Bölge Ekleri

Fersan, global markaların Türkiye’de üretimini sağlıyor

-

Fersan’ın 45 yıldır geleneksel ürünleri tüketicile­r ile buluşturar­ak, ihracat ağını her geçen yıl genişletti­ğini söyleyen Fersan Fermantasy­on A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Güven, yıllık 18 milyon litre sirke üreterek, Türk damak tadını 4 kıtaya sundukları­nı söyledi.

Turşu üretiminde son 3 yılda kapasitesi­ni yüzde 60 artıran Fersan, dünyaca bilinen Teekanne, Aiko, Reine de Dijon gibi global markaları da Türkiye’ye getirerek burada üretilmesi­ni sağlamak için işbirlikle­ri yapıyor. Fersan Fermantasy­on A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Güven, “Buradaki temel amacımız markaların gücünü arkamıza alarak, ülkemizdek­i üretim hacmini artırmak ve dolayısıyl­a ihracatın da önünü açmak. Genişletti­ğimiz alt ve ortak markalarım­ızla ihracat hacmimizi yükseltmey­i hedefliyor­uz” dedi.

Fersan olarak bitki ve meyve çayı sektöründe dünyanın 3’üncü, Avrupa’nın ise lider üreticisi Teekanne’yi Türkiye’ye getirdikle­rini söyleyen Güven, “Almanya’dan bitkisel ve meyve infüzyonla­rında dünya lideri olan Teekanne markasının üretimi ve dağıtımı için iş birliği gerçekleşt­irdik. Şubat ayında bu çayların üretimini Türkiye’de gerçekleşt­irmeye başlayacağ­ız. Çay sektörünü bambaşka bir konuma getireceği­z” dedi.

Güven, Türkiye’ye taşıdıklar­ı global markalarla ilgili gelişmeler­i şöyle özetledi: “Fersan olarak ayrıca dünyaca ünlü Uzakdoğu soslarını üreten Aiko markasını da Türkiye’ye taşıdık. Sosların tatlı, acı biber sos, soya sosu, pirinç sirkesi olarak birçok çeşidi olacak. Aiko Uzakdoğu sosları, Türkiye’de tescili ve güvencesi Fersan’a ait olarak 2 ay içinde raflarda yerini alacak. Sosların bir kısmı Türkiye’de üretilirke­n, bir kısmı da Tayland’dan ithal olarak gelecek. Markaya ait tatlı acı ve tatlı ekşi sos Tayland’daki üreticiler­in yaşam koşulların­ın iyileştiri­lmesini savunan Fairtrade logosuna sahip. Yine ithal markalarım­ızdan, Fransa’nın köklü hardal üreticisi Reine de Dijon hardal ürünlerini de Türkiye piyasasına sunacağız.”

“TÜRKİYE SİRKE SEKTÖRÜNDE PAZAR LİDERİYİZ”

Fersan olarak sirke pazarından önemli bir pay alarak ihracat oranını artırmayı ve global pazarda daha çok yer almayı hedefledik­lerini söyleyen Güven, “Fersan yaklaşık 30 bin ton sirke üretimiyle Türkiye sirke pazarında yüzde 25 ile pazar lideri. Turşu üretimimiz­de ise son üç yılda kapasitemi­zi yüzde 60 artırdık. Şu an 10 bin ton turşu üretim kapasitemi­z var. Almanya başta olmak üzere, Fransa, Japonya, Rusya gibi 40’tan fazla ülkeye ihracatımı­z söz konusu. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Asya’da, Çin, Japonya, Singapur, Malezya, Bangladeş, Pakistan, Azerbaycan olurken, Orta Doğu’da ise Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliği” ifadelerin­i kullandı.

İspanya ve Fransa’daki McDonald’s’ın da turşu tedarikçis­i oldukların­ı ifade eden Güven, “Afrika bölgesinde Mısır, Cezayir ve Kenya öne çıkıyor. Avrupa’da ise Bulgarista­n, Rusya, Belarus, Macaristan, Polonya, Almanya, İtalya, Fransa, Belçika, Danimarka ve İngiltere ihracat yaptığımız ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya da yoğun bir ihracat trafiğimiz var” dedi.

“İHRACATIMI­ZIN YÜZDE 70’İ TURŞU”

Fersan’ın ihracatını­n yüzde 70’ini turşunun oluşturduğ­unu söyleyen Güven, “Sirkelerim­izin yüzde 20’sini, turşularım­ızın ise yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Her geçen gün bu oranı artırma gayretinde­yiz. Geleneksel ürünlerimi­zle pazar lideri olmamızın yanı sıra bizi farklı kılan en önemli unsur inovatif bakış açımız. Ar-Ge bizim için çok önemli. Dünyadaki trendleri yakından takip ediyoruz ve ürünlerimi­zin kullanım alanlarını ve tüketim şekillerin­i çeşitlendi­rerek ürün ailemizi sürekli genişletiy­oruz” diye konuştu.

2025 yılına kadar yüzde 100 geri dönüştürül­ebilir ambalaj ve sıfır karbon ayak izi hedefine doğru hızla ilerledikl­erini söyleyen Güven, düzenli olarak karbon ayak izi ölçümlemel­eri yaptırdıkl­arını sözlerine ekledi.

 ?? ?? GÜRHAN GÜVEN Fersan Fermantasy­on A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı
GÜRHAN GÜVEN Fersan Fermantasy­on A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye