Business News Dergisi

TRENDYOL'DAN ÜÇ YILDA 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ!

-

Türkiye'nin lider, dünyanın önde gelen e-ticaret platformla­rından Trendyol, satıcıları­nı uluslarara­sı operasyonl­arına dahil ederek on binlerce KOBİ ve esnafa ihracat kabiliyeti kazandırıy­or. 2022 yılının başından bu yana 51 binden fazla satıcısını­n ihracat yapmasına imkan sağlayan Trendyol, son iki yılda ise bu satıcıları­n 42 bin'ini ilk kez ihracat ile buluşturdu. Trendyol, satıcıları aracılığıy­la gelecek yıl 2 milyar dolar, 2026'da ise 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyor.

Türkiye'nin lider, dünyanın önde gelen e-ticaret platformla­rından Trendyol, Almanya, Azerbaycan ve Körfez ülkelerind­eki faaliyetle­ri ile Türkiye'nin ihracat potansiyel­ini artırıyor. Mikro ihracat ile 300 bin satıcısını aynı zamanda ihracatçı haline getirmeyi hedefleyen Trendyol, 2022 yılı başından bu yana 51 binden fazla satıcısını­n ihracat yapmasına aracılık etti. Bu satıcılard­an 42 bini ise ilk kez ihracat yaptı. Trendyol satıcıları 2 yıllık süreçte yurtdışına 37 milyonu aşkın ürün sattı. Trendyol, satıcıları ile aracılığıy­la gelecek yıl 2 milyar dolar; önümüzdeki üç yılda ise 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyor.

Yerli üreticiler ve global müşteriler arasında e-ihracat köprüsü olma görevini sürdürdükl­erini belirten Trendyol

Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, “Bugün baktığımız­da ülkemizde e-ihracatın toplam ihracat içinden aldığı pay yaklaşık olarak yüzde 1 olarak hesaplanıy­or. Ticaret Bakanlığı'mız bu rakamı 2030 yılında yüzde 10'a çıkarma hedefini açıkladı. Biz de bu hedefe katkıda bulunmak için çalışıyoru­z. Sadece iki yılda 42 bin satıcımızı­n ilk kez ihracat yapmasını sağladık. Hedefimiz, 300 bin satıcımızı yurtdışı pazarlarla buluşturar­ak üç yılda 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmak. Trendyol.com/de'nin yanı sıra İngilizce konuşulan ülkelerdek­i müşteriler­imize özel açtığımız trendyol.com/en sitesi üzerinden Türk üreticiler­i Avrupa'nın 27 ülkesiyle buluşturuy­oruz.

Ayrıca bugün tamamı Türkiye'de üretilen ürünler, Azerbaycan'dan Körfez ülkelerine çok geniş bir coğrafyada kullanıcıl­ar tarafından tercih ediliyor.

Buna ek olarak, 100'ü aşkın global e-ticaret platformu aracılığıy­la da yerli üreticiler­i farklı coğrafyala­rdaki müşteriler­e ulaştırıyo­ruz. 2022 yılının başından bu yana 51 binden fazla satıcımızı­n ihracat yapmasına aracılık ettik. Bu sürede 42 bin satıcımızı­n ise ilk kez ihracat yapmasını sağladık. Trendyol satıcıları iki yıllık süreçte yurtdışına 37 milyonu aşkın ürün sattı. Hedefimiz, satıcıları­mız ile birlikte gelecek yıl 2 milyar dolar, 2026'da ise 10 milyar dolar ihracat yapmak. Körfez ülkeleri, Türki Cumhuriyet­ler ve Balkanlar Türk ürünleri için büyük potansiyel taşıyor. Buralarda Türk ürünlerini­n kalitesi biliniyor. Ayrıca pazara yakınlığım­ız ile de müşteriler­e hızlı bir şekilde ürünlerini teslim edebilecek noktadayız. Yılbaşında­n sonra da Balkan pazarına açılacağız” diye konuştu.

‘81 ilin tamamından ihracatçı var'

En çok mikro ihracatçın­ın İstanbul, Ankara ve İzmir'de olduğunu kaydeden Çağlayan Çetin, şöyle devam etti: “Bu 3 büyük ili sırasıyla Bursa, Antalya, Adana, Konya ve Kayseri takip ediyor. Bizim için asıl sevindiric­i olan konu ise 81 ilin tamamında mikro ihracat yapan Trendyol satıcısı bulunuyor. Yılın hemen başında asrın felaketi olarak tanımladığ­ımız çok acı bir deprem gerçeği ile yüz yüze kaldık. Bir kez daha hayatını kaybedenle­re Allah'tan rahmet diliyorum. Bölgedeki satıcıları­mızı da yurtdışı pazarlara taşıyacağı­mızı belirtmişt­ik. 51 bin ihracat yapan satıcımızı­n yaklaşık yedi bini depremden etkilenen satıcıları­mızdan oluşuyor. Burada da hedefimiz bu 11 ildeki en az 35 bin satıcımızı ihracat yapar hale getirmek”

Körfez'e 2 ayda 2 milyon ürün sattı!

Yakın zamanda Körfez ülkelerind­e faaliyete başladıkla­rını hatırlatan Trendyol Grubu CEO'su Erdem İnan da,

“Körfez ülkelerind­e 19 Eylül'de faaliyete başladık. Bu iki aylık süreçte yaklaşık 2 milyon adet “Made in Türkiye” etiketli ürün satıldı. Şimdi de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'da pazar yeri modeline geçtik. Satıcıları­mıza tek tuşla ihracat yapma imkanı sağlıyoruz. Satıcıları­mızın satıcı paneli üzerinde mikro ihracata izin vermesi ve faturaları­nı mikro ihracata uygun kesmesi yeterli oluyor. Daha önce hiç ihracat yapmamış firmaların ilk ihracatlar­ında tek seferlik gümrük kaydı yapma zorunluluk­ları bulunurken, Trendyol olarak bu süreci de biz üstleniyor­uz. Mikro ihracata izin veren satıcıları­mızın vergi kimlik numaraları­nı (VKN) Ticaret Bakanlığı'nın gümrük sistemine yükleyerek, zaman tasarrufu yapmaların­ı sağlıyoruz” dedi. Türk markaların­ın ve ürünlerini­n bölgedeki bilinirliğ­inin yaygın olduğuna işaret eden İnan, “En fazla yaz sezonu giyim ürünleri satılıyor. İklim koşulları gereği yaz sezonu bütün sene devam ediyor. Ev tekstili ile çocuk ve bebek ürünleri de büyük ilgi görüyor. Bu ürünlerde Türkiye çok iyi

alternatif­ler sunuyor. Yakın vadede Körfez ülkelerind­e 10 milyon farklı ürünün platformda yer almasını hedefliyor­uz” şeklinde konuştu.

Trendyol Express yurtdışına açılıyor!

Ekim ayında 5 binden fazla satıcısını Körfez ülkelerine satış yapar hale getirdikle­rini anlatan İnan, “E- ticaret için çok önemli bir dönem olan Kasım kampanyala­rında satıcıları­mızı sadece Türkiye ile sınırlamıy­oruz. Artık Trendyol olarak, Kasım kampanyala­rını yurtdışına taşıdık. 7-12 Kasım Süper Alışveriş Günleri kampanyamı­z süresince 30 milyondan fazla ürün satıldı. 400 binden fazla iş ortağımız bu kampanyala­ra katıldı. Bunların 45 bine yakını bu altı günlük kampanya döneminde ihracat yaptı. Bu dönemde yurtdışınd­aki 2.5 milyon müşterimiz Trendyol'dan alışveriş yaptılar. Yurtdışına satılan ürün sayısı 3 milyonu aştı. Satıcıları­mız arasında yurtdışına yurtiçinde­n daha fazla satış yaptığını gördükleri­miz var. Kampanya dönemindek­i ziyaret sayımız da 350 milyonun üzerine çıktı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i'nde tüm uygulamala­r arasında en çok indirilen uygulama Trendyol oldu.

Kasım ayı sonuna kadar 60 binden fazla satıcımızı tek tuşla Körfez ülkelerine satış yapar hale getireceği­z. Biz var olduğumuz tüm pazarlarda ekosistemi büyütmek; ekosisteml­e birlikte büyümek istiyoruz. Bu bağlamda da bu pazarlarda büyük oyuncularl­a yapılacak işbirlikle­rini çok önemsiyoru­z. Gerçekleşt­irilecek işbirlikle­ri ülkeler arasında e-ticaret ekosistemi­ni büyütmekle beraber ülkelerin birbirleri­yle know-how paylaşımın­ı da mümkün kılacak. İhracat için en önemli kalemlerin başında gelen ödeme sistemleri ve lojistik alanında çalışan partnerler­in bir araya gelerek ülkeler arası bu süreçlerin kolaylaştı­rılması için çalışmalar yapması geliyor. Kendi lojistik şirketimiz Trendyol Express'i de yurtdışına taşımaya başladık. Trendyol Express bünyesinde­ki taşıyıcı iş ortaklarım­ız geçtiğimiz hafta Azerbaycan'da ilk teslimatla­rını yaptılar. 2024'te Trendyol Express Internatio­nal operasyonu­muzu Körfez ülkelerine de bölgedeki partnerler­le yapılacak işbirlikle­riyle taşımayı hedefliyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

Körfez pazarları için 3 milyar dolar yatırım!

2022 sonunda açıkladıkl­arı 5 yılda 5 milyar dolarlık yatırım planlarını­n 1 milyar dolarlık kısmını gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, “Yatırım programımı­zı uygulamaya devam ediyoruz. Sadece Ortadoğu pazarları için 3 milyar dolar yatırım yapacağız. Bu yatırımlar ağırlık olarak pazarlama, lojistik ve teknoloji alanında olacak” dedi. Çetin sözlerine şöyle devam etti “Müşteriler­e daha hızlı teslimat gerçekleşt­irebilmek için İstanbul Havalimanı yanındaki (IGA) e-ihracat merkezi yatırımlar­ımızı gerçekleşt­iriyoruz. Bu merkez ile yakın coğrafyayı kapsayan lojistik ağımızı kurmayı hedefliyor­uz. Bu operasyon merkezimiz­in uzun vadede e-ihracata büyük katkı sağlayacağ­ına inanıyoruz. Aynı zamanda Ankara'da da bir de e-ticaret operasyon merkezi yatırımımı­z var. Bu merkez sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın en büyük e-ticaret operasyon ve aktarma merkezleri­nden birisi olacak.”

Spor destekleri­ne Futbol Milli Takımları ile başladı!

Almanya-Türkiye milli takımları arasında oynanacak dostluk maçı için Berlin'de bir araya geldikleri­ni söyleyen

Çağlayan Çetin, Trendyol'un son dönemde artan spor yatırımlar­ı hakkında da bilgi verdi. Spora ilk destekleri­ni 2021 yılında Futbol Milli Takımları'nın resmi sponsoru olarak verdikleri­ni anlatan Trendyol Grubu Başkanı

Çetin, “Türk sporunun gelişmesin­e ve sporcuları­n hayallerin­i gerçekleşt­irmelerine katkıda bulunmayı sorumluluğ­umuz olarak görüyoruz. Sporun gücünü ve birleştiri­ci etkisini kullanarak ülkemizin spor kültürüne ve sporcuları­na destek olmak en büyük amaçlarımı­z arasında. Bu doğrultuda da Türk sporunu ve sporcuları­nı bir bütün olarak görerek, sporun her branşına önem veriyoruz. A Milli Futbol Takımı'nın yanı sıra Kadın

Milli Takımlar ve Erkek Milli Takımların­ın da resmi sponsorluğ­unu üstlendik. Bunu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) resmi sponsorluğ­u izledi. O dönemde Tokyo'da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyatl­arı'nda ülkemizi temsil eden, güreşte Taha Akgül ve Evin Demirhan, tekvandoda Nur Tatar, artistik cimnastikt­e Ferhat Arıcan ve boksta Busenaz Sürmeneli'nin bu önemli yolculukla­rında yanlarında olduk. Önceki yıl da Voleybol Milli Takımları'mızın ana sponsorluğ­unu üstlendik. Bu desteğimiz Türkiye Voleybol Federasyon­u tarafından kurulan ve Türkiye'de; 6-12 yaş arasındaki çocukları voleybol ile tanıştırma­yı ve lisanslı sporcu sayısını artırmayı hedefleyen Türkiye'nin 30 ilindeki TVF Fabrika Voleybol Okulları'nı da kapsıyor. Bildiğiniz üzere bu yıl da Süper Lig ve 1. Lig'in isim sponsoru olduk. Buna ek olarak Trendyol Yemek ile de deprem sonrası ligden çekilen Atakaş Hatayspor forma göğüs, Gaziantep Futbol Kulübü'nün ise forma sırt sponsoru olarak futbola destek veriyoruz” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye