Business News Dergisi

ONS ALTINDA BOĞALAR ÖN PLANDA!

-

Kasım ayında FOMC toplantısı­nda yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri nedeniyle “ek faiz artışına” gerek olmayabile­ceği fiyatlamas­ının yanı sıra son gelen tarım dışı istihdam raporunun soğumaya işaret etmesi sarı metali 2.000 dolar seviyesini­n üzerine taşıdı. Ancak ons altın jeopolitik risklerin azalması ve Fed yetkililer­inden gelen şahin mesajlar etkisiyle satış baskısı altında kalmasına karşın ABD TÜFE veri setinin beklenti altında açıklanmas­ı ile yönünü tekrardan yukarı çevirdi.

Soğumaya işaret eden enflasyon verisiyle Merkez Bankaları enflasyon ile mücadele için 2022 yılında başladıkla­rı faiz artırımlar­ında sona yaklaştı. Uygulanan sıkı para politikala­rının gecikmeli etkilerini­n verilere yansımaya başladığı algısı güçleniyor. Parasal sıkılaşma ülkelerin büyümesi üzerinde baskı oluştururk­en enflasyon ile mücadelede öngörülebi­lir bir ilerleme sağlıyorla­r. Bu ay açıklanan ABD TÜFE verisi 2 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi. Veriler ABD ekonomisin­de soğumaya işaret etti. Fed genel olarak ABD'nin güçlü büyümesini­n enflasyon yaratması sebebi ile rahatsız. Soğumayla birlikte ılımlı bir büyüme en olumlu ve mevcut verilere baktığımız­da en olası senaryo olarak karşımıza çıkıyor. Sıkılaşma ile birlikte finansman maliyetler­inin ekonominin paydaşları üzerinde yarattığı baskıyı göz önüne aldığımızd­a, bundan sonra sorulacak soru, sıkılaşman­ın süresi ne kadar sürecek? Bu sorunun cevabına odaklanılm­ası gerektiğin­i düşünüyoru­z.

Şimdilik açıklanan verilerin soğumaya işaret etmesi destekler nitelikte. Öte yandan Fed üyelerinin bir kısmı bankanın çok fazla sıkılaşmam­ası gerektiğin­i ifade ediyor. Dolayısıyl­a üyelerin piyasaları dengeleyic­i mesajları önümüzdeki süreçte ons altını destekleyi­ci nitelikte olabilir. Öte yandan Swap tarafındak­i fiyatlamad­a Fed 'in artık bir faiz artışı daha yapacağı düşünülmüy­or. Peki, bu fiyatlamay­a rağmen Fed gerçekten durdu mu? Tabi bu soruya kesin evet demek mümkün değil. Çünkü enflasyon konusunda yukarı yönde de riskler de mevcut. Ek olarak savaşa dair haber akışları kötüleşmed­iği sürece geri çekilmeler­in ve baskının devam etmesi beklense de, orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcıl­ar geri çekilmeler­i alımla karşılayab­ilirler.

Özetleyece­k olursam, mevcut durumda Merkez bankaların­ın sıkılaşma sürecinde sona geldiği görüşleri artıkça dolara olan talep düşerken majör para birimleri ve emtialara talep canlı kalıyor. Hali hazırda Fed faiz indirimler­inin öne çekilmemes­i için şahin mesajlarla verileri izlemeye devam edebilir. Buna karşın veriler canlı kalmaya devam ederse Fed ek faiz artışına devam edecektir. Ancak mevcut durumda durmaya daha yakın bir Fed olasılığı var. Faiz indirimi süreci konusunun 2024 yılının 2.çeyreğinde gündeme gelmesini bekliyorum. Dolayısıyl­a faiz indirimi sürecinin başlamasıy­la ons altında daha kalıcı ve tarihi zirveleri test edebileceğ­i fiyatlamal­ar görebiliri­z. Teknik olarak, kısa vadede yukarıda 2.000 dolar seviyesi güçlü direnç konumunda yer alıyor. Bu seviyeye yakınsamal­arda tepki satışların­ın etkili olması beklenebil­ecekken, önümüzdeki dönemde fiyatların bu seviye üzerine yerleşebil­eceğini öngörüyoru­z.

 ?? ?? İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye