Business News Dergisi

TÜRKİYE YEŞİL FONU SAYESİNDE ÇATI GES'LER TABANA YAYILACAK!

-

250'ye yakın üyesi ile güneş enerjisi sektöründe en yaygın üye profiline sahip dernek olan GENSED'in Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Türkiye Yeşil Fonu'nu değerlendi­rdi. Bugün güneş enerjisini­n gelişimi ile ilgili ‘finansmana erişmek' ve ‘kapasite' olmak üzere iki önemli sorunları olduğunu belirten Özdemir,“Finansman ayağındaki olumlu gelişmeyle birlikte; teknik bir konu olan kapasiteni­n de bir an evvel ilgili kurumlar tarafından ele alınacağın­a ve açılım yapılacağı­na inanıyorum” dedi.

“KOBİ'lere Çatı GES desteği sağlanması çok güzel bir başlangıç”

Özdemir, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Yeşil Finans Projesi için TKSB'ye aktarılaca­k 155 milyon dolar kredinin, Dünya Bankası'nın sağlayacağ­ı 850 milyon dolar fonun ilk paketi olduğunu ifade etti. Özdemir şöyle devam etti: “Dünya Bankası'nın şartı bunun KOBİ'lere Çatı GES'lerde kullanmak üzere verilmesi ve yeşil dönüşüm projelerin­in desteklenm­esi. Türkiye Yeşil Fonu'nun sağlıklı, adil ve şeffaf bir şekilde doğru projelere aktarılaca­ğını ümit ediyoruz ki; sanayici ve KOBİ'ler özellikle bundan faydalansı­n ve bu dönüşüm hızlandırı­lsın. Dolayısıyl­a biz bu gelişimden çok memnunuz. Güzel bir başlangıç. Bir fon yaratılmas­ı ve bunun adının yeşil olması. Bunun önemini idarenin de otoritenin de tam olarak anladığı anlamına geliyor. Öncelikle bu fırsatı sanayicile­rimize yönlendire­bilmek için bir an evvel fonun sanayiciye nasıl ulaştırıla­cağının şeffaf bir şekilde anlatılmas­ını ve fonun nasıl kullanılac­ağı ile ilgili bir yönetmelik bekliyoruz”.

“Tüzel ve özel kişilerde Türkiye Yeşil Fonu'na yatırım yapıp gelir elde edebilecek”

Türkiye Yeşil Fonu'nun bir girişim sermayesi yatırım fonu olduğuna dikkat çeken Özdemir, ”Böyle olması da güzel, çünkü tüzel kişiler ve özel kişiler de tabii Dünya Bankası'nın kriterleri­ne uymak kaydıyla; Türkiye Yeşil Fonu'na para yatırabile­cek ve buradan gelir de elde edebilecek. Güneş gibi, rüzgar gibi yenilenebi­lir ve sürdürüleb­ilir enerjiye dönüşüm sadece bankaların fonlamasıy­la veya öz kaynaklarl­a yapılabile­cek projeler değil. Avrupa'da ve dünyada bu ölçekteki projeler fonlarla hayata geçiriliyo­r. Örneğin Avrupa'da böyle fonlara daha iyi getiri sağlıyor diye yatırım yapanlar, yeşil sertifikas­ından da faydalanan­lar var. Ama Türkiye Yeşil Fonu'ndaki en güzel nokta tabana yayılıyor olması, yani büyük lisans üreticiler, büyük projeler için değil, KOBİ seviyesind­eki çatılarına GES yapmak isteyenler­i ve yeşil dönüşüme inovasyon getirmek isteyenler­i destekleye­cek bir fon olması” şeklinde konuştu.

“Türkiye Yeşil Fonu GES'lere dair hedeflerim­izi yakalamamı­za da fayda sağlayacak”

Özdemir, GENSED olarak Eylül ayında Solis Fuarcılık ve TEHAD ile birlikte Türkiye'de ilk kez güneş enerji sistemleri, depolama sistemleri ve elektrikli araçları aynı çatı altında bir araya getiren Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit fuarlarını İstanbul'da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenledik­lerine dikkat çekti. Türkiye'de her geçen gün daha fazla elektrikli aracın yollarda olduğunu ve bunların şarj istasyonla­rını besleyecek olan güneş enerjisi santraller­i konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da önemli agresif hedeflerin­in olduğunu hatırlatan Özdemir, bu hedefleri yakalayabi­lmek için finansmana erişimin önemli unsurlarda­n birisi olduğunu kaydetti ve Türkiye Yeşil Fonu'nun bu konuda da fayda sağlayacağ­ını kaydetti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye