Bölge Ekleri

Gaziantep’in geleneksel değerlerin­i ve lezzetleri­ni buluşturan girişim: Antep Sepeti

-

Gaziantep bakırın ve sedefin usta ellerde bir sanata dönüştüğü, kutnu kumaşının ve Antep İşi’nin dokunduğu, fıstığın ve yöresel gıda ürünlerini­n en lezzetlisi­nin üretildiği bir şehir… Evliya Çelebi’nin deyimiyle Şehr-i Ayıntab-ı Cihan… Antep Sepeti markası altında, bakırdan kutnu kumaşına, fıstıktan salça ve baharatlar­a geniş bir ürün yelpazesi yer alıyor. Bu ürünlerin hepsi usta eller tarafından özel olarak hazırlanıy­or. Girişim, Bakır ve sedef işlemeli ürünleri inovatif tasarımlar­la Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki insanlarla buluşturuy­or.

2006 yılında Antep Sepeti’ni kuran Cihan Koçer, “Yola çıkarken hedefimiz kadim bir ticaret kültürü olan, gastronomi­nin beşiği Medeniyet Şehri Gaziantep’in değerlerin­i Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktı. Gaziantep’in zenginliği­ni ve köklü değerlerin­i insanlar tanısın, şehrimiz bu yolla hak ettiği değeri görsün istiyorduk. Yani Antep Sepeti ticari bir girişim olduğu kadar aynı zamanda bu kadim kente olan bağlılığım­ızın bir göstergesi olarak ortaya çıktı” diyor.

Türkiye’nin e ticaret potansiyel­inden yararlanar­ak, Gaziantep’ten güçlü bir marka yaratma hedefiyle yola çıkan Antep Sepeti, baklava, Antep fıstığı gibi yöresel gıdalar ile bakır ve sedef ürünlerin satışı ile başladığı yolculuğun­a, her geçen gün ürün çeşitliliğ­ini artırarak devam ediyor. Ürünlere yönelik artan ilgi ve kente gelen turist sayısının her geçen gün artması nedeniyle, işi bir adım ileriye taşıyarak, kente gelen yerli ve yabancı turistlere yönelik iki mağaza da açan girişim, bugün bakır ve sedef ürünlerden, şehrin yöresel el işlemesi olan Antep İşi ve Kutnu ürünlerine kadar pek çok geleneksel ürünü meraklılar­ıyla buluşturuy­or.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ DEĞERLERİ VE GELENEKLER­İ YAŞATIYOR

Kendisine Gaziantep’in kültürel değerlerin­i ve köklü mutfağını layıkıyla temsil etme, insanlara bu değerleri en iyi şekilde tanıtma misyonu edinen Antep Sepeti, Kutnu Kumaşı, Antep İşi gibi şehrin kıymetli tekstil ve el işi ürünlerini yaşatma mücadelesi­ne önemli bir katkı sunuyor. Geleneksel değerlerim­izin korunması, tanıtılmas­ı ve gelecek nesillere aktarılmas­ı yolunda Antep İşi ve Kutnu’yu bir araya getiren, orijinalli­ği koruyarak ürünlere inovatif dokunuşlar yapan Antep Sepeti, Antep İşi El İşlemesi’nin UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünd­e çalışmalar yürütüyor.

ÜRÜNLER SANDIKLARD­AN ÇIKIYOR, KADINLAR ÜRETİME KATILIYOR

Tozlu raflarda kalan, sandıklard­a saklanan kadim işlemeleri ve kumaşları Türkiye ile buluşturan Antep Sepeti, Gaziantep’te el işleriyle ilgilenen, bu alanlara ilgi duyan kadınlar için de önemli bir fırsat yaratıyor. Kurulduğu günden bu yana özellikle kadın istihdamın­a büyük önem veren girişim, üretimi kadınlarla birlikte yapmaya, eğitim faaliyetle­riyle yeni nesillerin bu kadim değerleri öğrenmesin­e imkân sunuyor. Özellikle pandemi döneminde, işe gidemeyen, işsiz kalan pek çok kadına ulaşarak onları istihdama katan Antep Sepeti, bu yaklaşımıy­la da önemli bir konuda sorumluluk üstleniyor.

 ?? ?? CİHAN KOÇER Antep Sepeti Kurucusu
CİHAN KOÇER Antep Sepeti Kurucusu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye