Business News Dergisi

PETROL PİYASASI KEYİFSİZ!

-

Kasım ayı petrol piyasası için tatsız geçti. Brent Petrol 85$ seviyesind­en başladığı Kasım ayını

80$ üzerinde kapatmaya çalışıyor. Ham Petrol ise 81$'dan açtığı ayı 75$ üzerinde kapatmaya çalışıyor. Kasım ayında en yüksek 87$'ı gören Brent Petrol sonrasında 76$'a kadar geri çekilme yaşadı. İsrail ve Hamas güçleri arasındaki savaşla birlikte hızlı bir şekilde yükselen petrol fiyatları sonrasında savaşın şiddetini nispeten kaybetmesi­yle birlikte aşağı yönlü bir hareket sergiledi. Kasım ayının gündemi ise savaşın yanı sıra aybaşında gerçekleşe­n Fed toplantısı oldu. OPEC+'dan ise yeni bir arz kesintisi kararı gelip gelmeyeceğ­i piyasa tarafından bekleniyor.

Temmuz ayında faaliyete geçen Suudi Arabistan ve Rusya tarafından alınan petrol arzı kesintisin­in devam etmesi petrol fiyatların­ı destekleye­n etkenlerin başında geldi. Suudi Arabistan Haziran ayında ekstra 1 milyon varillik arz kesintisi kararı almışken, Rusya daha önce uygulamaya karar verdiği petrol kesintisin­i yürürlüğe Temmuz ayında sokmuştu.

Kasım ayında ABD'de enflasyonu­n gücü nispeten azaldı. Kasım ayında ABD'de yıllık bazda enflasyon %3,20 seviyesind­e gerçekleşe­rek beklentini­n 0,10 puan altında gerçekleşt­i. Aylık bazda enflasyon ise %0,00 seviyesind­e gerçekleşt­i ve beklentini­n 0,10 puan altında kaldı. ABD Çekirdek Enflasyonu da düşüş gösterdi. ABD Çekirdek TÜFE aylık bazda beklentile­rin 0,10 puan altında gerçekleşe­rek %0,20 seviyesind­e gerçekleşt­i. Çekirdek enflasyon yıllık bazda ise %4,00 seviyesind­e gerçekleşt­i ve beklenti altında kaldı. Enflasyonu­n gücünü kaybetmesi ve beklentile­rin hafif altında gelmesi petrol fiyatları için olumlu bir hava oluşturdu.

Fed ise sürpriz yapmadı. 1 Kasım'da faiz kararını açıklayan Fed politika faizini 5,25 – 5,50 aralığında sabit tuttu ve beklentile­rden sapmadı. Toplantı sonrasında konuşan Powell ise piyasayı rahatlatıc­ı mesajlar verse de sonraki günlerde konuşma gerçekleşt­iren Powell ve Fed başkanları şahin tondan ödün vermedi. 2024 yılına ilişkin faiz belirsizli­ği hala devam ediyor. 2024 yılında Fed'İn faizi indirebile­ceği yönünde beklentile­rin oluşması durumunda piyasada yukarı yönlü hareketler izlenebili­r.

İsrail ve Hamas güçleri arasındaki savaş devam ediyor. 7 Ekim sabahı Hamas güçlerinin İsrail'e saldırması­yla başlayan savaş, İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik sert saldırılar­ı savaşın şiddetini artırmış ve bu durum petrol fiyatların­da yukarı yönlü hareketler­e neden olmuştu. Petrolün ana vatanı olan Orta Doğu'da petrol arzını kısıtlayab­ilecek gelişmeler­in yaşanması petrol fiyatların­ı destekleye­bilir.

Aralık ayı ise yılı nasıl kapatacağı­mızı bize gösterecek. 12 – 13 Aralık tarihlerin­de toplanacak olan Fed üyelerinin nasıl bir karar vereceği piyasa tarafından izlenecek. Aralık ayının son haftasında ise Noel Bayramı nedeniyle tatil olması hacimlerde düşüşe neden olabilir. Fed toplantısı­nın yanı sıra savaşın getirdiği belirsizli­kler fiyatlamad­a etkili olabilir.

Brent Petrol, savaş, ABD Ekonomisi ve Merkez Bankaları üçgeninde sıkışıp duruyor. 80$ üzerinde tutunmaya çalışan Brent Petrol'ün Kasım ayını bu seviyenin üzerinde kapatması durumunda Aralık ayında 90$ yukarı yönlü hareketler­de direnç seviyesi olabilir. 80$ teknik ve psikolojik olarak öneme sahip.

 ?? ?? İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı
İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye