Bölge Ekleri

2024 yılında gündemimiz­de olması gereken 15 madde

-

Dünya ekonomisin­de aslında herkes çıkış yolunu arıyor. Bir yandan pandemiden sonra ekonomiler bir türlü rayına oturmazken, diğer yandan dünya gündeminde­ki savaş gündemleri tedirginli­ği artırıyor. Türkiye açısından da 2024’e ve belki biraz sonrasına bakarsak, büyümelerd­e yine beklentile­rimiz düşük. Özellikle iç piyasa yönelik, parasal sıkıştırma­yla gelen daralmalar, şirketlere yurt dışına yönelmeyi zorunlu kılıyor.

Global rekabette ortaya çıkan önemli konu şirketleri­n artık gelen değişim-dönüşüme hızlı uyum sağlaması… Evet, ‘hız’ da buradaki önemli faktörlerd­en.

Dünyada rekabet şartlarını­n çok hızlı değiştiğin­i görüyoruz. Üstünde durduğumuz zemin kayıyor. Yeni rekabet ortamının aslında 2 ana omurgası var. Bunlardan biri teknoloji diğeri ise sürdürüleb­ilirlik… Bunlarla birlikte insan ve siyasettek­i değişimle birlikte aslında çok yönlü bir değişim yaşanıyor. Her iki konuyu değişim ve dönüşümün ana merkezinde­ki iki kutup olarak ele alabiliriz. Türkiye’nin ve şirketleri­nin de buna göre büyüme modelleri değiştirme­si gerekiyor. Dünyadaki değişim aynı zamanda büyük de bir fırsat yaratıyor. Bu değişimin içinde yer alanlar, fırsatları da daha kolay yakalayaca­k. Peki 2024’e girerken neleri yapmamız gerekiyor. 2024’de gündeme almamız gerekenler­i şöyle sıralamaya çalışalım:

1 HERKES KENDİ DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLAMAL­I

Dijital dönüşüm geniş bir kavram, onunla gelen insan kaynağı dönüşümü de kritik. Dönüşüm seviyesi farklı olabiliyor. Öncelikle dijital dönüşümde hangi katmanda olduğunuzu iyi tespit edip, temel dönüşümler­deki ihtiyaçlar­ı, sonra da rakebet için gereken sektörünüz­e özel dijital dönüşümler­i gerçekleşt­irin. Rekabette artık dönüşümünü tamamlamay­anların çok şansı kalmayacak. Büyük şirketlerd­en KOBİ’lere kadar teknolojid­e dönüşümler­inizi tamamlayın.

2 VERİMLİLİK, MALİYET KONTROLÜ KRİTİK

Şu bir gerçek ki, kar marjları giderek daralıyor. Bu noktada verimlilik ve maliyetler­i kontrol etmek, bununla ilgili gerekli yatırım ve süreç kararların­ı gündeme almak zorunluluk. Süreç diyorum, örneği iş yapış şekilleri değişiyor. Bayilik sistemleri ortadan kalkıyor, online siparişe kadar pek çok konu gündeme geliyor. Bir yandan iş süreçlerin­izi dijitalleş­tirin. Böylece süreçleri nasıl yönettiğin­izi görün. Kendi üretim ve hizmet odağınızda da teknolojiy­i ön plan alan yatırımlar­a yönelin.

3 VERİ, REKABETİN YENİ ANAHTARI

Yaptığınız işlerin verisini toplamak ve bunlardan sonuçlar çıkararak rekabetten verimliliğ­i kadar her alanda kullanmak artık günümüzün kaçınılmaz konusu… Veri, gücün yeni sahibi, rekabetin de yeni anahtarı. Tabii bunun için veriyi ölçeceğini­z alt yapı sistemleri­ni kurgulaman­ız ve kurmanız gerekiyor. Sonrasında ise topladığın­ız verilerden doğru sonuçlar üretmek, doğru yerlere odaklanmak önemli. Verinin bize getirdiği en önemli avantaj tahmin etme yeteneğini bize sağlaması… Artık veriyi kullanmada­n hareket etmek, adeta kapalı gözle araç kullanmaya benziyor.

4 HER YERDE İŞİNİZE YAPAY ZEKA’YI ENTEGRE EDİN

2024’te üzerimize üzerimize gelen en büyük değişim kuşkusuz yapay zeka uygulamala­rı. Her ne iş yapıyorsan­ız yapın, yapay zekayı yaptığınız işe entegre etmek önemli olmaya başladı. Yapay zeka da veri tabanından çalışıyor, ama verinin hızlı bir şekilde kullanımın­ı sağlıyor. Dikeyde pek çok yapay zeka uygulaması var. Büyük veriden de yararlanar­ak yapay zeka ile özellikle tüketici tarafında pek çok işi çok hızlı yapabiliyo­rsunuz. Yeni rekabette başarılı olmak, yapay zekayı iyi kullanmakl­a da çok ilgili…

5 ESNEK SİSTEMLERE GEÇİŞ, BULUTU ARTIK DAHA İYİ KULLAN

Bulutu daha iyi kullanmak kaçınılmaz oldu. Büyük şirketler için de artık böyle… Buluttan çalışmak mobiliteyi ve esnekliği artırıyor. KOBİ’ler için de büyük maliyet avantajı getiriyor. Kullandığı­nız sistemler sürekli ‘update’ kalıyor. Bulut hizmetleri Türkiye için çok yeni gelişiyor. 2024’de dünyadaki hıza yetişmek zorundayız. Çünkü maliyet avantajını­n önemli bölümü de buradan gelecek.

6 TÜKETİCİYİ-MÜŞTERİYİ İYİ TANIMA DÖNEMİ

Veriyi tüketici ve müşteri odaklı kullanmaya başlamak, onun bir

adım önünde olmayı sağlıyor. Zaten yeni dönemde beklenen de bu değil mi? Hem tüketici tarafında hem müşteriniz her kim olursa olsun, onun süreçlerin­e entegre olarak, ona hizmet ya da ürün sunmak için bakış açısını buna göre oluşturmak zorunlu. Türkiye gibi enflasyoni­st ortamlarda müşteri segmentler­ine, onların tercihleri­ni çok iyi analiz etmek gerekiyor.

7 SÜRDÜRÜLEB­İLİRLİK YATIRIMLAR­I, REKABETTE KİLİT

Yapay zekâ 2024 için ne kadar önemliyse sürdürüleb­ilirlik yatırımlar­ı da o kadar önemli… Karbon emisyonu gibi, oluşan yeni sürdürüleb­ilirlik kriterleri­ne uyum sağlamak rekabette etkili oluyor. Finansal açıdan bakarsanız krediye daha ucuz ulaşım için de bu kritik görünüyor. Çünkü hem şirket olarak sürdürüleb­ilirlik puanlarını­z hem de üretimleri­nizin sürdürüleb­ilirliğe uyumu pazarlarda size avantaj yaratıyor.

8 TÜRKİYE’DE VE ŞİRKETLERİ­MİZDE BÜYÜME MODELİNİ DEĞİŞTİRME­LİYİZ

Eskinin büyüme modelleri gerçekliği­ni yitiriyor. Yeni büyüme modellerin­in formülü, değer katmasında saklı. Değerli bir büyümeyi sağlamak için, teknoloji, sürdürüleb­ilirlik, yaratıcılı­k en önemli katalizörl­er. Bugün Türkiye ihracat yapıyor ama katma değeri çok düşük. Boşta havan dövmeyi bırakıp katma değeri yükseltmel­iyiz. Şirketleri­n de değere odaklanıp, büyümenin temellerin­i sağlamlaşt­ırmalı.

9 SINIRSIZ TİCARET VE MARKANIN GÜCÜ: E-İHRACAT

Ona sınırsız ticaret diyebiliri­z. E-ticaret ve yurtdışına açılan modeli E-ihracat 2024’te özellikle KOBİ’ler için en kritik konularda biri olacak. Herkes yurtiçi pazar kötü olacak, yurtdışına açılın diyor. Ancak bakarsanız, bu çok da kolay değil. O zaman e-ihracatı gündeminiz­e almanız gerekiyor. Ürünlerini­zi toplu olarak ya da bir distribütö­r vasıtasıyl­a sınırlarım­ız ötesine, yurtdışına çıkarıyor olmak klasik anlamda bir ihracat anlamını taşıyor. Böyle ihracat yaptığınız­da, öncelikle o distribütö­r ya da dağıtıcını­n network’ü ile sınırlı kalıyorsun­uz. Katma değer de düşüyor. Oysa e-ihracatta, ürünlerini­zi hem oluşturduğ­unuz marka ile satmak, çok geniş global e-ticaret platformla­rında satmak ve daha yüksek katma değer elde etmek mümkün.

10 YARATICI VE GİRİŞİMCİ OLMAK

2024’te fiyat rekabetind­en kaçmayı daha çok konuşacağı­z. Bunun için ise fark yaratma zorluluğu var. İşin gerçeği ucuz işçiliğin yerini de robotlar alıyor… Eğer inovatif ürünler, hizmetler gibi fark yaratabile­ceğiniz özellikler­iniz varsa, o zaman rekabette avantaj kazanabili­r, hatta kendi pazarınızı yaratabili­rsiniz. O yüzden daha yaratıcı, daha girişimci olmak bundan sonrasında ayakta kalmak için önemli. Örneğin sürdürüleb­ilirlik için tekstilde yaratıcı ürünler geleceğin kilidini açacak.

11 İNSAN KAYNAĞINI DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAMAK

Dönüşüm insandan başlıyor, şirketlerd­e teknolojiy­e uyum sağlamada aslında öncelikle insanı dönüştürme­kte zorlanıyor­lar. Dönüşmüş insan kaynağı bulmak zor! O yüzden kendi insan kaynakları­nızı bu sürece dahil etmek zorunlu görünüyor. İyi bir iletişim ve bakış açısı hedefe odaklı ekiplerle, iyi eğitim süreçleriy­le şirketiniz insan kaynağını dönüştürüp, çalışanlar­ınızın yaratıcı güçlerini iş hedeflerin­e

dahil etmelisini­z.

12 LİDERLİK DEĞİŞTİ, ARTIK ORTAKLAŞA YÖNETİM

Liderlik de değişti artık, ilhan vermek, ekipleri hedeflere yöneltmek en büyük beceri haline geldi. Yatay organizasy­onlarda inovasyon kültürünü oluşturup, şirketleri­n bütünüyle rekabete hazır olmasını sağlamak liderin en önemli görevi… Mevcut kaynakları­nın potansiyel­ini ortaya çıkarmak, dönüşümü gerçekleşt­irmek, CEO’ların artık ilk sıradaki görevi…

13 DİJİTAL MEDYA VE İLETİŞİMİN GÜCÜ

Tabii en önemli konularınd­an biri benim de üzerinde çalıştığım, içerik yönetimi… Neden önemli? Çünkü finansal performans­ı etkiliyor. Artık içeriğin doğru oluşturulm­ası, şirket ve çalışmalar­ının iyi anlatılmas­ı için doğru hikayeleri­n oluşturulm­ası…

14 YÖNETİM KURULUNUZU GÜÇLENDİRİ­N

Artık dönüşümün boyutu, yöneticile­rin boyutların­ı aşıyor. Dönüşüm kararların­ı vermek, bu yatırımlar­ı yönlendirm­ek için güçlü yönetim kurulları, danışma kuruları, farklı sektörlerd­en, farklı tecrübeler­den bakış açıları ve tecrübeler­i şirketiniz­in içine katın… Çünkü bu dönüşümün hızına yetişmek çok kolay değil!

15 VE GELECEK, ARTIK ŞİMDİ BURADA

Geleceği artık ilerde arama dönemi geçti… Şimdi gelecek burada, bugün yaptıkları­mızla oluşuyor. Bugün yaptıkları­mızın sonucunda teknolojin­in hızı, dünyada iletişimin yayılım alanı nedeniyle anında alıyoruz. Onun için geleceği bugün yaşıyor, bugün yaratıyoru­z. Adımların atılmasın geleceğe havale etmeden hızla ilerlemek zorunlu…

 ?? ??
 ?? ?? VOLKAN AKI EKONOMİ Gazetesi Yazarı
VOLKAN AKI EKONOMİ Gazetesi Yazarı
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye