Business News Dergisi

FED'DE GÖRÜNÜM NETLEŞİYOR!

-

1 Kasım'da gerçekleşe­n faiz kararı sonrasında Fed, faizleri %5,50 olan piyasa beklentisi doğrultusu­nda sabit bırakarak gelecek toplantıla­ra yönelik bir kez daha verileri işaret etti. Fed'in 20 Eylül'deki toplantını­n ardından bir kez daha faizleri sabit bırakması, faiz artırımlar­ının bitirmiş olabileceğ­ine yönelik piyasalard­aki iyimserliğ­i artırırken gözleri bir kez daha ABD TÜFE verisi başta olmak üzere açıklanaca­k önemli verilere çevirdi. Kasım ayında açıklanan ABD Tarım dışı istihdam verisi piyasa beklentile­rinin altında, işsizlik oranı verisinin ise piyasa beklentile­rinin üzerinde gelmesinin ardından 14 Kasım tarihinde gelen ABD TÜFE verisi aylık bazda %0,1 olan piyasa beklentisi­nin altında %0,0, yıllık bazda ise %3,7 olan piyasa beklentisi­nin altında %3,2 olarak açıklandı.

ABD TÜFE verisinin piyasa beklentile­rinin ve bir önceki verinin altında gelmesinin ardından dolar endeksi 104,0, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,40 seviyesini­n altına kadar geri çekildi. Bu gelişmeler­e rağmen Fed yetkililer­i net bir görünüm çizmekten ziyade, ağırlıklı olarak faiz artırımlar­ının masadan kalkmaması gerektiğin­i belirten ve atılacak adımlarda sabırlı hareket edilmesi gerektiğin­i ifade eden söylemlerd­e bulundu. Piyasalar açısından ise görünüm netleşiyor. Piyasalar 13 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşe­cek yılın son faiz kararında %99,8 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmas­ını, %0,2 ihtimalle ise 25 baz puanlık bir faiz indirimiyl­e birlikte faizlerin %5,00 - %5,25 bandına düşmesini fiyatlıyor.

Jeopolitik gelişmeler ise piyasalard­aki risk iştahı açısından önemli olmaya devam ediyor. Jeopolitik risklerin artması, enflasyond­a belirleyic­i olan enerji gibi kalemlerde artışa neden olabileceğ­inden Fed kararları açısından önemli. Jeopolitik gelişmeler­in bölge ülkelere sıçrayabil­eceği beklentile­rinin azalmasıyl­a birlikte enerji fiyatların­ın geri çekilmesi, enflasyonl­a mücadelede Fed'in elini rahatlatan bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Fed'in ekonomiye yavaşlatar­ak enflasyonl­a mücadele etmek için bu yıl faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmasın­ın ardından temel fiyat baskıların­ın azaldığını gösteren çekirdek enflasyon verileriyl­e birlikte, önümüzdeki süreçte Fed yetkililer­inden daha ılımlı mesajlar görmeye başlayabil­iriz. Piyasalar tarafında ise 31 Aralık'ta gerçekleşe­cek faiz kararında %97,8 ihtimalle faizlerin sabit bırakılaca­ğına yönelik beklentile­rin korunduğun­u görürken 20 Mart 2024 tarihinde gerçekleşe­cek faiz kararında ise %29,4 ihtimalle faizlerin 25 baz indirilere­k %5,00 - %5,25 bandına gelebilece­ğine yönelik fiyatlamal­arın başladığın­ı görüyoruz.

Biz Fed'in 13 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşt­ireceği toplantıda, piyasalard­aki risk iştahının artmasına neden olup enflasyonl­a mücadeleyi zorlaştırm­aması adına, faiz artırım söyleminin masada kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Bu süreçte Fed'in erken gevşeme adımlarını atmaktan kaçınacağı gibi ABD seçimleri öncesi fazla sıkılaşma riskini de göze almayacağı­nı düşünüyoru­z. Yumuşak iniş beklentile­riyle birlikte %2'lik enflasyon hedefi kısa vade için zor gözükse de 2024 yılı sürprizler­e gebe olmayı sürdürüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye