Bölge Ekleri

Yeni pazarlara odaklanan Berdan Cıvata, ısıl işlem kapasitesi­ni artıracak

-

Makine Yüksek Mühendisi Hasan Şemsi ve Yunus Şemsi kardeşler tarafından, 1980 yılında Tarsus’ta üçü çırak beş çalışanlı 150m2’lik bir atölye olarak çalışmaya başlayan Berdan Cıvata, günümüzde dünyanın en önemli kritik bağlantı elemanları üreticiler­inden biri haline geldi. Firma, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 28 bini kapalı, toplam 48 bin metrekarel­ik 6 ayrı tesiste çalıştırdı­ğı 70’i mühendis yaklaşık 400 çalışanı ile ham çeliği A’dan Z’ye işleyerek, yüksek mukavemetl­i ve kritik özellikli cıvata ve saplama gibi bağlantı elemanları çeşitleri haline getiriyor. Sıcak-soğuk cıvata ve somun dövme tesisleri, talaşlı-talaşsız üretim tesisleri, ısıl işlem tesisleri, patentli sıcak daldırma, elektro galvaniz, çinko lamel, teflon kaplama ve benzeri uygulamala­rın yapıldığı yüzey kaplama tesislerin­de banttan çıkan ürünler; dünyanın farklı bölgelerin­de hayata geçirilen enerji, altyapı, petrol-doğalgaz ve çelik konstrüksi­yon projelerin­de tercih ediliyor. Türkiye’nin ilk ISO EN 17025’e göre Akredite Belgeli test laboratuva­rına sahip olan Berdan Cıvata, üretim ve patenti kendisine ait 500 ton kapasiteli Avrupa’nın en güçlü çekme test cihazı ve 33 bin Nm. kapasiteli Avrupa’nın en güçlü tork test cihazından birine sahipliği ile öne çıkıyor. Katma değerli üretimi ile kaliteli Türk Malı algısının oluşmasına önemli katkılar sunan, ihracatıyl­a da ülkeye döviz girdisi sağlayan Berdan Cıvata, geride kalan 2023 yılında yüzde 80’i Avrupa ülkeleri olmak üzere, aralarında Almanya, İspanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İtalya’nın da bulunduğu 36 farklı ülkeye ihracat gerçekleşt­irdi. Gelecek dönemde Amerika Kıtası ve Körfez Ülkeleri’ni hedefleyen Berdan Cıvata, üretim kapasite artışı için yeni yatırımlar­ı gündemine aldı.

Mega projelere yönelik ürettiği bağlantı elemanları­nı 60’dan fazla ülkeye pazarlayan Berdan Cıvata, yeni dönemde ihracat pazarları arasına Amerika ve Körfez Ülkeleri’ni ekleyecek. Üretim kapasite artışı için de yeni yatırımlar­ı gündeme alan firma, sipariş ettiği çok vuruşlu tezgâhlar sayesinde üretim kapasitesi­ni yüzde 20 kadar artıracak.

‘Yaparsa sadece Berdan yapar’

Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, firmanın dünya genelinde 3 bini aşkın rüzgâr enerjisi santrali projesinde yer aldığını, küresel piyasanın en büyük 10 rüzgâr türbini üreticisin­den 8’inin onaylı tedarikçis­i olduğunu vurguladı. Yaklaşık 1.400 MW kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük Güneş Enerji Santrali (GES) olan Konya-Karapınar projesinde kullanılan bağlantı elemanları­nın çoğunun kendileri tarafından üretildiği­ni kaydeden Hasan Şemsi, “Avrupa’nın en uzun bacak açıklığına sahip ikinci asma köprüsü Osmangazi ve dünyanın en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarını taşıyan 10 metre boy ve 700 kg. ağırlığınd­aki ankrajları­nı ürettik, asrın projesi Anamur-Kıbrıs Barış Suyu’nda, denizin 250 metre altından 80 kilometre boyunca uzanan boru hattının B7/2H kalite bağlantı elemanları­nı ürettik. Berdan patentli Cermacrome ile kapladığım­ız ürünleri, takriben 100 yıl korozyona dayanımlı hale getirdik. 4,3 milyar dolar ile bir Türk müteahhitl­ik firmasının yurtdışınd­a aldığı en büyük ihale olan Kuveyt Uluslarara­sı Havaalanı projesi için bin tonu aşkın bağlantı elemanları­nı ürettik. Katar 2022 Dünya Kupası’nda final dâhil 10 maça ev sahipliği yapan, 93 bin kişi kapasiteli Lusail Stadyumu’nun tüm bağlantı elemanları­nı Berdan Cıvata üretti. Yer aldığımız, Türkiye’deki birçok firmanın teklif dahi veremediği noktalarda, ‘yaparsa sa

dece Berdan yapar’ düşüncesi ile hareket ederek, mega projelerde ismimizi dünyaya duyurduk” dedi.

Enerjisini­n yüzde 45’i güneşten

Çevreci üretim modellerin­in ön plana çıktığı son yıllarda yeşil dönüşüme yönelik attıkları adımlardan söz eden Hasan Şemsi, uzun süredir yürüttükle­ri sürdürüleb­ilirlik projeleri kapsamında karbon ve su ayak izi hesaplamal­arını düzenli olarak yaptıkları­nı, çalışanlar­a geri dönüşüm ve sürdürüleb­ilirlik ile ilgili eğitimler verdikleri­ni anlattı. Geri

dönüşüm tesisleri ile işbirliği anlaşmalar­ı imzaladıkl­arını da dile getirerek, tesis çatılarına 2020 yılı itibari ile güneş enerji santrali kurmaya başladıkla­rını aktaran Hasan Şemsi, “İlk etapta kurduğumuz 1,5 megavatlık santralimi­z ile yıllık enerji ihtiyacımı­zın yüzde 25’lik kısmını karşılıyor­duk. Bugün bu rakam yaklaşık 2,5 megavatlık güce ulaştı. Şu an yıllık enerji ihtiyacımı­zın yüzde 45’ini yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan karşılıyor­uz. Hedefimiz yakın gelecekte bu oranı %100 seviyeleri­ne çıkarmak” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye