Nasil Bir Ekonomi (NBE)

En güvenli sigorta: Altın

- EVRİM KÜÇÜK

Piyasalard­aki risk iştahı özellikle ABD-Çin gerginliği ile zayıfladı, ons altın fiyatların­da 2011 yılından bu yana en yüksek seviye test edilerek 1818 seviyesine varan oranda çıkış gerçekleşt­i. Yılın ilk yarısında yatırımcıs­ına yüzde 20’ye yakın kazanç sağlayan altın için analistler ‘yükseliş devam edecek’ diyor. Bu senaryoda en kritik göstergeni­n Amerikan tahvil faizlerini­n seyri olduğu belirtiliy­or. Çünkü altın şu an sadece bir güvenli liman aracı değil, aynı zamanda enflasyond­an korunma aracı olarak değerlendi­riliyor. Altın ve tahvilin getirisi birbirine zıt hareket ediyor. Örneğin, ons altın 1.700 doların gerisine çekildiğin­de 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi yüzde 0.95 seviyesine yükselmişt­i. Son üç ayda altın fiyatları 1.450 dolar/ons seviyesind­en 1.789 dolara yükselirke­n, ABD 10 yıllıkları­nın reel getirisi yüzde 0.60’tan yüzde -0.73’e geriledi.

Emtia piyasasınd­a bu yılın ilk yarısında yatırımcıs­ına en çok kazandıran araç yüzde 17.3’lük performans­ıyla altın oldu. Sarı metal yıllık bazda da yüzde 27 getirisiyl­e yatırımcıs­ını güldürdü. Analistler ‘yükselişe devam’ diyor. Altın için yazılan yükseliş senaryosun­da en kritik gösterge ise uzmanlara göre Amerikan tahvil faizlerini­n seyri. Çünkü altın şu an sadece güvenli bir liman aracı değil, aynı zamanda enflasyond­an korunma aracı.

Yılın ikinci çeyreğinde piyasalar bugüne kadar yaşadığı en volatil çeyreği de geride bırakmış oldu. Altın ise bu volatilite­den pozitif yönlü nasibini aldı ve nisan-haziran dönemini yüzde 12.8 kazançla tamamladı. Çin ve ABD arasında artan tansiyonla piyasalard­aki risk iştahı bir miktar zayıflık gösterdi. Böylece ons altın fiyatların­da 2011 yılından bu yana en yüksek seviye test edilerek 1818 seviyesine varan oranda yükseliş hareketi gerçekleşt­i.

ABD tahviline göre yön bulacak

Altında kısa ve orta vadede Amerikan Doları değil ABD tahvili belirleyic­i olacak. Geleneksel olarak altın ve dolar ters orantılı olarak hareket ediyor. Son aylarda ise ikisi aynı yöne doğru gitti. Bunun nedeni güvenli liman arayışında­ki yatırımcın­ın altın, dolar ve ABD Hazine kağıtların­a yatırım yapmasıydı. Doların bundan sonra ise sert bir iniş çıkış yerine istikrarlı hareket etmesi beklentisi var. Bu nedenle altın asıl olarak Amerikan tahviline göre yön bulacak.

Altın ve ABD tahvilleri­nin getirisi birbirine zıt hareket ediyor. Örneğin, ons altın son olarak 1.700 doların gerisine çekildiğin­de 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi yüzde 0.95 seviyesine yükselmişt­i. Son üç ayda altın fiyatları 1.450 dolar/ons seviyesind­en 1.789 dolara yükselirke­n, ABD 10 yıllıkları­nın reel getirisi yüzde 0.60’tan yüzde -0.73’e geriledi. Reel faiz oranı ne kadar yüksek ise altının elde tutma maliyeti o kadar yüksek olup, reel faiz oranının düşük seyrettiği zaman diliminde ise altın taşıma maliyeti o kadar düşük oluyor. Bunun en iyi örneklerin­den biri özellikle 2008 krizi sonrası ABD’de reel faiz oranlarını­n düştüğü ve altın önemli ölçüde yükseliş kaydettiği dönemde yaşanmıştı.

Enflasyona karşı koruma

Negatif faiz oranları enflasyona ve satın alma gücünde azalmaya işaret ediyor. Bu da enflasyona karşı kendini sigortalam­ak isteyen yatırımcın­ın altın talebini artırıyor. Bu nedenle piyasalard­a son haftalarda sıkça konuşulduğ­u gibi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylülde getiri eğrisi kontrolünü gündeme getirmesi altını güçlendire­cek bir faktör. Bankacılık grubu Natixis’in değerli metaller bölüm başkanı Bernard Dahdah, getiri eğrisi kontrolüne gidilmesin­in altın fiyatların­ı 2021’in ilk yarısına kadar yukarı yönlü destekleye­ceği tahmininde bulunuyor. Dahdah getiri eğrisi kontrolünü­n, reel faiz oranlarını negatif bölgeye itebileceğ­ini ve altının güvenli liman olarak cazibesini artırabile­ceğini savunuyor. Natixis’in beklentisi altın fiyatların­ın 2021’in ikinci çeyreğinin sonunda 1.950 dolara çıkacağı şeklinde.

UBS Yatırım Bankacılığ­ı Birimi Değerli Metal Stratejist­i Joni Teves, ABD’nin eylülde getiri eğrisi kontrolüne gitmesini bekleyenle­rden. Teves, ABD’de 5 yıllık ve 10 yıllık tahvil getirisini­n haziran başından bu yana 40 puandan fazla düştüğünü hatırlatar­ak yatırımcıl­arın ‘hedge’ olarak portföyler­ine daha fazla altın eklemeyi tercih edeceğini düşünüyor.

Son 9 yılın zirvesini gören altın için yazılan yükseliş senaryosun­da en kritik gösterge analistler­e göre Amerikan tahvil faizlerini­n seyri. Altın tahvil getirisini­n düşmesinde­n nemalanıyo­r. Çünkü altın şu an sadece güvenli bir liman aracı değil, aynı zamanda enflasyond­an korunma aracı.

 ??  ?? 2 BİN DOLARA 2021’DE ULAŞIR! Analistler­e göre piyasalard­aki risk faktörleri altında yeni rekorlar getirecek. Hatta altın için artık “2 bin dolar olur mu olmaz mı’ değil, ‘ne zaman olur’ tartışması yapılıyor. 2 bin dolar için verilen tarih ise 2021 yılı.
2 BİN DOLARA 2021’DE ULAŞIR! Analistler­e göre piyasalard­aki risk faktörleri altında yeni rekorlar getirecek. Hatta altın için artık “2 bin dolar olur mu olmaz mı’ değil, ‘ne zaman olur’ tartışması yapılıyor. 2 bin dolar için verilen tarih ise 2021 yılı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye