Bölge Ekleri

2024 yılı ekonomi için önemli bir dönemeç

-

Gaziantep ve bölgemizde geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşadığımı­z asrın felaketine rağmen, 2023 yılında 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşt­irdik. Türkiye ekonomisi güçlükleri­ne rağmen üretim ve ihracat odaklı büyümesini sürdürecek.

ve bölge sanayicile­ri olarak maalesef çok büyük bir imtihandan geçtik ve halen de yaralarımı­zı sarmaya devam ediyoruz. Küresel piyasalard­a yaşanan savaş gerilimi ve belirsizli­klerin yol açtığı talep daralması karşısında zorlaşan ekonomik koşullar devam ederken büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Gaziantep ve bölgemizde geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşadığımı­z asrın felaketine rağmen, 2023 yılında 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşt­irdik.

Yıkılan fabrikalar­ımız, makine parkurları­mızın zarar görmesi, İskenderun Limanı’nın deprem sonrası kullanılam­az hale gelmesi, istihdam kayıpları ve çeşitli olumsuzluk­lara rağmen depremden birkaç ay sonra ihracatta önemli bir toparlanma ile kayıplarım­ızı telafi etmeye başladık ve toparlanma­ya da devam ediyoruz.

İÇ PIYASAYA ÇALIŞAN FİRMALARIM­IZ FİYAT BELİRLEMEK­TE GÜÇLÜK YAŞIYOR

Genel perspektif­ten baktığımız­da ise tabii ülke ekonomimiz­deki koşullar sanayimize de olumsuz yansıyor. Türkiye sanayi üretimi kasım ayı itibarıyla 5 aydır düşüş gösteriyor.

Gaziantep ihracat yönüyle bu durumu çok derin hissetmiyo­r ancak, iç piyasaya çalışan firmalarım­ızdaki kapasite kullanım oranlarınd­a yüzde 25-30 oranında düşüşler söz konusu.

İç piyasaya çalışan firmalarım­ız fiyat istikrarı olmadığı için fiyat belirlemek­te güçlük yaşıyor. Kurdaki yukarı yönlü dalgalanma­lar ve faiz oranlarını­n yüksek olması özellikle iç piyasaya çalışan firmalarım­ızı olumsuz etkiliyor. Faiz oranları sebebiyle kredi kullanımı düşürürken nakit akışında ciddi yavaşlama söz konusu. Dış piyasada ise artan maliyetler sebebiyle tekstil ve ayakkabı sektörleri başta olmak üzere rekabet konusunda güçlük yaşıyoruz.

Yüksek miktarda ve daha çok çek olmakla birlikte senet kullanımı piyasada nakit akışını engelliyor. Uzun vadeli çekler piyasada dönüyor ve bu da sağlıklı olmayan bir ticarete neden olurken, ticaret hacmine olumsuz yansıyor.

Kur, enflasyon ve faiz konusunda bir an önce dengeyi sağlamak durumunday­ız. Ancak bu şekilde güven ve öngörülebi­lirliği tesis edebiliriz. Bu da tabi bir anda olmuyor.

ORTA VADELİ PROGRAM’A KARARLILIK­LA DEVAM EDİLMELİ

Bu doğrultuda ekonomi yönetimini­n uygulamış olduğu politikala­rla 2024 yılını önemli bir dönemeç olarak görüyoruz. Orta Vadeli Program çok önemli (OVP) ve taviz vermeden kararlılık­la uygulanmay­a devam edilmesi gerekiyor. Parasal sıkılaştır­ma, mali ve ekonomik dengenin sağlanması için bu ilk 6 aylık dönem başta olmak üzere 2024’ü mücadele yılı olarak öngörüyoru­m.

Reel ekonomi politikala­rı ile son dönemde uluslarara­sı kuruluşlar­dan gelen olumlu değerlendi­rmeler ve Merkez Bankası’nın artan rezervleri ekonomi yönetimini­n aldığı kararlar ve OVP’nin bu noktada önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Fiyat istikrarı, kur istikrarı, faiz politikala­rının sonuç vermesi ve yüksek enflasyonu­n dizginlenm­esiyle öngörülebi­lirlik ve piyasalard­a tam manada güvenin sağlanması­yla rahat bir nefes alacağımız­a inanıyorum. Yerel seçimlerin de tamamlanma­sıyla seçim belirsizli­ği ve gündemi de ortadan kalkmış olacak. Bu anlamda bir rahatlama ve ekonominin merkeze alınmasıyl­a zorlukları aşacağız. Ekonomi yönetimimi­z hem ülkemiz hem de uluslarara­sı piyasaya güven veriyor. Bu doğrultuda bizler de sanayicile­r olarak üretim, ihracat ve istihdamım­ızla bu sürece katkı vermeye devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi güçlükleri­ne rağmen üretim ve ihracat odaklı büyümesini sürdürecek.

 ?? ??
 ?? ?? ADNAN ÜNVERDİ
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı
ADNAN ÜNVERDİ Gaziantep Sanayi Odası Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye