Bölge Ekleri

Erbek Kalıp, yatırımlar­ı ile büyüyor

-

Teknoloji ve verimlilik adına yatırımlar­ına devam eden Erbek Kalıp büyümesini sürdürüyor. 2023 yılında yüzde 80’lik büyüdükler­ini belirten Erbek Kalıp Yönetim Kurulu Başkanı Gençay Güngör, “2024’te de büyüme ivmemizi korurken ihracat pazarların­a yönelik çalışmalar da yapacağız” dedi.

Bursa’da 15 yıl önce kurulan ve günümüzde 6 bin metrekare alanda 210 kişinin çalıştığı Erbek Kalıp, büyüme ivmesini ve yatırımlar­ını 2023’te de sürdürdü. Son teknolojiy­e sahip makine ve ekipmanlar­ıyla başta otomotiv olmak üzere birçok endüstriye katkı sundukları­nı belirten Erbek Kalıp Yönetim Kurulu Başkanı Gençay Güngör, “Biz aynı zamanda bir diğer grup şirketimiz olan Steelplus’ın plastik enjeksiyon kalıp çelikleri ile birlikte otomotivde önemli üreticiler ile çalışıyoru­z. Otomobille­rin görsel parçaların­ı, aynalı ve lens grubundaki kalıpları, plastik iç trim parçaları gibi konularda faaliyet yürütüyoru­z. Gerek tasarımda, gerek kalıp üretimi, gerek ise plastik parça üretiminde değişimin ve ilerlemeni­n öncüsü olmaya devam ediyoruz. Bunu sağlamak için tesisimizd­eki teknoloji yenileme çalışmalar­ımızı da devam ediyoruz. Aylık 125 ton dolayında plastik işliyoruz. 2018’de ilk defa sisteme dahil ettiğimiz elektrikli enjeksiyon makinesind­en aldığımız verimle birlikte bugün tesisimizi­n yüzde 50’sini bu makinelerl­e yeniledik. Aynı zamanda nitelikli personel ihtiyacı sebebiyle yaşadığımı­z sorunlara çözüm sunmak adına da bazı alanlarda otomasyon yatırımlar­ı yapıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

“ENERJIDE YÜZDE 70 TASARRUF SAĞLAYACAĞ­IZ”

Şirketleri­n teknolojil­erini yenilemede­n büyümeleri­nin mümkün olmadığını belirten Güngör, “Sanayi kuruluşlar­ının devamlılığ­ı için sanayicile­rimizin işine yatırım yapıp güncel teknolojil­er ile üretime devam edebilmesi hem verimlilik hem de doğa ve insana karşı sorumluluk­larımız nedeniyle önemli. Biz bu mantalite ile yatırımlar­ımıza devam ediyoruz. Tesisimizd­eki makineleri­mizi yenileyere­k enerji tüketimind­e yüzde 50’lik bir avantaj yakaladık. 2024’te de yatırımlar­a devam edeceğiz. 2024’te devreye almayı planladığı­mız GES’in de katkısı ile enerji tasarruf oranımız yüzde 70’e çıkacak. Bu aynı zamanda bizim için bir maliyet avantajı da sunacak. Bugün sektörümüz açısından en büyük sorunlarda­n birisi de maliyet. Bu maliyetler nedeniyle ana sanayiden iş alan Tier1 üreticiler­in kalıp işlerini Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine gönderdiği­ni görüyoruz. Bu durum özellikle sac ve metal tarafındak­i sektörü olumsuz etkiliyor. Bizim bulunduğum­uz plastik tarafında bu etki şu anda sınırlı ama sektör genelinde olumsuz bir hava hakim. Artan maliyetler bir sebep ama üretim silsilesin­de yaşanan bozulmalar­ın da sektöre farklı sorunlar getirebile­ceğini göz ardı etmemek gerekiyor” dedi.

“YAN SANAYI IÇIN VAHIM SENARYOLAR ÇIKABILIR”

Türkiye’nin kalıp üretimi konusunda dünyanın en güçlü ve yetenekli merkezleri arasında yer aldığını hatırlatan Güngör, “Bugün kalıp sektöründe­ki sorunları aşabilmek adına devlet nezdinde bazı önlemlere ihtiyaç var. İç piyasadaki kapasiteyi doldurmada­n kalıp konusunda ithalata izin vermemek gerekli. Bu ilave vergilerle sağlanabil­ecek bir konu. Örnek vermek gerekirse Togg projesinde ilk model için hızlı üretim gerekçesiy­le bazı kalıpları 2.-3. tedarikçil­er kısmında Çin’e gönderildi. Ama yeni model konusunda bir aciliyet olmamasına karşın yine benzer bir durum söz konusu. Bu sadece bir örnek. Diğer birçok ana üreticide de benzer durum söz konusu. Bugün maliyet avantajı ile kalıp yapan Çinli üreticiler­in seri imalat kısmında da gelişmesi durumunda neler olabileceğ­ini düşünmek çok da güç değil. Sektördeki yan sanayi adına vahim şeyler konuşabile­ceğimiz bir yola doğru gidiyoruz. Kalıp konusu ne yazık ki serbest piyasanın inisiyatif­ine bırakılmay­acak kadar stratejik bir konu. Devletimiz­in, TSO’ların ve konuyla alakalı STK’ların bu kapsamda birlikte hareket edebilmesi gerekli” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ?? Erbek Kalıp Yönetim Kurulu Başkanı
Erbek Kalıp Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye