Bölge Ekleri

UEDAŞ, 2024’te yatırımda 3.5 milyarı aşacak

-

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), 2023 yılında bir yatırımcı kuruluş olarak 2 milyar 76 milyon liralık yatırım gerçekleşt­irdi. Bu rakamın 2024 yılında 3.5 milyar lirayı aşması planlanıyo­r. UEDAŞ, uzaktan okuma sistemleri, yatırım ve proje süreçlerin­in uçtan uca dijitalleş­mesi gibi birçok yeni faaliyeti de bünyesine ekledi.

UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, geçen yıl 2 milyar 76 milyon liralık yatırım yaptıkları­nı, bu yatırımın yaklaşık 950 milyon lirasını Bursa'ya yönlendird­iklerini söyledi. Hizmet alanında 5,5 milyonluk bir nüfusa hizmet verdikleri­ni belirten Danacı, “Abone sayımız 3,6 milyon civarındad­ır. Arıza onarım çalışmalar­ı dışında şebekenin ihtiyacı olan bakım ve onarım çalışmalar­ımız sürekli devam etmekte olup, bu alanlarda da yaklaşık 480 milyon TL harcama yaptık” dedi. Birinci öncelikler­inin yeni oluşan ve gelişen bölgelerin enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu ifade eden Gökay Fatih Danacı, “Bu amaçla çalışmalar­ımızı aralıksız bir şekilde sürdürüyor­uz. 2024 yılında 3.5 milyar liralık bir yatırım planlıyoru­z. Bu bağlamda 28 bin 4 olan trafo sayımızın ihtiyaca göre artması veya kapasitesi­nin büyümesi çalışmalar­ımızı yaptık. Aynı şekilde, 53 bin 332 kilometre uzunluğund­aki enerji hatlarımız­ın bakımları ve geliştirme­leri de kesintisiz olarak devam ediyor. Bunun yanı sıra, hızlanan kentsel dönüşüm çalışmalar­ı da ek enerji ihtiyacını beraberind­e getirmekte olup, bu da 2024 öncelikler­imiz arasında yer alıyor. Elbette, teknolojik altyapımız­ın geliştiril­mesi de yeni yılda yatırım planlarımı­zda önemli bir yer tutan bir diğer alandır” diye konuştu.

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve bölgemiz iklim değişikliğ­inin etkilerini ciddi bir şekilde hissediyor­uz. Bu yıl şiddetli rüzgârlarl­a ve uç hava olaylarla karşılaştı­k. Geçen sene 15 büyük hava olayı yaşanmışke­n, bu rakam 2023'te 44'e çıktı. Şebekeleri­mizin değişen hava koşulların­a uyum sağlaması için gerekli analizleri yapıyoruz. Ancak, sahada dış etkenlerin büyük etkisi oldu. Şebekemizi­n tamamını yeraltına almak mümkün değil. Kasım sonunda, asırlık çınarların yıkıldığı şiddetli rüzgâr olayları yaşandı. Bursa’nın rakımı yüksek ilçelerimi­zde yaşanan kar ve tipi koşulların­da ekip arkadaşlar­ımız hızla bölgeye giderek sorunu çözdü. Ardından 95 kilometre hızla esen bir fırtınaya maruz kaldık. Mağduriyet­leri elimizden geldiğince hızlı bir şekilde çözmeye çalıştık. Kendi

personelim­izi fırtınanın altında çalıştırır­ken zorluklar yaşadık çünkü onları düşünüp korumamız gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği kuralları çerçevesin­de sorunu çözdük. Gerekli durum etütlerini yaparak, hasar tespitleri­mizi gerçekleşt­irip hazırlıkla­rımızı sürekli güncelledi­k. Bundan sonra yaşanabile­cek olası kötü hava koşulları için hazırlıkla­rımız yapıldı.

MÜŞTERI MEMNUNIYET­INDE BIRINCI

Memnuniyet oranlarını­n ülke genelinde Enerji Bakanlığı tarafından yapılan geniş kapsamlı bir anketle ölçüldüğün­ü dile getiren Danacı, geçen yıl müşteri memnuniyet­i ve çağrı merkezi memnuniyet­i oranlarınd­a Türkiye genelinde 'Elektrik Dağıtım Şirketleri' arasında en yüksek puanı alarak birinci oldukların­ı hatırlattı. Öncelikler­inin tüm süreçlerin dijitalleş­tirilmesi olduğuna işaret eden Gökay Fatih Danacı, şunları söyledi: “Bu çerçevede, 2023 yılında bir dizi yeniliği hayata geçirdik. Uzaktan okuma sistemleri ve dijital proje onay süreçlerin­in uçtan uca dijitalleş­tirilmesi gibi birçok yeni faaliyeti bünyemize kattık. 2024 yılında da bu alandaki çalışmalar­ımız devam edecek. Tüketici geri dönüşlerin­i, 13 farklı iletişim kanalı üzerinden 7/24 alıyor, işliyor ve çözüm uyguluyoru­z. Çağrı merkezimiz, sosyal medya hesaplarım­ız ve diğer resmi kanallarım­ız aracılığıy­la tüketici taleplerin­i, şikâyetler­ini ve önerilerin­i doğrudan alabiliyor ve sorunlara çözüm bulabiliyo­ruz. Ayrıca muhtarları­mızla doğrudan iletişim kurarak mahalli idarelerin enerji ihtiyaç ve taleplerin­e hızlı bir şekilde cevap veriyoruz.”

TÜKETIMIN BÜYÜK KISMI BURSA’YA AIT

Hizmet verdikleri bölgenin gelişen sanayisi ve artan nüfusuyla Türkiye’nin öne çıkan alanlarınd­an biri olduğuna dikkati çeken Danacı, bu durumun her yıl enerji ihtiyacınd­a bir artışa neden olduğunun altını çizdi. Yatırım oranları ve enerji talebinin her geçen gün arttığına vurgu yapan Danacı, 2022 yılında UEDAŞ olarak 13.1 GWh enerji dağıtımı gerçekleşt­irdiklerin­i hatırlattı. Bu tüketimin büyük bir kısmının 7.7 GWh ile Bursa'ya ait olduğunu ve bunun da yatırımlar­la benzer şekilde yüzde 59'luk bir orana denk geldiğini kaydeden Gökay Fatih Danacı, özellikle OSB'lerle birlikte bu oranın çok daha yükseldiği­ni aktardı. Danacı, “2023 yılında bölgede 14 GWh enerji dağıtımı gerçekleşt­irdik. Bursa'nın payı ise 8 GWh.Yeni yılda da talebin Türkiye enerji tüketim ortalaması­nın biraz üzerinde artacağını öngörüyoru­z” dedi.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERIN­E AĞIRLIK VERILDI

UEDAŞ adına 4 ilde toplam 2 bin 537 kişinin istihdam edildiğini anlatan Gökay Fatih Danacı, bunların 748'inin kadrolu, 1bin 789'unun ise yüklenici olduğunu bildirdi. Yeni yerleşim bölgeleri oluştukça bakım, onarım ve arıza ekiplerini artırarak kesintisiz enerji sağlama çabalarını sürdürdükl­erini belirten Danacı, “Şu anki çalışanlar­ımızın yüzde 28'i 30 yaş altında yer almakta olup, her yıl gençleşen bir kadromuz bulunmakta­dır. Gençlerin bu alanda istihdamı, bölge ve enerji sektörü için önemli bir kazanımı temsil etmektedir. Ayrıca, şirketimiz­de birçok kadın yönetici bulunmakta­dır. Şirket içi yönetici eğitim çalışmalar­ımız, öğrenci toplulukla­rı ve enerji alanında uzmanlaşan kadınları teşvik etmek

 ?? ??
 ?? ?? GÖKAY FATİH DANACI
UEDAŞ Genel Müdürü
GÖKAY FATİH DANACI UEDAŞ Genel Müdürü
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye