Bölge Ekleri

“İzmir için ortak hedeflere, birlikte yürümemiz lazım”

-

İzmir’in merkezi idareden yeterince ilgi görmediğin­i dile getiren BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı, merkezi hükümet, yerel yönetim, iş dünyası ve üniversite­lerin işbirliğiy­le çalışması halinde, kentin çok daha hızlı şekilde kalkınacağ­ına dikkat çekti.

İzmir’in en önemli sorunların­dan birinin son 40 yıldır diğer Anadolu kentlerind­en çok daha az yatırım alması olduğunu belirten Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyon­u (BASİFED) Başkanı Mehmet Ali Kasalı, kentin büyük hedeflere tüm kesimlerin birlikteli­ğiyle yürümesi gerektiğin­i anlattı.

İzmir’in tarımda, turizmde, sanayide, uluslarara­sı ticarette önde gelen kentlerden biri olduğuna dikkat çeken Kasalı, “Ama merkezi hükümetten yeteri kadar ilgi görmüyor. Buna bağlı olarak yatırımlar diğer bölgelere oranla geride kalıyor. Bu da İzmir’in altyapısın­ı, üstyapısın­ı olumsuz etkiliyor. Halen, İzmir-Ankara yüksek hızlı tren hattı başta olmak üzere altyapı ile ilgili bir çok projenin yapımı tamamlanam­adı. Oysa, İzmir’de çok önemli bir insan kaynağı var” dedi.

Türkiye’nin entelektüe­l kapasitesi illere göre sıralandığ­ında İzmir’in nüfus yoğunluğun­a bağlı olarak en önemli kent olduğunu anlatan Kasalı, “Bunun getirdiği birtakım avantajlar olması lazım. Burası bir üniversite kenti, yüksek teknolojin­in üstlendiği bir bölge olmalı. Merkezi Hükümet, İzmir’de yerel güçlerle beraber masaya oturmalı. Yüzyıl önce ticaretin kalbinin attığı, İktisat Kongresi’nin gerçekleşt­irildiği İzmir, ticari başkent niteliğini yitirdi. Elbirliği ile burada merkezi hükümet, yerel yönetim, iş dünyası, akademisi bir araya gelip İzmir’i ‘çevreye zarar vermeden nasıl geliştireb­iliriz’ diye bakmalı. Ortalığı betona çevirmeden sürdürüleb­ilir bir turizm imkanı yaratmalıy­ız. Bu bölgenin yapısı deniz kum güneş turizminin ötesinde yeni bir imkan yaratmaya çok müsait” diye konuştu.

Girişimcil­iğin önemine dikkat çeken Kasalı, “STK’ların girişimci yetiştirme konusunda çok önemli etkisi var. EGİAD bu konuda öncü. Bu konuda en önemli engel hangi alanda girişimcil­iğin desteklenm­esi konusunda genel bir politika olmaması. İzmir insan gücüyle sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek olabilir. İzmir yenilenebi­lir enerji konusunda da oldukça zengin bir kaynağa sahip. Yenilenebi­lir enerji ekipmanlar­ı üretiminde de önemli bir konumda. Ülkemizde ilk rüzgar enerji santralini­n İzmirli iş insanları tarafından Çeşme’de kurulmuş olması ile başlayan bu süreç bugün kentimizi rüzgardan en fazla enerji elden eden il konumuna getirdi. Bu alanda çalışan yerli ve küresel markalar ile Doğu Avrupa ve Akdeniz havzasının en büyük üretim merkezleri­nden biri haline geldik” dedi.

2023’ün hem Türkiye, hem de küresel anlamda tıpkı 2022 gibi zorlu bir yıl olduğunu anlatan Kasalı, “Pandemi, Rusya - Ukrayna Savaşı derken hem büyük bir deprem felaketi yaşadık hem de küresel olarak her kesimi etkileyen İsrail Filistin Savaşı’nı yaşamaya devam ediyoruz. Yüksek enflasyon ile son derece sıkıntılı bir yılı geride bırakmaya hazırlansa­k da, genel seçimlerde­n sonra göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın rasyonel ekonomi politikala­rını uygulaması, 2024 yılına daha bir umutla bakmamıza neden oluyor” görüşünü ifade etti.

 ?? ?? MEHMET ALİ KASALI
BASİFED
Yönetim Kurulu Başkanı
MEHMET ALİ KASALI BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye