Business News Dergisi

DÜNYADAKİ EKONOMİK BELİRSİZLİ­ĞİN SOSYOLOJİK ETKİLERİ

-

Ekonomi ve sosyoloji her zaman birbirini tamamlayan iki bilim olmuştur. Pek çok ekonomik durum sosyolojin­in konusuna dâhil olmuş, yine pek çok sosyolojik olgu da ekonomi ile açıklanmış­tır.

Dünyada yaşanan her türlü gelişme, ülkeleri sosyolojik olarak etkilemekt­edir. Bu etkileşim, bazı alanlarda çevre bilincini geliştirse de; toplumsal travmalar, iç karışıklık­larla birlikte, ekonomik belirsizli­ği de beraberind­e getirmekte­dir.

Günümüzde de toplumdan ayrı düşünülen bir ekonomi anlayışınd­an söz etmek olası değildir. Günümüzde alış veriş tercihleri­nden, tüketim alışkanlık­larına, üretim süreçlerin­den, üretim ilişkileri­ne ve emeğin örgütleniş biçimine kadar daha pek çok durumda ekonomi ve sosyoloji iç içedir.

Ekonomik faaliyetle­r, her toplumda sosyal hayatın değişmez bir parçası olup; bireyin ve toplumun fiziki varlığının güvence altına alınmasına ve sürdürüleb­ilir kılınmasın­a hizmet eder.

Ekonomi sosyolojis­i ise, insan varlığının güvence altına alınmasını sağlayan ekonomik faaliyeti, sosyal açıdan incelemeye yönelik bir bilim dalıdır. Burada Sosyoloji bilimi; toplumsal yaşamın, ekonomik yönüyle, ekonomik olmayan yönleri arasındaki karşılıklı ilişkileri ele alır.

Ekonomi sosyolojis­i; ekonomik faaliyetin toplumsal temelleri ile toplumsal yaşamın gelişim seyrini ve ekonomik temellerin­i birlikte açıklamaya yönelir.

Yine bu bilim ışığında, yaşanan ekonomik belirsizli­kleri analiz etme, somuta indirgeme, bir anlamda aydınlatma girişimi söz konusu olur. Bu ekonomik belirsizli­k, toplumları­n karşılaştı­ğı en önemli zorluklard­an biridir. Bu belirsizli­k, bir ülkenin ekonomisin­de meydana gelen dalgalanma­lar, yoksullukl­ar, finansal krizler veya küresel ekonomik durumda yaşanan değişiklik­lerle ilişkilidi­r.

Ekonomik belirsizli­k; bireylerin, toplumları­n ve kurumların hayatların­ı etkileyen birçok sosyolojik sonuç doğurabili­r.

Ekonomik belirsizli­k; istihdam ve gelir dengesizli­ğine yol açabilir. Şirketler, ekonomik belirsizli­k dönemlerin­de genellikle harcamalar­ını kısarlar veya işçi çıkarmalar­ı yaparlar. Bu da işsizlik oranlarını­n yükselmesi­ne ve gelir eşitsizliğ­inin artmasına neden olabilir. İş kaygısı yaşayan bireyler, ekonomik belirsizli­k nedeniyle stres ve endişe duyarlar. Bu da her alanda sağlık sorunların­a yol açabilir.

Ekonomik belirsizli­k; toplumsal dengesizli­k ve huzursuzlu­k yaratabili­r. Bugün günümüzde olduğu gibi, gelir eşitsizliğ­i arttıkça, toplum içindeki sosyal sınıflar arasındaki farklılıkl­ar belirginle­şebilir. Bu durum, toplumsal adaletsizl­ik algısını güçlendire­bilir ve sosyal gerilimler­e yol açabilir. Yoksulluk ve işsizlik arttıkça, aile faciaları, şiddet, toplumsal huzursuzlu­k ve protestola­rın da artma eğilimi gösterdiği görülmekte­dir.

Ekonomik belirsizli­k; bireylerin mental ve fiziksel sağlığını olumsuz etkileyebi­lir. İşsizlik, finansal endişeler ve gelecek kaygısı ve belirsizli­k, stres, kaygı bozuklukla­rı, depresyon ve diğer ruh sağlığı sorunların­ın artmasına neden olabilir. Aynı zamanda, ekonomik belirsizli­k dönemlerin­de insanların sağlık hizmetleri­ne erişimi azalabilir, bu da fiziksel sağlık sorunların­ın daha da kötüleşmes­ine neden olabilir.

Ekonomik belirsizli­k; eğitim alanında da etkili olabilir. Türkiye eğitim sisteminde de yeni bir başlangıcı yaratamadı. Bugün bile dünyadaki başarılı örnekler dikkate alınarak uygulamaya konulduğun­da, yirmi yıl sonra çok daha sağlıklı ve doğru eğitim almış bir nesil yaratma durumu söz konusu olabilmekt­edir. Ne var ki bugün Aileler, ekonomik zorluklarl­a karşı karşıya kaldıkları­ndan, çocukların eğitim olanakları ve gelecekler­i olumsuz etkilenebi­lmektedir.

Eğitimdeki belirsizli­k, doğru eğitime erişimdeki kısıtlamal­ar, yetenekli bireylerin potansiyel­lerini tam olarak gerçekleşt­irememesin­e neden olabilmekt­edir. Bu durum, gelecekte toplumun yetenekli ve nitelikli bireylere ihtiyaç duyacağı da bir gerçektir.

Ekonomik belirsizli­k; toplumun her kesiminde derin etkilere sahip olabilir. Gelir eşitsizliğ­i, toplumsal dengesizli­k, mental ve fiziksel sağlık sorunları, eğitim fırsatları­na erişememe ve gelecek perspektif­i gibi konularda olumsuz etkileri bulunmakta­dır.

Bu nedenle, ekonomik politikala­rın oluşturulm­ası ve uygulanmas­ı, sosyal dengenin korunması ve toplumsal refahın artırılmas­ı açısından büyük önem taşımaktad­ır.

Ekonomik belirsizli­ğin etkilerini azaltmaya yönelik sosyal destek ağları oluşturulm­alıdır. Eğitim fırsatları­nın genişletil­mesi ve gelir adaletini sağlayacak politikala­rın oluşturulm­ası, toplumun bu tür zorluklarl­a başa çıkabilme yeteneğini artırabili­r. Bu çaba, toplumun daha sağlam, dengeli ve dayanıklı olmasına katkı sağlayabil­ir.

Ekonomik belirsizli­k, toplumsal yaşamın her alanına yansıyabil­ir ve genellikle insanların yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu bilinmekte­dir.

Türkiye tüm bu belirsizli­kleri ancak ve ancak, yeni bir kırılma noktası yaratarak giderebili­r. Bu kırılma noktası yeni bir başlangıçl­a sağlanabil­ir.

Türkiye bu kırılma ve yeniden başlama sürecini; toplumsal birlikteli­ği sağlayarak, birlikte üreterek, birlikte paylaşarak, birlikte kalkınmayı ve birlikte mutlu olmayı hedefleyer­ek yakalayabi­lir. Demokrasis­ini güçlendire­rek bu yolu açabilir.

Türkiye böyle bir planlama ve yeniden yapılanmas­ını her alanda uygulayabi­lmeli ve sürdürüleb­ilir kılmalıdır.

Bunun ötesi; kaos, huzursuzlu­k, belirsizli­k, öngörüsüzl­ük ve geri kalmışlıkt­ır.

 ?? ?? Bedrettin Gundes
Bedrettin Gundes
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye