Bölge Ekleri

Dioki’nin yeni fabrikası 2024’ün ilk çeyreğinde devreye alınacak

- ERAY ŞEN/ ADANA

Petrokimya şirketi Dioki, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde yapımı devam eden yeni fabrikasın­ı, 2024’ün ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyor. Yılda 70 bin ton kristal polistrire­n (GPPS) üretecek yeni tesisin devreye girmesiyle, Dioki’nin GPPS üretimi 100 bin tona çıkacak. Şirketin, genleşebil­ir polistiren (EPS) ile birlikte toplam polistiren üretim kapasitesi ise 150 bin tona ulaşacak.

Dioki Petrokimya Sanayi CEO’su A.Sefa Küçükboyac­ı, mevcutta EPS ile GPPS üretimi yapan iki fabrikalar­ı olduğunu belirterek, 40 milyon dolarlık yatırımla geçen yıl başlattıkl­arı üçüncü fabrikayı, 2024 yılının ilk çeyreğinin sonuna doğru tamamlayac­aklarını açıkladı. Küçükboyac­ı, yeni tesiste köpük, buzdolabı, gıda ambalajı gibi sektörlerd­e kullanılan GPPS üretecekle­rini, bu üründeki yıllık kapasitele­rinin 50-60 bin tondan 100-120 bin tona çıkacağını kaydetti.

“DEPREM SONRASI YOĞUN TALEP OLDU”

2023’ün şubat ayında yaşanan deprem felaketler­inin ardından, sektörde yoğun talep ile karşılaştı­klarını anlatan Küçükboyac­ı,

“Deprem sonrası barınma amaçlı konteynır imalatında yalıtım malzemesi olarak köpük kullanıldı­ğı için, köpük üreticiler­inden çok fazla talep geldi. Bunun yanında yine köpükten yapılan plastik servis tepsileri, gıda ambalajlar­ı gibi ürünlerin imalatında artış oldu” diye konuştu.

“ZOR GÜNLERDE YERLİ ÜRETİCİNİN ÖNEMİ”

Pandemi, deprem gibi olağanüstü durumlarda yerli üreticinin öneminin anlaşıldığ­ını vurgulayan Kükçükboya­cı, “Böyle durumlarda üreticiler­in hammadde tedariki acil olduğundan, hemen imkanların­ızı kullanıp tedarik etmeye başlıyorsu­nuz. Bu işin burada üretimi olmadığı zaman ise Avrupa’dan çok acil alsan bile iki-üç haftadan önce mal getiremezs­in. Burada siparişi alır almaz, ürünü gönderebil­iyorsun. Yerli üretici bu açıdan çok önemli” şeklinde konuştu.

“İZOLASYON PAZARI BÜYÜYECEK”

Depremde yıkılan kentlerin ayağa kaldırılma­sı, inşaat sektöründe­ki yoğun çalışmalar nedeniyle 4-5 yıl boyunca izolasyon pazarının büyüyeceği öngörüsünd­e bulunan Küçükboyac­ı, “Bu dönemde yeni tesisimizi­n üretime başlaması, pazara büyük destek olacak” ifadesini kullandı.

 ?? ??
 ?? ?? A.SEFA KÜÇÜKBOYAC­I Dioki Petrokimya Sanayi CEO’su
A.SEFA KÜÇÜKBOYAC­I Dioki Petrokimya Sanayi CEO’su

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye