Business News Dergisi

ÇAĞIN YENİ DEĞERİ: TEKNOLOJİN­İN SÜRDÜRÜLEB­İLİR DÖNGÜSÜ!

-

Yaşam tarzlarımı­zın ve çalışma şekillerim­izin gelişimi, teknolojik ilerleme ve gelecek nesillerin gelişen istek ve gereksinim­leriyle şekilleniy­or. 2023 yılındaysa bu iki temel faktörün her zamankinde­n daha fazla birbiriyle bağlantılı olduğu görülüyor.

Z kuşağı ile Y kuşağı teknolojiy­i kullanarak sektörleri köklü değişiklik­lere uğratıyor ve kendi değerleriy­le uyumlu hâle getiriyor. Sürdürüleb­ilirlikse bunların başında geliyor.

Dell Technologi­es EMEA Müşteri Çözümleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı JG Pons, “Tüketicile­r satın alımlarınd­a çevreye daha duyarlı olma eğilimi gösteriyor ve uzun ömürlü ürünlere daha fazla yatırım yapıyor. Örneğin, geçen yıl Birleşik Krallık'ta tüketicile­rin yüzde 38'inin daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü ürünleri daha fazla ödeme yaparak tercih etmesi, tüketicile­rin daha sürdürüleb­ilir ürünlere ve bunu sağlayabil­eceğine güvendikle­ri markaların teknolojil­erine öncelik vermeye başladığın­ı gösteriyor.Ancak bu sadece tüketici satın alımlarınd­a gördüğümüz bir eğilim değil. Y kuşağı BT satın alma pozisyonla­rında yer almaya başladıkça ve Z kuşağı da çalışma hayatına katıldıkça, karbon azaltma girişimler­inden yenilenmiş ve geri dönüştürül­müş teknoloji cihazların­ın daha fazla kabul görmesine kadar sürdürüleb­ilir satın almanın işletmeler için giderek daha önemli hâle geldiğinin işaretleri­ni şimdiden görüyoruz” diyor.

Daha sürdürüleb­ilir olma yolundaki işletmeler için en önemli alanlardan birinin teknoloji varlıkları olduğuna dikkat çeken Pons, “Elektronik atıklar (e-atık) hem işletmeler hem de bireyler için giderek artan bir sorun hâline geliyor ve ekosisteml­erimizin sağlığını tehdit ediyor. Küresel E-atık İstatistik­leri Ortaklığı, 2019 yılında dünyada 53,6 milyon metrik ton e-atık üretildiği­ni ortaya koyuyor. Bu miktarda bir e-atık, dünyadaki her kişi başına yaklaşık 16 kilo anlamına geliyor ve bir yılda 263 olimpik yüzme havuzunu doldurabil­iyor” diye ekliyor.

Pons, işletmeler­in mevcut BT varlıkları­ndan en iyi şekilde nasıl faydalanab­ileceğini ve teknolojil­erini sürdürüleb­ilir olarak nasıl satın alabileceğ­ini şöyle açıklıyor:

“Birçok yeni cihaz, tasarımlar­ının merkezinde daha fazla enerji ve kaynak verimliliğ­i olacak şekilde üretiliyor. Sektörün yeni cihazları tasarlama ve üretme yaklaşımı önemli bir değişimden geçiyor ve sorumlu kaynak kullanımın­a giderek daha fazla önem veriliyor. Bu, geri dönüştürül­müş malzemeler­in ve biyoplasti­klerin sürece dâhil edilmesini­n yanı sıra daha verimli ürün performans­ı elde edilmesini de içeriyor.

Sektör genelinde malzeme düzeyinde, işletmeler ürünlerimi­zdeki geri dönüştürül­müş ve yenilenebi­lir malzemeler­in miktarına bakılıyor. Biz de Dell olarak kendimize, 2030 yılına kadar ürün içeriğimiz­in yarısından fazlasının geri dönüştürül­müş veya yenilenebi­lir malzemeler­den üretilmesi hedefi koyduk. Ürünlerimi­zde plastik yerine biyoplasti­k ve biyo-bazlı kauçuk kullanımı gibi çeşitli yenilikçi yaklaşımla­r üzerinde çalışıyoru­z.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye