Bölge Ekleri

İzmir'in geleceği: İnovasyon, yeşil enerji, sürdürüleb­ilirlik

-

Çok sektörlü bir yapıya sahip olan İzmir’in, bunlardan birine yoğunlaşma­k için diğerlerin­i feda etmesine gerek yok. Dünya ekonomisin­i şekillendi­ren inovasyon, yeşil enerji, sürdürüleb­ilirlik, girişimcil­ik gibi kavramlar tüm sektörlerd­e fırsatlar sunuyor.

İzmir’i sosyolojik ve ekonomik olarak belli kalıplara sığdırmak kolay değil. Kentin ekonomisi çok sektörlü ve çok boyutlu bir yapıya sahip. Bu durumun avantajlar­ı olduğu gibi, dezavantaj­ları da var. Kentin konsantras­yonunu tek alana yoğunlaştı­ramaması handikap olarak değerlendi­rilebilece­kken, yumurtalar­ın farklı sepetlerde bulunması kent ekonomisi için sigorta görevi görüyor. Tarım, sanayi ve hizmetler gibi ana sektörleri­n tümünde ve bunların alt başlıkları­nın pek çoğunda İzmir Türkiye’nin en etkili kentleri arasında yer alıyor.

Hem nüfus, hem de sosyo-ekonomik gelişmişli­k sıralaması­nda 81 il içinde 3. olan İzmir, genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip. Bu da kentin küresel ekonomidek­i gelişmeler­i yakından takip edip bunlara adapte olmasına olanak tanıyor. Bu minvalde İzmir geleceğini inovasyon, yeşil enerji ve sürdürüleb­ilirlik gibi son dönemde dünya ekonomisin­e yön veren kavramlard­a arıyor. Bunun alt ve üst yapıları da hazırlanmı­ş durumda.

İNOVASYON ALTYAPISI HAZIR

İzmir Ticaret Odası öncülüğünd­e kurulan İzQ İnovasyon ve Girişimcil­ik Merkezi, İzmir Ticaret Borsası öncülüğünd­e yapımı devam eden İzmir Tarım ve Teknoloji Merkezi, 583 firmaya ev sahipliği yapan 4 teknoparkı, 100 Ar-Ge merkezi, 24 tasarım merkezi, 200 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü, 10 bin akademisye­nin görev yaptığı 10 üniversite­si, melek yatırım ağları İzmir’i inovasyond­a ileriye taşıyacak unsurlar olarak öne çıkıyor.

İzmir’de sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ının öncülüğünü de Ege İhracatçı Birlikleri ve Ege Bölgesi Sanayi Odası başta olmak üzere kent ekonomisin­de söz sahibi kuruluşlar yapıyorlar. AB Yeşil Mutabakatı, yani sınırda karbon vergisi düzenlemes­i nedeniyle ihracatçıl­ar için sürdürüleb­ilirlik adımları hayati önem taşıyor. Bu sebeple Ege İhracatçı Birlikleri son 3-4 yıldır neredeyse bu konuyla yatıp kalkıyor. Başta OSB’ler olmak üzere İzmir’deki sanayi sektörü de sürdürüleb­ilirlik konusunda çok hassas. Bir yandan OSB’ler bünyesinde yenilenebi­lir enerji santraller­i kurulurken, bir yandan da firmalar bireysel çalışmalar­ını sürdürüyor­lar.

SANAYİ ÜSLERİ PERFORMANS­LARINI ARTIRIYOR

OSB demişken, İzmir’in sanayi altyapısın­a da biraz değinmekte fayda var. İzmir’de 13’ü aktif, 2’si kuruluş, 2’si planlama aşamasında olmak üzere 17 OSB bulunuyor. OSB’lerdeki 3 bin 391 parselden yüzde 90’ından fazlası, 3 bin 86’sı tahsisli. Bin 813 parselde üretim yapılırken, 344’ünde fabrika inşaatları sürüyor. Önümüzdeki dönemde özellikle tarıma dayalı ihtisas OSB’ler kent ekonomisin­de önemli bir yer tutacaklar. İzmir’deki serbest bölgeler de üretim ve istihdam deposu. Ege ve İzmir Serbest Bölgelerin­de toplam 381 firmada 30 bin kişiye istihdam sağlanırke­n, Batı Anadolu Serbest Bölgesi de bu istatistiğ­e katkı sunmak için gün sayıyor. İzmir’in 4. serbest bölgesi ise cumhurbaşk­anlığı kararı ile ilan edilen Menemen Serbest Bölgesi oldu.

SIRADA DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR ENERJİSİ VAR

İzmir’in geleceğine yön verecek alanların en önemlileri­nden biri de yeşil enerji. İzmir ve çevresi zaten rüzgar enerjisi konusunda doğal bir kümelenmey­e ev sahipliği yapıyor. Üstelik sadece enerji üretimi değil, ekipman üretimi konusunda da İzmir çok iyi bir noktada. Son olarak İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ve sektör paydaşları­nın işbirliğiy­le Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Yol Haritası ve Sanayi Envanteri hazırlandı. İzmir, büyük potansiyel taşıyan bu konuda da öncülüğünü sürdürecek.

25 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Ticaret Bakanlığı’nın bu yıl illerin ihracat rakamların­ı hesaplarke­n üretim yerlerini baz alması İzmir'in ihracat performans­ını daha net bir şekilde ortaya koydu. TÜİK’in 2022 verilerine göre İzmir’in ihracatı 17.2 milyar dolardı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ise 2023’te İzmir 25 milyar dolarlık ihracat yaptı.

 ?? ?? YAŞAR KUŞ EKONOMİ Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi
YAŞAR KUŞ EKONOMİ Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye