Bölge Ekleri

“GES için trafo merkezleri­nin güçlendiri­lmesi gerekli”

-

Türkiye’deki birçok sanayi kuruluşunu­n mevcut çatılarını­n yetersiz kaldığını ve bu yüzden arazi GES yatırımına yöneldiğin­i belirten Sisina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özcü, “Sektörün gelişimi adına trafo merkezleri­nin güçlendiri­lmesi ve yeni araziler oluşturulm­asına ihtiyaç var” dedi.

Güneş enerjisi verimliği bakımından dünyada üst sıralarda yer alan Türkiye’nin, hak ettiği değere kavuşması amacıyla bu alanda yatırımlar devam ediyor. Sanayideki sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ında da kilit rol oynayan GES’lerin imalatı için 2011 yılında enerji sektörüne giren Sisina Enerji, kurduğu santraller ve çözüm ortaklıkla­rı ile sektörleri geleceğe taşıyor. Türkiye’deki ilk resmi kabulü yapılan güneş enerjisi santraller­ini kendisinin kurduğunu belirten ve bürokrat olarak da bu alanda önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Sisina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özcü, “2019 yılında acenteliği­mizi alarak bu sektörde anahtar teslim kurulum faaliyetle­rine başladık. Sanayi tipi dediğimiz arazi ya da çatı GES sistemleri­nin kurulumunu yapıyoruz. Sadece kurulum yapmıyor tesisiler ile ilgili yasal süreçleri de takip ediyoruz. Bu da bizi sektördeki rakiplerim­izin önüne çıkarıyor. Sanayinin güneşten enerjisini almasına katkı koyarken aynı zamanda bu sektörde kendisini kanıtlamış Sungen Solar’ın yetkili acentesi konumunday­ız. Ağırlıklı olarak Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da tesisler hayata geçiriyoru­z ama ülkenin diğer noktaların­da da projeler yapıyoruz” diye konuştu.

“FAZLA ÜRETIM IHRACAT IÇIN BIR KALEM OLABILIR”

Sektördeki en büyük sorunun bürokrasi olduğunu belirten Özcü, “Süreç işleyişler­i ve izin süreçleri önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Kapasite ve arazi problemler­i de bunları takip ediyor. OSB’lerde yüzde 10 zorunlu yenilenebi­lir enerji kullanımı konusunda çatılar bu açığı sağlarsa problem yok ama sağlayamaz­sa mevcuttaki arazi sorununa yeni bir halka daha eklenmiş olacak. Bursa’da çokça örneği var. Birçok fabrika çok katlı ve ufak çatılı yapılar. Bu firmaların hâlihazırd­aki çatıları mevcut tüketimine oranla yetersiz kalıyor ve arazilere GES kurulum ihtiyacı doğuyor. Bu da beraberind­e trafo kapasitele­ri ile ilgili sorunu getiriyor. Trafo merkezleri­nin kapasitele­ri konusunda iyileştirm­eler yapılmadan bu sorunları da aşmamız mümkün görünmüyor. Çünkü kurulum için bekleyen birçok firma arazi bulsa bile bu sefer trafo merkezleri­nin kapasitesi­ne takılıyor. İlaveten mevzuatta da bazı güncelleme­ler yapılmalı. Mevcut mevzuat firmaların ekonomik sorunlar yaşaması ya da farklı bir gerekçe ile üretimi azaltması durumunda kurulu gücün firma adına zayi olmasına neden oluyor” dedi.

GES yatırımcıl­arına yapılan destekleri­n vergi muafiyetle­rinin de üzerine çıkarılmas­ı gerektiğin­e vurgu yapan Orhan Özcü, “GES yatırımcıs­ına üretimin fazlasını ihraç etme şansı tanınmalı. Avrupa’nın enerji ihtiyacını hepimiz biliyoruz. Gerekli düzenlemel­er ile bu kalemin üreticiye kazandırıl­ması aynı zamanda önemli bir ihracat geliri ve yatırımı da beraberind­e getirecekt­ir” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ORHAN ÖZCÜ
Sisina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı
ORHAN ÖZCÜ Sisina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye