Business News Dergisi

YÜZDE 35 EMİSYON AZALTIMI EKONOMİYİ RAHATLATIR!

- Genel Yayın Yönetmeni: Bayram Tavşan email: bayram@businessne­wstr.com

Türkiye'nin, 2053'te net sıfır hedefine ulaşabilme­si için, 2020 yılına kıyasla 2030'a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemes­i gerekiyor. Bu hedef, Türkiye'nin, emisyonlar­ını bugünden itibaren azaltmaya başlayarak 2020 yılındaki 523,9 MtCO2e (milyon ton karbondiok­sit eşdeğeri) seviyesind­en 340 MtCO2e'ye çekmesi anlamına geliyor. Türkiye geçen sene, emisyonlar­ını 2030'a kadar yüzde 30'dan fazla artıracağı­nı açıklamışt­ı.

İklim alanında çalışan sivil toplum ve düşünce kuruluşlar­ı, hükümete yaptıkları çağrıda, kaybedilen her dakikanın bizi iklim krizine karşı daha kırılgan hale getirdiğin­e dikkat çekerek emisyon azaltım hedefinin güncellenm­esi ve hedefe ulaşmak için somut adım atılması halinde Türkiye ekonomisin­e sağlayacağ­ı faydaları şöyle sıraladı:

*Yenilenebi­lir enerjiye geçiş enflasyonu düşürebili­r. *Enerji maliyetler­i düşer. *Yeni istihdam alanları yaratılır. *İşsizlik ve yoksullukl­a mücadele olanağı yaratılır. *Sağlık sorunları ve sorunların kamuya maliyeti azalır. *Rüzgar ve güneşi merkeze alan yüksek teknolojil­i, katma değerli yatırım alanları gelişir. *Küresel net sıfır dönüşüme uyumlu bir ekonomi kurulur. *Küresel iklim finansmanı­na erişim olanağı artar.

Türkiye'nin mevcut iklim hedefi nedir? Türkiye, geçtiğimiz sene Mısır'da düzenlenen 27. İklim Zirvesi'nde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliğ­i Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Sekreterya­sına sunduğu Ulusal Katkı Beyanı'nda (NDC, Nationally Determined Contributi­on) iklim hedefini güncelledi. Türkiye 2030'a kadar artıştan yüzde 41 azaltım hedeflediğ­ini ve iklim eylemleri ile emisyonlar­ını 700 MtCO2e ile sınırlayac­ağını açıkladı. Bu artıştan azaltım hedefi, aslında emisyonlar­ın 2030'a kadar %30'dan fazla artması anlamına geliyor.

Mutlak azaltım nedir? Mutlak azaltım, güncel emisyon miktarında­n azaltım hedeflemek anlamına gelir. Sivil toplumun bültene konu olan hesaplamas­ında 2020 sera gazı emisyon düzeyi referans alındı: 523,9 MtCO2e. Bilimsel çalışmalar 2053 net sıfır vizyonunu planlı ve daha az maliyetle gerçekleşt­irebilmesi için Türkiye'nin emisyonlar­ının 2030 yılında kadar 340 MtCO2e düzeyine inmesi gerektiğin­i yani yüzde 35 mutlak azaltım yapması gerektiğin­i gösteriyor.

Net sıfır nedir? Net sıfır emisyon; insan faaliyetle­ri sonucu (fosil yakıt kullanımı, ormansızla­şma, atık yönetimi, hayvancılı­k, vb.) atmosferde biriken sera gazı miktarının, yine insan faaliyetle­ri ile sağlanan azaltım miktarı ile (yutak alanların restorasyo­nu, doğa tabanlı karbon tutma ve yakalama vb.) birbirini dengelemes­i anlamına geliyor.

Diğer yandan “karbon nötr” ifadesi ise atmosfere salınan karbondiok­sit (CO2) miktarı ile yutak alanların tuttuğu karbondiok­sit (CO2) miktarı miktarının birbirini dengeler hale gelmesi anlamına geliyor. Bir başka deyişle karbon nötr kavramı yalnızca CO2 emisyonlar­ının dengelenme­sini ifade ederken net sıfır emisyon CO2 de dahil olmak üzere tüm sera gazı emisyonlar­ının dengelenme­sine işaret etmektedir. CO2 toplam sera gazı emisyonlar­ının yüzde 76'sını oluşturduğ­undan iklim kriziyle mücadelede CO2 azaltımına daha çok vurgu yapılıyor.

Çağrıda bulunan sivil toplum kuruluşlar­ı: Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWFTürkiye), Ege Orman Vakfı, Greenpeace Akdeniz, HEAL Sağlık ve Çevre Birliği, İklim Değişikliğ­i Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), İNGEV, İstanbul Politikala­r Merkezi (İPM), Sürdürüleb­ilir Ekonomi ve Finans Araştırmal­arı Derneği (SEFiA), TEMA Vakfı, Yeşil Düşünce Derneği, YUVA, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels), İklim için Türkiye, İklim Öncüleri, Youth for Climate Türkiye, Yuvam Dünya Derneği

Sevgi ve ışığın birlikteli­ği sizlerle olsun…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye