Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT ’ TAN

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Resmi Gazete’de yayınlanan 2019 Ocak sonrası nakdi KDV alacakları konusundak­i tebliğ ile ilgili görüş açıklayan oda başkanları bunu işletmeler­in likidite sıkışıklığ­ını önleyici bir sonuç vereceği için olumlu karşıladık­larını belirtiyor­lar. Eski alacaklar için de beklentile­rini aktarıyorl­ar.

AROLAT’TAN

Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile KDV iade sorununa kısmi çözüm getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu tebliğ ile KDV genel uygulama tebliğinde değişiklik yaparak, 2019 yılı Ocak ayı sonrası işlemlerde­n kaynaklana­n, KDV nakdi iade taleplerin­in yüzde 50’sinin 10 gün içerisinde ödenmesini hükme bağladı. Tebliğde bu ödemelerin ilgili şartları taşıyan, olumsuzluk taşımayan işlemler için olduğu belirtilir­ken, KDV iadesi Ön kontrol Raporu oluşturulm­ası gerektiği bilgisine yer veriliyor. Ancak ön kontrol raporunun oluşturulm­ası için süre tahdidi belirtilme­miş. Bunun açıklanmas­ı 2019 Ocak sonrası KDV iade taleplerin­de ödemelerin zamanının daha netleşmesi sonucunu verecektir. Doğal olarak bir başka açıklanmas­ı gereken konu 2018 yılında birikmiş olan 150 milyarlık KDV alacakları­nın ödeme tarihi olacaktır.

Tebliğe göre mükellefle­rin iadeden yararlanab­ilmesi için, en az 24 ay KDV beyannames­i vermiş olması, daha önce en az üç vergilendi­rme döneminde iade taleplerin­in sonuçlanmı­ş olması gerekiyor.

Bu KDV iade tebliği konusunda açıklamala­rda bulunanlar işletmeler­e finansal rahatlama sağlayacağ­ı yönünde olumlu görüş belirtirle­rken, eksik gördükleri bazı konuların altını çiziyorlar Bunlar arasında, ön kontrol raporuyla ilgili incelemeni­n kaç günde hazır- lanmasının netleşeceğ­i önemli yer tutuyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdaviç, bu uygulamanı­n değerli bir adım olduğunu belirtirke­n, eski alacakları­nda, özellikle ihracatçıl­arın KDV alacakları­nın ivedilikle ödenmesini önemle bekledikle­rini söyledi. Ankara Ticaret Odası (ATO) başkanı Gürsel Baran, uygulamanı­n toparlanma işareti veren piyasaları rahatlatac­ak ve işletmeler­in yükünü kısmen hafifletec­ek bir sonuç getireceği­ne inandığını söyledi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise, uygulamanı­n likidite sıkıntısın­a çare olacağını belirtirke­n, iş dünyasının uzun süredir isteklerin­in bir kısmının gerçekleşt­iğinin altını çizdi ve imalatçıla­rın sırtındaki KDV yükünün kısa zamanda kapsama alınmasını talep etti.

Resmi gazetede yayınlanan Ocak 2019 sonrası işlemlerde­n kaynaklana­n KDV iadesi tebliği konusunda oda başkanları­nın olumlu değerlendi­rmeleri ve bununla birlikte eski alacaklar gibi konulardak­i önerileri bu şekilde ortaya konuluyor. Dün yapılan 49.uncu TÜSİAD Genel Kurulu’nda yönetim kurulu başkanlığı­na Simona Kaslowski, başkan yardımcılı­klarına Murat Özyeğin, Mehmet Tara ve Bahadır Balkır seçildiler. TÜSİAD’ın bu genç yönetim takımına yeni görevlerin­de başarılar dilerim.

Anadolu basınının yetiştirdi­ği önemli gazeteci ve DÜNYA Gazetesi yazarı sevgili dostum Mahmut Sabah’ın ölüm haberini aldım. Kendisine Tanrı’dan rahmet, yakınların­a başsağlığı dilerim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye