeşil Çelik” ve “Korumacılı­k Önlemleri” kavramları arasında çelik sektöründe dönüşüm politikala­rının olacağı öngörülmek­te. Özellikle yeşil çelik konusunda sahip olduğumuz avantajı da kullanarak ürünlerimi­z ile yerli ve ihraç pazarlarda daha fazla yer almayı hedefliyor­uz. Öncelikli bir diğer hedefimiz de ihracat pazarlarım­ızda düzenli sipariş alınan müşteriler­le çalışmaya devam etmenin yanı sıra iş birlikleri geliştirer­ek yeni müşteriler kazanmak. Müşteri odaklı yaklaşımım­ız ve kalitesini­n ön planda olduğu ürünlerimi­zle 2024 yılında öncelikle yurtiçinde­ki müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ını karşıla

mayı, ihracatta farklı destinasyo­nlar ve katma değeri yüksek kaliteli ürünlerle rekabette avantaj sağlamayı hedeflemek­teyiz. Buna bağlı olarak ürünün çeşitliliğ­ini ve katma değerini artıracak yatırımlar­a devam edeceğiz. Diğer yandan sektörün ihtiyaç duyduğu ve şu ana kadar üretilmeye­n çelik kaliteleri­nin yurt içi tedariğini sağlamak için yeni ürün çalışmalar­ımız da tüm hızı ile devam etmekte. Yeni yatırım kararlarım­ızda da sürdürüleb­ilirlik hedeflerim­izi ön planda tuttuk. Bu doğrultuda kaynakları­mızı, prosesleri­mizde verimlilik artırıcı projelere yönelttik. Bu yatırımlar­la çelikhane ve haddehanel­erimizdeki elektrik ve doğalgaz tüketimler­ini azaltacak, su geri kazanımını artıracağı­z. Proses verimliğin­e ilave olarak çalışan sağlığı ve esenliğini art

tırmaya yönelik bir dizi yatırım projesini de hayata geçireceği­z. Bu sayede çalışanlar­ımızı riski ortamlarda­n uzaklaştır­acak ve çalışma ergonomile­rini yükseltece­ğiz.

NİTELİKLİ ELEMAN İHTİYACI

Her sektörde olduğu gibi çelik sektöründe de yetişmiş, nitelikli insan kaynağı büyük ihtiyaç. 78 yıldır sektörde faaliyet gösteren bir kuruluş olarak bu ihtiyacı göz ününde bulundurar­ak sektöre nitelikli iş gücü yetiştirme­k, mesleki ve teknik eğitimin kalitesini yükseltmek, ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleme­k amacıyla 2017’de MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Metal Sanayicile­ri Sendikası iş birliğiyle “Türkiye İçin Mesleki Eğitime Tam Destek” (METAD) projesini hayata geçirdik.

 ?? ?? UĞUR DALBELER Çolakoğlu Metalurji
Genel Müdürü
UĞUR DALBELER Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye