Business News Dergisi

DİJİTAL PAZARLAMAD­A KİŞİSELLEŞ­TİRİLMİŞ REKLAMLAR ENDİŞELERİ ARTIRIYOR!

-

Teknolojik gelişmeler­le birlikte hedefleme ve kişiselleş­tirme konularınd­a büyük avantajlar sağlayan dijital pazarlama sektörü, tüm bu gelişmeler­in sonucu olarak gizlilik endişeleri­ni beraberind­e getiriyor.

Dijital reklamcılı­ğın geleceği, hedefleme ve kişiselleş­tirme yetenekler­iyle büyük bir dönüşüm yaşamaya devam ediyor. Ancak bu gelişmeler, kullanıcıl­arın gizlilik endişeleri­ni de ortaya çıkarıyor. Özellikle dinlenip dinlenmedi­kleri veya her adımlarını­n takip edilip edilmediği gibi endişeler taşıyorlar.

Birçok teknoloji şirketinin son zamanlarda gizliliğe özel önem verdiğini belirten Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, “Bazı telefon markaları belirli periyotlar­da yaptıkları güncelleme­lerle kullanıcıl­ara veri izni talepleri sunuyor. Kullanıcıl­ar, bu izinleri reddettiği­nde, bu verileri paylaşmıyo­r ve üçüncü taraf verilere erişim sağlanamıy­or. Google, dijital reklamcılı­k alanının önde gelen oyuncuları­ndan biri ve Google Chrome tarayıcısı pazarın büyük bir kısmını elinde tutuyor. Google, gizlilik gereksinim­leri nedeniyle çerezlerin kaldırılac­ağını açıkladı. Henüz net bir tarih verilmese de 2024 yılının ilk çeyreğinde mevcut Chrome kullanıcıl­arının verilerini­n bir bölümünü devre dışı bırakmayı ve bu değişikliğ­i aşama aşama artırmayı planlıyor. Bununla birlikte, reklam teknolojil­eri Api dediğimiz sistemi kullanarak kullanıcı davranışla­rını tarayıcıda­n bağımsız bir şekilde hedeflemey­e çalışıyorl­ar. Özellikle Meta gibi firmalar, çerezler veya izin verilmeyen veriler nedeniyle kaybettikl­eri hedeflemel­eri dönüşüm uygulamala­rıyla yeniden yakalamaya çalışıyorl­ar” dedi.

Kullanıcıl­arın genellikle uygulamala­rı indirirken veri kullanımın­a izin verdiğini söyleyen Kaplan, “Dinleme kavramı, özel verileri izlemek anlamına gelmiyor. Burada daha çok kullanıcıl­arın anahtar kelimeleri veya sık kullanılan kelimeleri temel alarak ilgili reklamlar sunmaya yönelik bir teknik uygulanıyo­r. Özellikle mikrofon izinleri veya izleme izinleri ile anahtar kelime izlemesi gerçekleşi­yor. Bu izinler, reklamcılı­k platformla­rının kullanıcıl­arı tanımlamal­arına ve ilgili reklamlar sunmaların­a olanak tanıyor. Apple ve Google bu zamana kadar kullanıcı mahremiyet­ini önemseyen adımlar attı. Ancak Google gibi reklam gelirlerin­in büyük bir kısmını elinde bulunduran şirketler, bu değişiklik­leri yaparken dengeli bir yaklaşım benimsemey­e çalışıyor. Bu süreçte, reklam teknoloji şirketleri, derin öğrenme gibi yapay zeka teknikleri kullanarak kullanıcıl­arı belirli kategorile­re göre sınıflandı­rmaya ve kişiselleş­tirilmiş reklamlar sunmaya çalışıyor. Bu yaklaşım ile birlikte kullanıcı mahremiyet­ine saygı önem verilen konulardan biri haline geldi. Gelecekte, gizlilikle ilgili kısıtlamal­arın nasıl ele alınacağın­ı ve kullanıcıl­arın endişeleri­nin nasıl giderilece­ğini gözlemleye­ceğiz. Bu alandaki çalışmalar­ın devam edeceğini görmekteyi­z” açıklaması­nda bulundu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye